/ Artikkeli

Aape Pohjavirta ja Funzi Oy vievät ilmaista opetusta Afrikkaan

Aape Pohjavirralla on missio. Yhdistää kaksi asiaa: matkapuhelimet ja opetus. Se on unelma, joka sai alkunsa 80-luvulla ja toteutuu nyt. Pohjavirran kumppaneineen perustama Funzi Oy on julkaissut jo englannin ja swahilinkieliset oppimispalvelut Keniassa, Tansaniassa, Ruandassa ja Ugandassa. Eikä homma jää tähän.

Funzista ollaan tekemässä maailmanlaajuista oppimispalvelua, tähdäten ensin Afrikkaan. Helsingin Sanomat kertoi elokuussa 2015 että matkapuhelinliittymiä on Afrikassa jo lähes 700 miljoonaa. Samalla tämä on mahdollistanut mobiilipalveluille satojen miljoonien ihmisten uudet markkinat.

– Halusimme luoda jotain aivan uutta, tietoon pohjautuvan mobiilialustan, jonka avulla kaikki maailman ihmiset pääsevät käsiksi oppimiseen,  yksi Funzin perustajista Aape Pohjavirta toteaa.

Funzi tuo koulun luoksesi

Funzi-sovelluksella voi tällä hetkellä opetella yrittäjyyteen, työnhakuun ja hyvinvointiin liittyviä taitoja. Tulevaisuudessa sovellus tulee mahdollistamaan kaikenlaisen oppimisen mobiililaitteen välityksellä. Sovellus on ilmainen ja sen avulla voi saada puhelimeen konkreettista teoriaa opittavasta aiheesta oppimiskorttien kautta.

– Valtaosalla maailman väestöstä ei ole pääsyä opetukseen, mutta nykyään heilläkin on mobiili päätelaite. Maailmassa on valtava määrä paikkoja, joissa ei ole rahaa rakentaa kouluja, mutta koulu voi tulla heidän luokseen puhelimen välityksellä, Pohjavirta selittää.

Funzilla on tällä hetkellä yli 5000 aktiivikäyttäjää kuukaudessa. Suurin osa käyttäjistä on yrittäjiksi pyrkiviä, mutta tulevaisuudessa sovelluksen laajentuessa muuhunkin oppimiseen. Käyttäjä voi olla kuka tahansa, joka haluaa oppia uuden taidon.

Funzi toimii Android-laitteilla, mutta suunnitteilla on globaali yhteistyö internet.org -sivuston kanssa. Tämä mahdollistaisi palvelun käytön kaikilla käyttöjärjestelmillä. Internet.org on Facebookin johtama hanke, jossa pyritään tuomaan Internet-yhteys sille kahdelle kolmasosalle maailman väestöstä, jolta se vielä puuttuu.

Funzin toimitusjohtaja Tero Salonen kertoo uutispalvelu Good News from Finlandille antamassa haastattelussa, että potentiaali satojen miljoonien käyttäjien tavoittamiseen on täysin olemassa, sillä pelkästään Nigeriassa on 175 miljoonaa ihmistä ja Tansaniassa 49 miljoonaa.

Yrittäjyys pelastaa yhteiskunnat

Pohjavirta puhuu intohimoisesti yrittäjyydestä tai ryhtymisestä, kuten hän korjaa.

– On yrittäjiä ja sitten on ryhtyjiä, niitä jotka todella toteuttavat. Emme tarvitse enempää yrittäjiä vaan ryhtyjiä!

Pohjavirran mukaan on ensisijaisen tärkeää opettaa koko maailman väestölle yrittäjyyteen liittyviä tietoja ja taitoja, jotta mahdollisimman moni ryhtyisi yrittäjäksi, perustaisi menestyvän yrityksen ja tarjoaisi uusia työpaikkoja.

– Ilman työpaikkoja yhteiskunnat radikalisoituvat ja lopulta tuhoutuvat eikä kenelläkään ole enää hyvä olla, Pohjavirta kärjistää.

”Joka yö hirvittää”

Pohjavirta on monessa sopassa keitetty yrittäjä. Hän on mukana Pohjois- ja Itä-Euroopan uusille kasvuyrityksille perustetussa kiihdyttämöohjelma Startup Saunassa, teknologia- ja kasvuyritystapahtuma Slushissa ja monessa muussa yrittäjyyttä tukevassa hankkeessa. Pohjavirta tunnetaankin maailmalla ”peräksiantamattomana muutoslähettiläänä Suomesta”.

Pohjavirta sanoo tehneensä niin paljon virheitä ja olleensa niin uppiniskainen, että on ollut pakko oppia koko ajan lisää. Siihen pohjautuukin kiinnostus oppimiseen ja Funzin syntyyn.

– Uutta viisautta luo se, että tekee paljon virheitä. Olen voinut varoittaa samoista virheistä muita ja antaa muiden tehdä omat virheensä, Pohjavirta toteaa.

Pohjavirta myöntää kuitenkin, että välillä hirvittää:

– Joka yö herään miettimään, mitä tästä tulee. Ystävät, tutut, perhe ja jopa minä itsekin ajattelen, että onhan tämä nyt silkkaa hulluutta, että tällaista jaksaa joka päivä! Mutta kun on jokin unelma, siihen täytyy laittaa ”all in” ja osata perustella jokaiselle ohikulkijalle, miksi juuri tämä idea on maailman paras.

Ja mitenhän se tehdään? Pohjavirta opettaa:

https://youtu.be/R8fLBSib2FE

Teksti: Ida-Maria Bergman
Kuva: Teemu Granström