NYT olemme me!

Nuori Yrittäjyys ry & Talous ja nuoret TAT ovat yhdistyneet

Uusi Nuorten yrittäjyys ja talous NYT tarjoaa työelämä-, talous-, ja yrittäjyystaitoja tukevia palveluita ja opintokokonaisuuksia kouluille, oppilaitoksille ja kunnille. Verkkosivumme avautuvat elokuun alussa osoitteessa www.nuortennyt.fi. Tämä sivusto on käytössä siihen asti.
TET / Kaikki

Ohjeet etäTET-jaksolle

Hienoa, että olet kiinnostunut etäTETistä! EtäTET jakso mahdollistaa työelämään tutustumisen myös poikkeusoloissa ja tarjoaa oppilaille uuden tavan tutustua työelämään myös tulevaisuudessa. Ohjeet etäTET-jaksolle -osiosta löydät tietoa ja ohjeita siihen miten etäTET-jaksolle haetaan ja miten etäTET-jakso toteutetaan. Löydät linkit etäTET-ohjeisiin sekä oppilaalle, työnantajalle että opolle.

Mikä etäTET?

 

Etänä suoritettava työelämään tutustumisjakso, jonka voi suorittaa täysin etänä tai osittain etänä ja osittain fyysisesti työpaikalla ollen.

 

Kenelle?

 

  • 8. luokkalaisille (1 viikko)
  • 9. luokkalaisille (1-2 viikkoa)
  • Lukiolaisille (1 viikko, vaihtelee koulujen käytäntöjen mukaan)

 

Missä?

 

EtäTET mahdollistaa nuorelle työelämään tutustumisjakson mistä päin Suomea vain mihin tahansa etäTET-mahdollisuutta tarjoavaan työpaikkaan. Tutustu eri TET-malleihin täältä.

 

Miten?

 

Oppilas voi ensin pohtia, minkälaiseen TET-paikkaan hän haluaa ja mitä siltä odottaa. Pohtimista voi tehdä yhdessä kavereiden, opon tai tutun aikuisen kanssa. Lisäksi voit käyttää apuna Duunikoutsi -sovellusta, jonka avulla löydät arvokkaita vinkkejä TET-paikan pohtimiseen ja TET-jaksolle valmistautumiseen. Kun mieluisa työnantaja on löytynyt, on aika aloittaa etäTET-paikan hakeminen. Tarkemmat ohjeet voi katsoa osiosta EtäTET-ohje oppilaalle.

 

Työnantaja voi tarjota etäTET-mahdollisuutta nuorille ottamalla yhteyttä eri oppilaitosten opinto-ohjaajiin ja/tai markkinoimalla etäTET-mahdollisuutta omissa kanavissaan. TET-jakson ajankohta on koulukohtainen, joten kannattaa tarjota useampaa ajankohtaa tai sopia ajankohta yhdessä koulun/tettiläisen kanssa. EtäTET-jakson tarkoitus on avata ovi nuorelle työelämään. Käytännössä etäTET-jakso voi sisältää esimerkiksi erilaisia tehtäviä ja projekteja, tutustumista työantajan toimialaan, palavereiden ja muiden työelämän käytänteiden seuraamista ja esimerkiksi työntekijöiden haastatteluja. Pääset alkuun etäTET-jakson suunnittelussa tutustumalla EtäTET-ohje työnantajalle -osioon. Sieltä saat kattavat ohjeet etäTETin toteutukseen ja ideoita siihen, mitä kaikkea etäTET-jakso voi sisältää. Ohjeet on laadittu syksyllä 2020 Talous ja nuoret TATin ja Nordean yhteistyössä toteutettujen etäTET-pilottien kokemusten pohjalta.

 

Miksi?

 

TET-jakso on useimmille nuorille ensimmäinen työelämäkokemus. EtäTET jakso mahdollistaakin työelämään tutustumisen myös poikkeusoloissa ja tarjoaa nuorelle uuden tavan tutustua työelämään myös tulevaisuudessa. EtäTETin ansiosta TET-jaksoja voi myös suorittaa eri puolilla Suomea maantieteestä välittämättä. Oppilaalle etäTET-jakso tarjoaa muun muassa:

  • arvokasta tietoa ja kokemusta työelämästä ja mahdollisuuden laajentaa oppilaan kuvaa työelämästä ja omasta paikasta sen osana
  • tavan tutustua ja harjoitella etätyökäytänteitä oikeassa työympäristössä
  • Ideoita oman seuraavan askeleen suunnitteluun (esimerkiksi jatkokoulutus tai kesätyöt)

 

Lue lisää:

EtäTET-ohje oppilaalle

EtäTET-ohje työnantajalle

EtäTET-ohje opolle

 

Otamme mielellämme vastaan palautetta tai kehitysideoita etäTET-jaksosta.

Riikka Ahonvala
Nuorten työelämäasiantuntija
riikka.ahonvala@tat.fi
050 524 2568

Julkaistu: 11/2021

Avainsanat: etä-tet