TET / Kaikki

Tutustu työelämään ja tienaa -kesätyö eli TTT

Mitä: kahden viikon mittainen (kymmenen työpäivää) kesätyökokemus nuorille.

Kenelle: peruskoululaisille, kymppiluokkalaisille, lukiolaisille ja valmentavassa koulutuksessa oleville. Olennaista on, että et opiskele ammattiin eikä sinulla ole tutkintoa. Jo 13-vuotias voi päästä töihin, mikäli täyttää samana vuonna 14 vuotta.

Miten: Kesätyöharjoittelupaikkaa etsitään kuten mitä tahansa kesätyötä. Eli soita, käy paikan päällä tai lähetä työhakemus ja CV sinua kiinnostavaan työpaikkaan ja kysy, ottavatko he Tutustu työelämään ja tienaa -mallilla kesätyöntekijöitä. Kaikilla aloilla TTT-harjoittelu ei ole mahdollinen ja jos työnantaja ei tiedä aiheesta tarpeeksi, vinkkaa häntä kysymään lisätietoja omasta liitostaan.

Näin haet Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoittelupaikkaa:

  • Mieti, millaisessa paikassa haluaisit olla kesäharjoittelussa.
  • Tee työhakemus
  • Etsi mahdollisia työpaikkoja. Työpaikka on etsittävä oma-aloitteisesti, koska mikään tietty taho ei välitä niitä. Tsekkaa esimerkiksi Oikotien kesätyöpaikat
  • Käy rohkeasti paikan päällä yrityksessä ja kysy: ”Voiko teille tulla Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoitteluun?”  Kehota työnantajaa kysymään asiaa omasta liitostaan, jos hän ei osaa vastata.
  • Älä lannistu, vaikka töiden hakeminen voi joskus viedä paljon aikaa. Sinnikkyys palkitaan ennen pitkää!
  • Kun saat harjoittelupaikan, muista tehdä työnantajan kanssa työsopimus
  • Kahden viikon harjoittelujaksosta maksetaan palkkaa, joka on aiempina vuosina ollut noin 360-375 euroa.
  • Pyydä kesätyöharjoittelun päätyttyä työtodistus.

Mille alalle kesätöihin?

Eri toimialat neuvottelevat ja määrittelevät eri tavoin omat sopimuksensa kesätöihin liittyen. Alla muutamia vaihtoehtoja eri toimialoilta:

Talous ja nuoret TAT ry

Talous ja nuoret TAT etsii neljää nuorta kesätöihin viestintä- ja toimistotöihin sekä palvelujen kehittämiseen Tutustu työelämään ja tienaa -mallilla (TTT-malli). Kesätyöntekijöiden työtehtäviin kuuluu juttujen ja blogin kirjoittamista, somepostausten tekoa, yhteystietojen täydentämistä sekä TATin palvelujen testaamista ja kehittämistä.

Kesätyöntekijät palkataan pe 11.6.–to 24.6.2021 väliseksi ajaksi ja palkka on 350 euroa.  Lähetä hakemuksesi sähköpostilla ma 12.4.2021 klo 16.00 mennessä osoitteeseen rekry@tat.fi. Laita sähköpostin otsikkokenttään maininta: Kun koulu loppuu / kesätyö 2021. Haastattelut järjestetään viikolla 16.

Elintarviketeollisuus

Elintarviketeollisuus tarjoaa TTT-mallilla kaksi viikkoa tai kymmenen työpäivää kestävän kesäharjoittelun, joka voidaan sijoittaa aikavälille 1.6.–15.8.2021. Työstä maksetaan kertakaikkisena palkkana 360 euroa. Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoittelupaikkoja kannattaa tiedustella oma-aloitteisesti suoraan yrityksistä, vaikka paikkoja ei olisi ilmoitettu avoimeksi.

Kemianteollisuus

Kemianteollisuus ry etsii kahta Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelijaa Kemianteollisuuteen Helsinkiin. Kahden viikon harjoittelu on kesäkuussa 2021.

Palveluala

Palveluala tarjoaa kesällä 2021 TTT-mallilla kesätöitä tekevälle kahden viikon työ-  ja harjoittelujakson suorittamisesta palkkana 370 euroa (375 euroa vuonna 2021).

Kaupan ala

Kaupan ala tarjoaa kesällä 2021 TTT-mallilla kesätöitä tekevälle kahden viikon työ- ja harjoittelujakson suorittamisesta kertakaikkisena palkkana lomakorvauksineen vuonna 2021 375 euroa.

Esimerkkejä paikkoja tarjoavista kaupan alan yrityksistä:

S-ryhmä

Lidl

Kesko

Osuuskauppa Hämeenmaa

Sosiaali- ja terveyspalveluala

Sosiaali- ja terveyspalveluala tarjoaa kesällä 2021 TTT-mallilla kesätöitä tekevälle kahden viikon työ- ja harjoittelujakson suorittamisesta palkkana 360 euroa vuonna 2020 (vuonna 2021 maksetaan 365 euroa ja vuonna 2022 maksetaan 375 euroa).

Teknologiateollisuus

Teoknologiateollisuus tarjoaa kesällä 2020-2021  TTT-mallilla kesätöitä tekevällä kahden viikon tai kymmenen päivän työ- ja harjoittelujakson suorittamisesta palkkana 360 euroa.

Autoteollisuus

Valmet Automotiven tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelujakso on suunnattu 15-17-vuotiaille tulevaisuuden tekijöille. Harjoittelu tarjoaa mahdollisuuden tutustua autoteollisuuteen ja Suomen suurimpaan tehtaaseen. Palkka kahdesta viikosta on 360 euroa. Päivittäinen työaika on 6 tuntia.

Duunikoutsi-sovellus on valmentajasi työnhaussa

Duunikoutsi on sovellus nuorille, jotka hakevat kesätöitä. Duunikoutsi neuvoo, miten valmistaudut kesätöiden hakuun, miten tehdä hyvä kesätyöhakemus ja CV, mistä kesätöitä löytää ja miten valmistautua kesätyöhaastatteluun.

Lataa sovellus Google play tai Apple Storesta.

Avainsanat: TET