NYT olemme me!

Nuori Yrittäjyys ry & Talous ja nuoret TAT ovat yhdistyneet

Uusi Nuorten yrittäjyys ja talous NYT tarjoaa työelämä-, talous-, ja yrittäjyystaitoja tukevia palveluita ja opintokokonaisuuksia kouluille, oppilaitoksille ja kunnille. Verkkosivumme avautuvat elokuun alussa osoitteessa www.nuortennyt.fi. Tämä sivusto on käytössä siihen asti.
Ohjeet / Kaikki

Työhaastattelu

Työhaastattelu on ratkaiseva hetki. Hakemuksen perusteella työnantaja voi vakuuttua pätevyydestäsi, mutta haastattelussa ratkaistaan lopullisesti sopivuus työhön.

Haastattelun tarkoitus on selvittää, miksi yrityksen kannattaisi palkata juuri sinut ja millainen olet ihmisenä & työtoverina. Haastattelussa selvitetään hakijan tausta ja osaaminen.

Haastattelut voidaan järjestää yksilö- tai ryhmähaastatteluna. Ryhmähaastattelussa on muita työnhakijoita. Ryhmähaastattelu voidaan järjestää esimerkiksi niin, että haastattelija kyselee jokaiselta yksitellen kysymyksiä tai hakijoille annetaan aihe, joista heidän on keskenään keskusteltava. Työhaastattelu voidaan tehdä myös videohaastatteluna. Vinkkejä videohaastatteluun löydät täältä.

Valmistaudu hankkimalla lisätietoa yrityksestä. Pohdi myös vastaukset valmiiksi kysymyksiin, joita sinulle todennäköisesti esitetään.

 

Mitä työhaastattelussa kysytään?

Haastatteluun mennessä on hyvä muistaa ensivaikutelman merkitys. Kiinnitä huomiota siihen, että katsot silmiin ja kättelet reippaasti. Ole haastattelussa oma itsesi ja vastaa rehellisesti. Tärkeintä on, että keskityt kuuntelemaan ja vastaat täsmällisesti.

Yleensä työhaastattelussa kysytään:

  • aiemmasta työkokemuksestasi ja koulutuksestasi
  • osaamisestasi ja erityistaidoistasi
  • vahvuuksistasi ja heikkouksistasi
  • miksi haet kyseistä paikkaa ja miksi olisit kyseisessä työssä hyvä
  • mistä olet kiinnostunut ja mitä harrastat
  • tulevaisuuden suunnitelmistasi

 

Annat itsestäsi kiinnostuneen kuvan, jos kysyt myös itse. Mieti, millaisen vaikutelman haluat antaa kysymyksilläsi: oletko kiinnostunut ruokatunnin pituudesta vai työtehtävistä?

Kaikki jännittävät! Älä anna sen haitata keskittymistäsi. Jos et ymmärrä kysymystä, kysy uudelleen tai pyydä tarkentamaan. Suhtaudu kysymyksiin positiivisesti.

Varmista haastattelun lopuksi, että sinulle tulee selväksi mistä sovittiin: kuka ottaa yhteyttä, milloin ja millä tavalla? Älä turhaan tenttaa haastattelijaa kyselemällä mahdollisuuksistasi, vaan odota rauhassa seuraavaa vaihetta.

Miten tsemppaat itsesi työhaastatteluun? Katso Nousussa-video!

Avainsanat: kesätyö-ohjeet