/ Blogi

Käännetään nuorten työelämäpelko yhdessä työelämäinnoksi! 

Nuorten odotukset työelämältä ovat samoja asioita, joita myös useimmat meistä aikuisista toivovat työelämältä.

Vakautta, turvallisuutta, yhdenvertaisuutta. Hyvää johtamista ja kivoja työkavereita. Kiinnostavia työtehtäviä. Tämä ei kuulosta mahdottomalta – nuorten odotukset työelämältä ovat samoja asioita, joita myös useimmat meistä aikuisista toivomme työelämältä.

Me Talous ja nuoret TATissa selvitimme nuorten odotuksia työelämältä tänäkin vuonna TAT Nuorten tulevaisuusraportti -kyselytutkimuksessa. Kyselyyn vastasi 6400 yhdeksäsluokkalaista ja toisen asteen opiskelijaa.

Kyselyn perusteella en voi olla miettimättä, ovatko viime vuosien tapahtumat kuten korona ja Ukrainan sota lisänneet nuorten kaipuuta vakaudesta ja turvallisuudesta ja lisänneet pelkoa työelämää kohtaan. Peräti 32 prosenttia nuorista pelkää työelämän olevan itselle liian raskasta. Kolmessa vuodessa työelämän raskautta pelkäävien osuus on nimittäin kasvanut 19 prosentista 32 prosenttiin.

Tarjoamalla nuorille myönteisiä kokemuksia työelämästä, taloudesta ja yrittäjyydestä, lisäämme nuoren varmuutta siitä, että juuri hänelle löytyy paikka tulevaisuuden työelämästä.

Mikä neuvoksi? Tarjoamalla nuorille myönteisiä kokemuksia työelämästä, taloudesta ja yrittäjyydestä, olemme jo oikealla tiellä. Yrityskylä-kokemuksilla, TET-jaksoilla ja vahvistamalla nuorten työelämä-, talous- ja yrittäjyysvalmiuksia lisäämme nuoren varmuutta siitä, että juuri hänelle löytyy paikka tulevaisuuden työelämästä.

Kiitos, että olet tekemässä tätä työtä yhdessä kanssamme.

 

Hyvää uutta vuotta!

Jenni Järvelä, toimitusjohtaja, Talous ja nuoret TAT