/ Blogi

Kevytyrittäjyys madaltaa aloittamisen kynnystä – miten päästä alkuun?

Yrittäjyyden suosio on kasvanut palkkatyön rinnalla, mutta yrittäjyyteen liittyy myös ennakkoluuloja. Yrittäjyys voidaan nähdä isona harppauksena tuntemattomaan, jopa suurena riskinä. Onko yrittäjyyden oltava aina niin iso kynnys vai voisiko sitä harjoittaa kenties kepeämmin? Kevytyrittäjyys tarjoaa mahdollisuuden hypätä yrittäjämäiseen toimintaan turvallisesti ja notkeasti.

Kevytyrittäjänä ei tarvitse stressata paperitöistä ja laskutuksesta. Jos esteenäsi lähteä yrittämään on ollut esimerkiksi paperityöt, kirjanpito, alkupääoman puuttuminen, juoksevat kulut ja yksin kaiken hoitaminen, kevytyrittäjyys tarjoaa turvallisen vaihtoehdon ilman suurta kynnystä. Kevytyrittäjänä toimit ammatinharjoittajana ilman omaa yritystä käyttäen laskutuspalvelua. Tärkeää on huolehtia, että muistat laskuttaa asiakkaitasi ja laskutuspalvelu hoitaa loput. Kuluja ei tule kuin laskuttaessa ja voit kätevästi muuttaa yritysmuotoa myöhemmin tai lopettaa toiminnan. Tulot ovat ansiotuloja ja verotetaan yhdessä muiden tulojen, kuten palkkatyön, kanssa. Myös kevytyrittäjän tulee hankkia YEL-vakuutus, jos tulosi ylittävät vuodessa 8261,71 euroa ja toiminta kestää vähintään 4 kuukautta. YEL-vakuutusta ei tarvitse hankkia jos olet alle 18 tai yli 67-vuotias. Kevytyrittäjyys sopii parhaiten yksin toimivalle omaa osaamistaan myyvälle henkilölle, jonka toiminta ei ole erittäin suurta.

Muistan, kun suorastaan jännitti tehdä omia tunnuksia ja hämmästytti, että yrittämisen voi oikeasti aloittaa omalla koneella yhdeltä istumalta.

TATin Kesäyrittäjä-ohjelman osallistuja

Kevytyrittäjänä Katri tarjosi tukea asiakkailleen suomen kielen opiskeluun. Alkuun Katri perusti toiminimen kevytyrittäjäpalvelun kautta, teki omat nettisivunsa, loi sisältöä sometileilleen ja suunnitteli toimintaansa yhdessä mentorin kanssa. Vihdoin syksyllä Katrin Puhutaan suomea –yritys sai ensimmäiset asiakkaansa ja laskuttaminen käynnistyi OP Kevytyrittäjä -palvelun kautta.

Katrin mielestä aloittaminen oli helppoa, oikeastaan yllättävän helppoa. Katri muistelee, miten häntä jännitti, mutta samaan aikaan hämmästytti aloittamisen helppous, kun sen pystyi tekemään omalla koneella yhdeltä istumalta. Katri muistuttaa, että aloittamista ei kannata pelätä. Jännittäminen on hyvästä, sillä se viestii siitä, että olet tekemässä oikeaa, sinulle merkityksellistä ja tärkeää juttua. Katrille tärkeää oli mahdollisuus kokeilla, pitääkö hän suomen kielen opettamisesta.

Palvelun yksi ominaisuus on se, että kuluja koituu vain silloin, kun sen kautta on tuloja. Ei siis haittaa, vaikka sivutoimisessa yrittämisessä olisi pidempiäkin taukoja, yritystoiminnan fokus muuttuu tai välillä päättäisi tehdä jotain ihan muuta, kuten Katri. Nyt Katri käyttää OP Kevytyrittäjä -palveluaan satunnaisten keikkojen laskuttamiseen. Aina kyseessä ei enää ole suomen opettaminen.

OP Kevytyrittäjyydessä on parasta, kun ei tarvitse vaivata päätään veroilmoituksen tekemisellä ja voi silti saada Y-tunnuksen tuomat hyödyt.

TATin Kesäyrittäjä-ohjelman osallistuja

Kevytyrittäminen y-tunnuksella kummastuttaa monia. Katri nosti esille sen, miten hieno juttu olikaan, kun OP Kevytyrittäjänä sai Y-tunnuksen tuomat hyödyt. Hyötyjä ovat esimerkiksi ALV-vähennys yritystoiminnan kuluista ja arvonlisäveron alarajahuojennus. Katrin liikevaihto oli vuodessa alle 15 000 euroa, eli hän sai kaikki maksamansa alv:t takaisin palautuksina. Katri allekirjoittaa täysin sen, että kevytyrittäjyydellä pääsee kepeästi kohti omia tavoitteita. Kevytyrittäminen on hyvää työkokemusta, jonka lisäksi oman toiminnan suunnittelu sekä toteutus näyttävät hyvältä ansioluettelossa. Kevytyrittäjyys tarjoaa mahdollisuuden hypätä yrittäjämäiseen toimintaan turvallisesti ja notkeasti!  

Kirjoittajat

Anni-Sofia Ankkuri ja Julia Nousiainen

Anni-Sofia ja Julia toimivat TATin Kesäyrittäjä-ohjelman mentoreina. Mentorien työhön kuuluu kesäyrittäjien ohjaamista, tukemista sekä sparraamista liiketoimintasuunnitelman ja yrittäjyyden alkutaipaleella.