Ohjeet / Kaikki

Kesätyön Q&A

Kesätyön Q&A – vastauksia kysymyksiin kesätyönhausta.

 

Millaista palkkaa kesätöistä maksetaan?

Palkka vaihtelee ja siihen vaikuttaa muun muassa aiempi työkokemus, koulutus ja ikä. Palkka määräytyy useimmiten eri alojen työehtosopimusten mukaan.

Koululaisen (yläkoululainen, lukio ja ammattikoululainen) peruspalkka on keskimäärin 70–90 % alimmasta taulukkopalkasta.

Tutustu työelämään ja tienaa -kesätyöharjoittelussa 2 viikon palkka on vuonna 2020 vähintään 350 €. Lue lisää palkasta.

Mistä kesätöitä kannattaa etsiä?

Kesätöitä kannattaa etsiä verkosta, mutta yrityksiin voi olla yhteydessä myös itse. Verkossa kannattaa seurata ainakin seuraavia sivustoja:

Lisäksi työnantajat ilmoittavat kesätöistä ja hakuprosesseista omilla sivuillaan.

Myös sosiaalisessa mediassa ilmoitetaan kesätyöpaikoista. Hyviä hakusanoja esimerkiksi Twitterissä ovat #kesätyö ja #rekry.

Eniten kesätyöntekijöitä ovat palkanneet viime vuosina kaupan alan yritykset, kunnat ja kaupungit sekä ravintola-alan yritykset.

 

Milloin kesätöiden etsiminen kannattaa aloittaa?

Työpaikkasivustoja kannattaa seurata heti vuoden alussa ja lähettää avoimia hakemuksia kiinnostaviin yrityksiin. Mitä aiemmin olet liikkeellä, sitä parempi on mahdollisuus kesätyön löytymiseen.

Minkä ikäisenä voin hakea kesätöitä?

Kevyttä työtä saa tehdä 14-vuotias tai 13-vuotias, joka täyttää saman vuoden aikana 14 vuotta. Tutustu työelämään ja tienaa -malli on tarkoitettu koululaisille ja sitä kautta voi päästä kesätöihin jo yläkoululaisena. Myös kunnat palkkaavat alaikäisiä eri tehtäviin ja ainakin osalla kunnista on käytössä ns. kesätyöseteli.

Mikä on Tutustu työelämään ja tienaa -malli (TTT)?

TTT eli Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoittelumallin kautta voi päästä kahden viikon harjoitteluun ja saada siitä palkkaa. Joillain aloilla harjoitteluaika on pidempi. Malli on suunnattu peruskoulun yläluokkalaisille, kymppiluokkalaisille, lukiolaisille ja valmentavassa koulutuksessa oleville. Olennaista on, ettei hakija opiskele ammattiin eikä hän ole suorittanut vielä tutkintoa.

Korvaus kahden viikon työstä on vähintään 350 euroa. Toimialat ovat voineet sopia myös poikkeavasta palkkiosta.

Nuoren tulee itse löytää harjoittelupaikka.

Vaaditaanko kesätöissä aikaisempaa työkokemusta?

Riippuu työtehtävistä. Yritykset palkkaavat kuitenkin joka vuosi myös ensikertalaisia, joten hae rohkeasti työtä, vaikkei sinulla olisikaan kokemusta. Muista kertoa, jos olet ollut TET-jaksolla, muussa harjoittelussa tai olet tehnyt esimerkiksi vapaaehtoistyötä.

Millainen on hyvä työhakemus?

Hyvä hakemus on selkeä, tarpeeksi kattava ja persoonallinen. Käytä rohkeasti luovuuttasi hakemuksen teossa. Pääasia on se, että hakemuksen lukeva henkilö vakuuttuu osaamisestasi ja haluaa kutsua sinut haastatteluun. Mieti kirjallisen hakemuksen lisäksi netin ja tekniikan tarjoamia mahdollisuuksia. Mitä jos tekisit videohakemuksen tai kuvallisen CV:n?

Lisätietoa työhakemuksesta löydät Kesätyö-osiosta.

Verkossa olevassa hakulomakkeessa on kohta ”Kerro itsestäsi”, ”Miksi päädyit hakemaan tehtävää” tai ”Miksi olisin sopiva tehtävään”. Mitä kohtaan tulisi vastata?

Työnantaja on kiinnostunut työkokemuksesi ja koulutuksesi lisäksi harrastuksistasi, kiinnostuksenkohteistasi ja tulevaisuudensuunnitelmistasi, joten kerro rohkeasti itsestäsi.

Sinulla on varmasti mielessä vastaus myös siihen, miksi haet kyseistä työtä tai miksi työskentely kyseisessä yrityksessä kiinnostaa sinua. Kerro rohkeasti ajatuksesi!

Kohtia ei siis koskaan kannata jättää tyhjäksi, vaan ne ovat oiva tapa erottautua muista hakijoista.

Sain kutsun työhaastatteluun. Miten teen vaikutuksen haastattelutilanteessa?

Valmistaudu haastatteluun tutustumalla yrityksen nettisivuihin ja miettimällä kysymyksiä, joita voit työnantajalle esittää. Pukeudu siististi. Ole ajoissa paikalla! Ole oma itsesi ja vastaa kysymyksiin totuudenmukaisesti ja selkeästi. Jännittäminen on luonnollista ja haastattelija kyllä ymmärtää sen.

Katso videoilta vinkit, miten teet vaikutukset haastattelutilanteessa:

Avainsanat: kesätyö-ohjeet