TET / Kaikki

Tutustu työelämään ja tienaa kesätyö eli TTT

Tämä sivu käsittelee TTT-mallia. Löydät lisää tietoa kesätöistä tältä sivulta.

Tutustu työelämään ja tienaa kesätyö eli TTT on työnantajien käytössä oleva kesätyömalli, jossa tarjotaan nuorelle kahden viikon mittainen kesätyökokemus. Kesätöitä hakiessa, kannattaa kysyä työnantajalta käyttävätkö he TTT-mallia.

 

Mikä TTT?

Mitä: kahden viikon mittainen (kymmenen työpäivää) kesätyökokemus nuorille.

Kenelle: peruskoululaisille, kymppiluokkalaisille, lukiolaisille ja valmentavassa koulutuksessa oleville. Olennaista on, että et opiskele ammattiin eikä sinulla ole tutkintoa. Jo 13-vuotias voi päästä töihin, mikäli täyttää samana vuonna 14 vuotta.

Miten: Kesätyöharjoittelupaikkaa etsitään kuten mitä tahansa kesätyötä. Eli soita, käy paikan päällä tai lähetä työhakemus ja CV sinua kiinnostavaan työpaikkaan ja kysy, ottavatko he Tutustu työelämään ja tienaa -mallilla kesätyöntekijöitä. Kaikilla aloilla TTT-harjoittelu ei ole mahdollinen ja jos työnantaja ei tiedä aiheesta tarpeeksi, vinkkaa häntä kysymään lisätietoja omasta liitostaan.

Näin haet Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoittelupaikkaa:

  • Mieti, millaisessa paikassa haluaisit olla kesäharjoittelussa.
  • Tee työhakemus
  • Etsi mahdollisia työpaikkoja. Työpaikka on etsittävä oma-aloitteisesti, koska mikään tietty taho ei välitä niitä. Tsekkaa esimerkiksi Oikotien kesätyöpaikat
  • Käy rohkeasti paikan päällä yrityksessä ja kysy: ”Voiko teille tulla Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoitteluun?”  Kehota työnantajaa kysymään asiaa omasta liitostaan, jos hän ei osaa vastata.
  • Älä lannistu, vaikka töiden hakeminen voi joskus viedä paljon aikaa. Sinnikkyys palkitaan ennen pitkää!
  • Kun saat harjoittelupaikan, muista tehdä työnantajan kanssa työsopimus
  • Kahden viikon harjoittelujaksosta maksetaan palkkaa, joka on aiempina vuosina ollut noin 360-375 euroa.
  • Pyydä kesätyöharjoittelun päätyttyä työtodistus.

 

Lisää tietoa kesätöistä löydät  tältä sivulta.

Avainsanat: TET