/ Artikkeli

Aika hankkia pankkikortti!

Ensimmäisten kesä- ja keikkatöiden myötä oman pankkitilin avaaminen tulee ensimmäistä kertaa nuorelle ajankohtaiseksi. Tästä jutusta löydät tarvittavat tiedot pankin valintaan ja pankkitilin avaamiseen.

Miten valitsen pankin?

 • Eri pankkeja voi vertailla pankin omien nettisivujen kautta. Voit tutustua yksityisasiakkaiden sivuihin ja etsiä eri palveluja nuorille. Monilla pankeilla on esimerkiksi alle 28-vuotialle etupaketteja.
 • Pankkia valitessa kannattaa ottaa huomioon myös omat tulevaisuuden suunnitelmat. Useat pankit tarjoavat erilaisia paketteja esimerkiksi asuntosäästämiseen tai ovat yhteistyössä jonkun vakuutusyhtiön kanssa.
 • Pankkia voi kuitenkin vaihtaa myöhemmin, ensimmäinen valintasi ei ole mitenkään kiveen hakattu. Monilla saattaa olla esimerkiksi säästöt yhdellä pankilla ja laina toisella, jos eri pankeista saa paremman tarjouksen esimerkiksi asuntolainaa tai rahastosäästämistä varten.
 • Suomessa toimivia pankkeja ovat muun muassa Aktia, S-PankkiNordeaOPDanske BankHandelsbankenOma Säästöpankki,  Säästöpankki ja Ålandsbanken.

Minkä ikäisenä voin avata oman pankkitilin?

 • 15-vuotiaana voit avata oman tilin itseansaitsemille rahoillesi. Sitä ennen voit huoltajan avustuksella avata tilin, missä voit säilyttää vaikka viikko- tai syntymäpäivälahjarahoja.
 • Joissakin pankeissa katevarauskortin voi saada jo 10-vuotiaana huoltajan tai huoltajien suostumuksella. Tällaiset Visa Electron kortit sopivat hyvin ensimmäiseksi pankkikortiksi.
 • Luottokorttien ikäraja on 18 vuotta. Voit kuitenkin saada jo ennen sitä rinnakkaiskortin vanhemman luottokorttiin esimerkiksi ulkomaanmatkaa tai vaihtoa varten.

Mitä eroa on pankki- ja luottokortilla?

 • Pankkikorttitapahtumat veloitetaan suoraan tililtä ja luottokorttitapahtumat maksetaan kerran kuussa tai osissa erillisellä laskulla. Pankki- eli debit-korttia voi käyttää sen verran kuin siihen yhdistetyllä tilillä on rahaa.
 • Luotto- eli credit-korttia käytetään käyttörajan tai luottorajan puitteissa. Voit esimerkiksi opiskeluaikana saada luottokortin, jonka käyttöraja on 1000€. Jos käytät myönnetyn luoton kokonaan, maksat sitä myöhemmin osissa takaisin. Luotto kasvaa korkoa, joissakin pankeissa korko on suurempi kuin toisissa, joten luottokortteja ja niiden ehtoja kannattaa myös vertailla.
 • Vaatimukset ja ikärajat pankkikortin ja luottokortin hankintaan vaihtelevat pankeittain.

Miten kortilla maksetaan?

 • Voit maksaa kortilla eri tavoilla. Lähimaksua voi käyttää alle 25 euron ostoksiin (huhtikuusta 2019 eteenpäin 50 €). Silloin radioaaltokuvakkeella varustettu kortti näytetään maksupäätteen sivuun tai päälle muutamaksi sekunniksi, ja maksu veloitetaan kortilta.
 • Jos lähimaksumahdollisuutta ei ole, tai ostokset ylittävät lähimaksurajan, kortti syötetään maksupäätteeseen ja siihe näppäillään oma PIN-koodi. Kortin PIN-koodin saat kirjeessä, joka tulee postissa korttisi kanssa. Se on tärkeä opetella ulkoa, ja maksaessa tai käteistä nostaessa muistaa, ettei kukaan näe näppäilemääsi PIN-koodia varkauden varalta.
 • Kortilla voi maksaa myös verkossa näppäilemällä kortin tiedot, käyttämällä verkkopankkia tai liittämällä kortin esimerkiksi Mobilepay-tiliin, jonka kautta on helppo jakaa maksuja vaikka kavereiden kesken.

Mitä jos hävitän pankkikorttini?

 • Heti pankkikortin hankittuasi kannattaa tallentaa oman pankkisi numero kortin häviämisen varalta. Heti kun huomaat kortin hävinneen, soita pankillesi niin he kuolettavat korttisi, ettei kukaan ehdi käyttää sitä.
 • Pankkikortista tulee pitää hyvää huolta ja säilyttää sitä lompakossa tai esimerkiksi kännykän kuoressa, missä on pankkikortille paikka, että se ja pankkikortin siru säilyvät siistinä.
 • Nykyään pankkikorttien mobiilisovellukset ovat yleisiä, joten puhelimessasi saattaa olla paljonkin tietoa rahoistasi ja varkauden sattuessa mahdollista käyttää myös puhelinta maksuvälineenä. Kavereillekkaan omia pankkitietoja ei saa antaa, ne ovat salaisia.

Testaa millainen rahankäyttäjä olet! Tee leikkimielinen testi

täältä