/ Blogi

Kesätyöntekijöidemme kynästä: ”Kaikin puolin opettavainen ja silmiäavaava”

Talous ja nuoret TATin tavoitteena on, että jokainen nuori innostuisi työelämästä. Siksi tahdomme myös osaltamme olla mahdollistamassa nuorille onnistuneita työelämäkokemuksia ja jopa ihka ensimmäisen työpaikan. Kesäkuussa 2022 saimme kaksi kesätyöntekijää osaksemme työyhteisöämme. Rolf Stenlund ja Iraida Myllymäki saivat tehtäväkseen kirjoittaa oppimastaan ja kokemastaan TATilla.

Talousosaaminen kuuluu kaikille

Jotta kaikki oppisivat pitämään huolta omasta taloudestaan, tarvitaan laadukasta opetusta kouluihin. Nuorista ja heidän tulevaisuuksistaan on huolehdittava kaikin keinoin. Nuorten osaamista on tukemassa TATin Sijoittajakoulu.

 

TATin Sijoittajakoulusta kuullessani tiesin, että tämä on aihe joka kiinnostaa minua. Olen aina pohtinut, miksi kouluissa ei opeteta oikeastaan mitään sijoittamiseen liittyvää. Sijoittaminen ja oman talouden hallinta on kuitenkin tärkeää ja olennaista. Mielestäni kaikille pitäisi antaa mahdollisuus edistää omaa osaamistaan, mieluiten vielä varhaisessa vaiheessa elämää. Sijoittamisen lumipalloefektistä saa enemmän irti sitä aiemmin sijoittamiseen ryhtyy. Se on yksi hyvä syy siihen, miksi päättäjien pitäisi ottaa ensimmäinen askel kohti laajempaa ja laadukkaampaa sijoitus- ja talousopetusta. 

 

Sijoittajakoulun myötä nuoret saavat ottaa ensimmäiset askeleensa kohti turvattuja eläkepäiviä ja sijoittamisen maailmaa. Teorian ohella se, että sijoittajakoulu tarjoaa käytännön mahdollisuuksia kuten sijoittamista todellisiin osakkeisiin oikealla rahalla on mielestäni mahtava asia. 

Päättäjien pitäisi ottaa ensimmäinen askel kohti laajempaa ja laadukkaampaa sijoitus- ja talousopetusta. 

Se että voitot menee hyväntekeväisyyteen, inspiroi varmasti monia yrityksiä halukkaiksi sponsoreiksi, joka taas mahdollistaa sijoittamisen. Tilanne on win-win kaikille osapuolille. Tapauksessa jossa markkina romahtaisi ja salkun arvo ottaisi sukelluksen, sponsoroiva yritys ei oikeastaan menettäisi yhtään mitään. Tappiot voi poistaa veroista, eli periaatteessa hävittävää ei ole. Sponsoroiva yrityksen maine mitä luultavasti myös paranee entisestään. Jos yritykset eivät sponsoroisi toimintaa, sijoittajakoulun käytännön puoli jäisi unholaan. 

 

Minun mielestä sijoittajakoulu pitäisi olla mahdollisuus jokaiselle koulussa käyvälle nuorelle riippumatta oppilaitoksesta tai iästä. Palvelua voisi alkaa ottaa käyttöön joissain määrin jo yläasteella, jos opetussuunnitelma ei sitä salli kouluajalle, niin esimerkiksi “iltapäiväkerho” jossa asiaa käytäisiin läpi. 

 

Se on sääli, että nuoret eivät käytännössä omatoimisesti voi liittyä sijoittajakouluun, vaan opettajien pitää itse olla kiinnostuneita ja ilmoittautua vetämään kurssia. Tämä saattaa johtaa siihen, että moni kiinnostunut nuori jää ilman kyseistä mahdollisuutta vain, koska opettajaa ei kiinnosta asia. Tottakai oppilas voi tehdä aloitteen ja ilmoittaa opettajalle mahdollisuudesta, mutta ei se ole taattua että sitä viitsii kukaan tehdä.

Rolf Stendlund

Kesätyöntekijä, TAT

Työelämään tutustuminen

Ensimmäistä TET-paikkaa alettiin koulussa miettiä joulukuussa. Jo pian oli pitänyt päättää minne halusi mennä ja pääsiäisenä paikka piti olla saatuna. Aikaa oli siis hyvin. Koulussa näytettiin paljon vaihtoehtoja ja painotettiin ajoissa haun tärkeydestä. Kaikki, jotka olivat hakeneet ajoissa saivat nopeasti paikan. Oli tietenkin niitä jotka päätyivät menemään vanhempiensa työpaikoille, kun sopivaa paikkaa ei tahtonut löytyä. Viimeinen viikko ennen TET-paikkojen haun loppumista, eli aikana jolloin lähes kaikilla oli jo paikka, koulumme tuli vierailulle järjestö, joka piti noin tunnin mittaisen puheen, mitä TET-paikkoja heillä oli tarjolla ja muuta paikan saamiseen liittyen. Olihan tämä tärkeää tietoa, mutta se olisi voinut tulla hiukan aikaisemmin. Kouluissa olisi voitu muutenkin kertoa enemmän hakemuksen tekemisestä ja sen sisällöstä.

Päädyin menemään Aleksanterinkadulla olevalle Stockmannille TETiin ja viikko sujui hyvin. Ensimmäisenä päivänä meille näytettiin paikat ja kerrottiin yrityksen toiminnasta ja meidän tulevista työtehtävistä. Viikon aikana pääsin työskentelemään naisten ja lasten muodin parissa. Lähinnä vein vaatteita esille ja autoin varastolla. Pääsin myös tutustumaan asiakaspalveluun, joka oli alussa hieman jännittävää, kun ei vielä tuntenut tavarataloa, saati eri brändien sijainteja siellä. Viikon loputtua olin päässyt tutustumaan työelämään, johon sisältyi muun muassa uuden oppimista, asiakaspalvelua ja tiimityöskentelyä.

Olin jo lähes tyytynyt ajatukseen, että lomailen sitten tämän kesä, kunnes sain viestin isosiskoltani.

Tänä vuonna päätin myös hakea ensimmäistä kertaa kesätöitä. Ajatus kesätyön hakemisesta tuli ensimmäisen kerran, kun isoveljeni alkoi puhua omista kesätyövaihtoehdoistaan. Samalla tajusin ettei, meille oltu koulussa edes mainittu kesätyöhaun mahdollisuutta. Hetken etsinnän jälkeen huomasin, että lähes kaikkiin paikkoihin piti olla yli 16-vuotias. Olin jo lähes tyytynyt ajatukseen, että lomailen sitten tämän kesä, kunnes sain viestin isosiskoltani. Hän kertoi ystävänsä työpaikasta, ja että sinne etsitää kahta kesätyöläistä. Lukiessani työkuvaukseen sisältyviä tehtäviä tunsin mielenkiintoa paikkaa kohtaan, mutta myös hieman pelkoa ja jännitystä työtehtävien haastavuudesta. Onneksi siskoni rohkaisi minua hakemaan paikkaa ja muistutti, ettei minulla tarvitse olla vielä työkokemusta.

 

Paikkaa varten piti tehdä CV ja työhakemus, joka oli minulle täysin uutta. Päädyin tekemään molemmat siskoni avustuksella ja hän antoi samalla hyviä vinkkejä mitä CV:ssä ja työhakemuksessa kannattaa olla. Puhuimme myös mitä työhaastattelussa kannattaa mainita esimerkiksi omasta luonteesta ja harrastuksista.

Kului pari viikkoa ja sain tietää, että pääsin haastateltavaksi, joka jännitti minua aikalailla. Olin henkisesti valmistautunut haastatteluun ja olin käynyt katsomassa hiukan organisaation toimenkuvaa ja palveluita. Haastattelu meni ilmeisesti hyvin koska sain paikan.

 

Viikko ennen kesälomaa puhuimme kavereiden kanssa kesäsuunnitelmista ja sen ohella kesätöistä. Kävi ilmi, että ne, jotka olivat saaneet kesätöitä, olivat käyneet paikan päällä kysymässä esimerkiksi ruokakaupoissa. Monet sanoivat, että kesätyön löytäminen netistä oli todella haastavaa, koska lähes kaikkiin töihin piti olla 16-vuotias tai vanhempi.

TATilla kesätöissä ollessani olen oppinut paljon työelämästä ja TATin monista palveluista, kuten Duunikoutsisita ja Sijoittajakoulusta. Olen päässyt myös tutustumaan uusiin ihmisiin, oppinut taloustaidoista, viestinnästä ja Yrityskylän toiminnasta. Kesätyöjakso on ollut kaikin puolin opettavainen ja silmiäavaava.

 

Yksi asia joka tosin on jäänyt mietityttämään on se, että miksei näistä palveluista puhuta koulussa? Monet varmasti tietävät Yrityskylän, mutta eivät tiedä mikä on TAT ja mitä kaikkea työelämään valmentavia palveluita heillä on tarjottavana.

Iraida Myllymäki

Kesätyöntekijä, TAT