/ Blogi

Alanvaihto kuuluu työelämään

Siinä missä ennen opiskeltiin yksi ammatti ja lopulta jäätiin muutama saman firman kultakello taskussa eläkkeelle, tulevaisuudessa vaihdetaan työpaikkaa ja koko alaa useaan otteeseen.

Hanki nyt jo kunnon ammatti! Miksi et menisi jo oikeisiin töihin?

Siinä missä ennen opiskeltiin yksi ammatti ja lopulta jäätiin muutama saman firman kultakello taskussa eläkkeelle, tulevaisuudessa vaihdetaan työpaikkaa ja koko alaa useaan otteeseen. Foundation for Young Australians -säätiön tutkimuksesta selviää, että australialaisopiskelijoista jopa 60 prosenttia kouluttautuu ammatteihin, joita ei enää ole tulevaisuudessa. Tutkimuksen mukaan nyt valmistuvalla nuorella tulee olemaan keskimäärin 17 eri työnantajaa ja alaakin hän vaihtaa elämänsä aikana viidesti.

Suomessa tehdyt vähennykset ja käynnissä oleva keskustelu ammatillisen koulutuksen aloituspaikoista ovat hurjaa kuunneltavaa. Toisaalta on tärkeää, että opintonsa päättävälle nuorelle on oman alansa töitä tarjolla ja aloituspaikat on suhteutettu tähän. Toisaalta taas koulutusta tarvitaan, koska osaaminen vanhenee aiempaa nopeammin ja yhä useampi työntekijä joutuu työuransa aikana opiskelemaan useamman ammatin.

Koulutuksen onkin vastattava siihen tarpeeseen, mikä työelämässä kulloinkin on vallalla. Vaikka tarpeen ennustaminen onkin haasteellista, avoin ja myönteinen elinikäisen oppimisen ilmapiiri auttaa nuorta elämässä eteenpäin.

Koulutusleikkauskeskustelusta voisi nuorten kanssa siirtyä pohtimaan itsensä kehittämistä ja erilaisten taitojen kartuttamista. Sitran kampanja #HaluanOsata on oivallinen tapa osoittaa nuorille, että myös me vanhemmat haluamme kehittyä ja oppia uutta. Oppiminen jatkuu läpi elämän, kultakellojen aika on ohi.

Elisa Koivumaa

Kirjoittaja on tosielämän prismamutsi, jonka toinen korkokenkä on Tokion kapeilla kujilla. Tulevaisuuden eri vaihtoehdoista viestiminen nuorille on sydäntä lähellä, kuin myös tumma suklaa ja kirpeät syysillat.