/ Blogi

Etätyö – yksinäistä puurtamista vai yhteisöllistä tiedonjakoa?

Tänään vietetään kansallista etätyöpäivää. Ironista kyllä, kirjoitan tätä tekstiä työpöytäni ääressä toimistollamme. Etätyön tekemisen ei pitäisi olla nykypäivän työelämässä kiinni teemapäivistä, vaan luonnollinen osa joustavaa ja sitä kautta tehokasta työntekoa. Pidän etätyöpäivän, kun työni sitä vaativat.

Tänään vietetään kansallista etätyöpäivää. Ironista kyllä, kirjoitan tätä tekstiä työpöytäni ääressä toimistollamme. Etätyön tekemisen ei pitäisi olla nykypäivän työelämässä kiinni teemapäivistä, vaan luonnollinen osa joustavaa ja sitä kautta tehokasta työntekoa. Pidän etätyöpäivän, kun työni sitä vaativat.

Kansallisen teemapäivän viettäminen ja etätyökäytäntöjen yhteisvoimallinen edistäminen on selkeä merkki paitsi muutoksesta tavoissa tehdä töitä, myös tavoissa ymmärtää työn luonnetta. Asiantuntijatyössä on kyse itsensä johtamisesta, joka on tärkeä kriteeri myös onnistuneelle etätyölle. Pään sisällä tapahtuvaa työtä ei voi valvoa selän takana, olit sitten toimistolla pomon vieressä tai kotona.

Työ on yhteisöllistä myös verkossa

Eräitä etätyön tekemiseen liittyviä huolia ovat työpaikan sisäisen yhteisöllisyyden ja tiedon jakamisen väheneminen. Miten rakennetaan kohtaamisia ja jaetaan tietoa, kun työntekijät istuvat kodeissaan, kahviloissa, junissa, kirjastoissa tai missä lie? Kun organisaatiossa käytössä olevat teknologiat ja ohjelmistot on valittu oikein sekä yhteisestä työskentelykulttuurista on sovittu selkeästi, ei epäselvyyksiä pääse syntymään.

Organisaation sisäiseen yhteisöllisyyteen ja tiedon jakamiseen tarkoitettuja sovelluksia on rajattomasti. On wikejä, projektinhallintatyökaluja, pikaviestimiä, blogeja, verkkokokousjärjestelmiä. Tärkeää on miettiä, mikä väline sopii juuri sinulle ja kollegoillesi työn tehokkaaseen toteuttamiseen, ei niinkään mikä on uusin tai trendikkäin ohjelmisto.

Oikein valitut työkalut tehostavat työskentelyä

Itse aloitan aamuni tarkastamalla intranetiin tulleet ajankohtaiset ilmoitukset. Tämän jälkeen avaan projektinhallintatyökalu Trellon, josta löydän muun muassa julkaisuaikataulut, projektisuunnitelmat ja kollegoideni ideat seuraavaan uutiskirjeeseen sekä työnjaon näiden toteuttamiseen. Google Drivessa muokkaan yhteisiä dokumentteja, jotka linkkaan eteenpäin muihin sovelluksiin.

Pikaviestintäkanava Lynciä käytän nopeaan ajatustenvaihtoon kollegan kanssa, mutta yhteisiä keskusteluryhmiä ja reissun päällä tapahtuvaa jutustelua käymme tiimityöskentelytyökalu Slackissä. Adobe Connect -verkkokokousjärjestelmällä hoituvat niin viikkopalaverit kaukana olevien kollegoiden kuin ulkopuolisten yhteistyötahojenkin kanssa. Puhelimen ja sähköpostin käytöstä ei varmasti tarvitse mainita erikseen.

Tykkään kuitenkin myös perinteisestä kynästä ja paperista. Pidän to do -muistilistaa sekä toimistolla että kotona ollessani. Sähköpostitulvan alla usein unohtuu mikä olikaan päivän työlista – ylös kirjatut työt auttavat tehostamaan toimintaa ja valmiiksi saadun tehtävän yliviivaaminen palkitsee tehdystä työstä.

Summa summarum, nykypäivän tietotyöläisen työ on pään sisällä ja verkossa, ei toimiston pöytälaatikossa tai kansioissa. Voit olla sekä laiska että tehokas missä vain. Kun organisaatiossa on huolehdittu viestinnän toimintaympäristöistä ja työkaluista, ei ole väliä missä avaat läppärisi kannen.

Auri Kohola

Kirjoittaja on pitkäpinnainen etäyhteyksien puolestapuhuja, joka rakastaa kirjeiden kirjoittamista ja käsintehtyjä joulukortteja.