/ Blogi

Miten tukea nuorta ensimmäisen työpaikan hakemisessa?

Viime viikolla julkaistun kesätyökyselyn mukaan 71 prosenttia nuorista aikoi hakea kesätöitä tulevaksi kesäksi. Myönteisillä työelämäasenteilla ja uskolla omiin kykyihin on suuri vaikutus kesätöihin hakeutumisessa. Nuorten työelämäasiantuntija Riikka Ahonvala tarjoaa opettajille, vanhemmille ja nuorten kanssa toimiville viisi vinkkiä, nuoren työnhaun tukemiseen.

1. Auta nuorta katsomaan tulevaisuuteen

Nuoret osaavat usein meitä paremmin elää hetkessä. Siksi oman tulevaisuuden suunnittelu voi tuntua joskus haastavalta. Omalla esimerkilläsi ja avoimella keskustelulla voit auttaa nuorta katsomaan omaa elämää laajemmasta näkökulmasta.

2. Kannusta oma-aloitteisuuteen ja aktiivisuuteen

Vaikka kesätyöpaikka olisi jäänyt vuoden vaihteessa hakematta, voi sopiva työpaikka löytyä vielä myöhemminkin. Oma aktiivisuus kantaa pitkälle ensimmäisen työpaikan haussa. Ole tukena tarvittaessa, mutta muista että työnhaku on nuoren oma projekti. Anna siis nuorelle tilaa onnistua itse.

3. Kaiken takana on motivaatio

Miksi kesäpäivät pitäisi käyttää työntekoon? Nuoren innostusta voi tukea esimerkiksi kertomalla mitä kaikkea kesätöissä voi oppia, ja mihin onnistunut kesätyökokemus voi lopulta johtaa. Ensimmäisen työpaikan saaminen on tärkeä vaihe itsenäistymisen polulla.

4. Vahvista minäpystyvyyttä

Työnhaku voi tuntua joskus stressaavalta. Erityisesti ensimmäistä työpaikkaa hakevilla nuorilla torjutuksi tulemisen pelko saattaa ottaa vallan. Siksi on tärkeää kannustaa nuorta tavoittelemaan omia unelmiaan, vahvistaa pystyvyyden tunnetta, riemuita pienistäkin onnistumisista ja olla tukena pettymyksen hetkellä.

5. Tarjoa tietoa ja työkaluja

Ensimmäistä työpaikkaa hakeva nuori ei välttämättä tiedä, mistä aloittaa.
Miten tehdä oma cv? Mistä löydän tietoa avoimista paikoista? Tarjoamalla nuorille tietoa ja työkaluja työhaun tueksi voimme varmistaa, että jokaisella nuorella on tarvittavat välineet ensimmäisen työpaikan hakemiseen – oman tulevaisuuden tekemiseen.

Lue lisää kesätyötutkimuksen tuloksista.