/ Artikkeli

Aika hankkia verokortti!

Ensimmäinen kesätyö on sulla jo taskussa, mutta verokortti puuttuu? Aika hankkia verokortti! Katso video verokortin hankinnasta ja lue lisätiedot täältä.

Mikä on verokortti ja mistä sen saa ?

Kun menet kesätöihin, toimitat työnantajallesi verokortin. Verokortissasi kerrotaan sinun henkilökohtainen veroprosenttisi. Verokortin avulla työnantaja tietää, minkä osuuden hän palkastasi maksaa Verohallinnolle ja minkä osan sinun tilillesi.

Verokortin saa Verohallinnon OmaVero-palvelusta: www.vero.fi/omavero

Voit halutessasi myös tilata verokortin puhelimessa tai käydä verotoimistossa. Alaikäisen henkilön verokortin saavat myös vanhemmat tulostettua OmaVerosta. Verokorttia varten sinun pitää selvittää ja tietää, kuinka paljon olet jo aiemmin samana vuonna tienannut ja arvio siitä, kuinka paljon vielä saat palkkaa kuluvan vuoden aikana. Jos saat Kelalta opintoihisi tukea, muista myös selvittää sen määrä. Helmikuusta 2019 lähtien voit käydä katsomassa OmaVero-palvelussa, kuinka paljon palkkaa sinulle on vuoden aikana maksettu.

Milloin nuoren pitää aloittaa verojen maksaminen ?

Verojen maksaminen tulee useimmille ensimmäisen kerran vastaan, kun menee kesätöihin. Kesätöistä saa palkan. Palkasta suurin osa tulee omalle tilillesi, mutta pienempi osa, eli verot ja eläkemaksut, menevät Verohallinnolle sekä eläkeyhtiöille ja niiden kautta yhteisten asioiden hoitoon. Tällaisia yhteisiä asioita ovat esimerkiksi koulut, päiväkodit, terveyskeskukset ja sairaalat.

Verojen maksu alkaa, kun tienaat noin yli 14 000 euroa vuodessa. Eläkemaksuja aletaan periä palkastasi, kun täytät 17 vuotta.

Paljonko nuori saa tienata maksamatta veroja ?

Jos tienaat alle 14 000 euroa vuodessa, sinun ei vielä tarvitse maksaa töistäsi veroja. Huomaathan, että sinun tulee kuitenkin aina antaa verokortti työnantajallesi, vaikka tienaisit palkkaa alle verotettavan määrän.

Verojen suhteellinen osuus palkastasi on sitä suurempi, mitä enemmän tienaat. Myös seuraavat asiat vaikuttavat veroprosenttiisi:

– missä asut. Kunnat saavat päättää itse, kuinka monta prosenttia kuntalaisten palkasta he perivät veroja.

– kuulutko kirkkoon. Jos kuulut kirkkoon, niin palkastasi vähennetään myös kirkollisvero.

Mitä tapahtuu, jos verot jättää maksamatta?

Jos olet palkkatöissä, työnantajasi huolehtii, että palkastasi vähennetään verojen ja mahdollisten eläkemaksujen määrä, ennen kuin saat sen tilillesi.

Jos olet maksanut liian vähän veroja etukäteen, joudut maksamaan puuttuvat verot myöhemmin. Saat Verohallinnosta laskun jäännösveroista, jotka tulee maksaa elo-joulukuun välisenä aikana. Voi myös olla, että olet maksanut veroja liikaa. Silloin saat puolestaan Verohallinnolta veronpalautuksia. Veronpalautuksia varten muista ilmoittaa tilinumerosi OmaVeroon. Kannattaa siis olla tarkkana kun laskee vuoden tuloja ja tehdä tarvittavat muutokset netin kautta jos esimerkiksi työpaikka vaihtuu tai olet arvioinut tulot liian suuriksi.

Muistathan, että myös opintotuki lasketaan tuloksi.

Artikkeli ja video on toteutettu yhdessä Verohallinnon asiantuntijan kanssa. 

Katso myös lisää oman talouden hallinnan videoita täältä!

Katso myös lisää oman talouden hallinnan videoita TATin YouTubesta!

Katso Youtube