/ Blogi

Opettaja: unelmoi ensin itse ja opeta sitten samaa oppilaillesi

Kävin 2000-luvun taitteessa Rauman yhteislyseon lukiota. Koin valtavaa painetta oppia erinomaiseksi kirjoittajaksi, sillä perheessäni oli jo yksi kirjailija. Olin keskinkertainen tarinankertoja enkä saanut aineista juuri kahdeksaa parempaa arvosanaa. Lukiossa kohtasin äidinkielen opettaja Aulis Tuunan.

Kävin 2000-luvun taitteessa Rauman yhteislyseon lukiota. Koin valtavaa painetta oppia erinomaiseksi kirjoittajaksi, sillä perheessäni oli jo yksi kirjailija. Olin keskinkertainen tarinankertoja enkä saanut aineista juuri kahdeksaa parempaa arvosanaa. Lukiossa kohtasin äidinkielen opettaja Aulis Tuunan.

Häntä pelättiin, jopa vihattiin kovan kurin ja peräänantamattomuuden takia. Aulis heitti kumilla, jos käytin aineissa ilmaisuja, kuten ”pitkällä tähtäimellä”, ”panostaa” tai ”kaiken takana”. Hän oli kuitenkin käänteentekevä kohtaaminen elämässäni. Aulis uskoi, että kaiken voi oppia. Minustakin voisi siis tulla erinomainen kirjoittaja, hän kannusti. Aulis näytti omalla esimerkillään, mitä oli tehdä työtä intohimolla ja uskoa omaan tekemiseensä.

Olisipa sinullakin, rakas lukiolainen, oma Auliksesi. Opettaja, joka saisi sinut uskomaan unelmiisi. Jämäkällä, mutta rakastavalla tavalla ottaisi sinusta otteen, kannustaisi kriittisesti, uskoisi myös omiin unelmiinsa. Aulis, nyt sinua tarvitaan!

Rohkea Suomi -kiertue rohkaisee nuoria ja opettajia unelmoimaan

TAT toteuttaa unelmointikampanja Rohkeaa Suomea. Rohkea Suomi kiertää syksyn 2015 aikana noin 40 toisen ja korkea-asteen oppilaitosta ympäri Suomen kehottaen oppilaita uskomaan unelmiinsa, toteuttamaan niitä ja siten löytämään kutsumusammattinsa.

Olemme muutamassa viikossa vierailleet jo yhdeksällä paikkakunnalla Helsingistä Rovaniemelle ja kiertue jatkuu aina marraskuulle asti. Jo nyt, muutaman viikon jälkeen olen kiinnittänyt huomiota kahteen asiaan: 1. Oppilas on suora peilikuva opettajastaan ja 2. Mitä kauemmas Helsingistä menemme, sitä enemmän kohtaamme kunnioitusta ja iloa.

1. Opettajat opettavat oman elämänsä esimerkillä

Hyvä opettaja. Miten voit opettaa työelämätaitoja, yrittäjämäistä työntekoa, unelmointia ja asennetta, jos olet itse hiljainen hissukka, muita mielistelevä, kaiken tietävä, mutta mitäänsanomaton nutturatäti?

Jos eläisit, kuten opettaisit, olisi viestilläsi todellinen vaikutus. Ole itse luova, unelmoi, vähän kreisi, ajattele laatikon ulkopuolelle, ole aidosti läsnä, kysy oppilailtasi miten he jaksavat ja ravistele itsesi opettajakuoren ulkopuolelle – siten oppilaat tekevät samoin myös sinulle, toisilleen ja ennen kaikkea itselleen.

– Meidän tulee auttaa nuorisoamme löytämään omat intohimonsa ja tunnistamaan vahvuutensa. Näyttää, että maailma tarvitsee juuri heidän osaamistaan ja supervoimiaan. Auttaa heitä uskomaan. Sitä meistä jokainen tarvitsee – uskoa, kuten Rohkea Suomi -kiertueen juontaja ja Filosofian Akatemian kutsumuksellinen työn lähettiläs Joonas Pesonen kiteyttää.

Opettaja: Ota oppilaat mukaan lukuvuoden ja opetuksen suunnitteluun. Samalla, kun kouluun syntyy uusia huippujuttuja, oppilaat oppivat unelmoinnin ja kokeilemisen taitoja. Näytä itse esimerkkiä: Kerro unelmistasi oppilaillesi ja toteuta ne!

2. Pohjoissuomalaiset oppilaat kunnioittavat toisiaan ja itseään

Väittämä perustuu havaintoihini Rohkea Suomi -kiertueilta, kohdattuani noin 8000 nuorta. Mitä pohjoisemmaksi Helsingistä olemme matkanneet, sitä lämpimämpi on ollut vastaanotto niin opettajien kuin oppilaidenkin puolelta. Aito kunnioitus ja kiitollisuus on ollut koskettavaa havaita.

Utajärven koulu Pohjois-Pohjanmaalla on malliesimerkki siitä, miten oppilaat ja opettajat kohtaavat, kunnioittavat ja sparraavat toinen toisiaan. Nämä pienen kunnan lukiolaiset kohtasivat meidät etelän tyypit kunnioittaen, hymyillen ja tervehtien. Oppilaat olivat suoria peilikuvia koulun upeasta opinto-ohjaajasta Anu Kalliopuskasta, joka lämmöllään ja unelmointiin rohkaisevalla otteellaan helli oppilaitaan.

Toivon sinulle rakas lukiolainen oman Auliksen ja oman Anun. Saisitpa sinäkin kasvaa Utajärven kaltaisessa yhteisössä, jossa unelmat ovat sallittuja, opettajat jaksavat unelmoida ja auttavat sinua löytämään kunnioittavan, kunnianhimoisen ja rohkean otteen tulevaan, alkavaan elämääsi.

Onnea matkaan!

Ida-Maria bergman

Kirjoittaja on jo kohtalaiseksi kirjoittajaksi oppinut entinen raumalainen, joka kiertää suomalaisia oppilaitoksia villillä Rohkea Suomi -automobilella.