/ Blogi

Tulevaisuuden hyvinvointi kasvaa nuorissa

Suomen tulevaisuus maalataan sunnuntain ja maanantain välisenä yönä seuraavalle neljälle vuodelle ja pitkälle tulevaisuuteen. Eduskuntavaalien pääteema on ollut talouden tasapainottaminen ja hyvinvointivaltion selviytyminen.

Omien vahvuuksien tunnistaminen ja hyödyntäminen helpottavat oman polun löytämistä.

Suomen tulevaisuus maalataan sunnuntain ja maanantain välisenä yönä seuraavalle neljälle vuodelle ja pitkälle tulevaisuuteen. Eduskuntavaalien pääteema on ollut talouden tasapainottaminen ja hyvinvointivaltion selviytyminen.

Viime vuosien rajut kriisit maailmalla ja Euroopassa ovat ravistelleet meidän kaikkien tulevaisuususkoa. Lasten ja nuorten sopeutuminen jatkuvaan muutokseen piirtää menestymisen mahdollisuudet koko yhteiskunnalle. Neljäsosalla nuorista on jonkin tason mielenterveyshäiriöitä. Samaan aikaan uutiset ovat pullollaan nuorten uupumisista työelämän ensiaskeleilla.

Talous ja nuoret TAT tutkii vuosittain tulevaisuusraportissaan nuorten työelämäasenteita ja odotuksia. Tulevaisuusraportti kertoo karua kieltä. Väittämän ”Pelkään työelämän olevan liian raskasta minulle” kanssa samaa mieltä olevien määrä on kasvanut merkittävästi kriisivuosien aikana. Vuonna 2020 osuus oli 19%, vuonna 2021 25% ja 2022 jo 32%. Pelot ja toteutuneet uupumiset eivät helpota yksilöiden elämää, akuuttia työntekijäpulaa, saati valtion taloutta.

Koulumaailma ja työelämä tarvitsevat välilleen vahvaa siltaa, joka tulkkaa tarpeita ja vaatimuksia toisilleen ajankohtaisella otteella.

Omien vahvuuksien tunnistaminen ja hyödyntäminen helpottavat oman polun löytämistä ja vaikuttavat suoraan nuorten hyvinvointiin. Talous-, työelämä- ja yrittäjyystaitojen opetuksen parissa nuorilla kehittyvät tärkeät oman elämän hallintataidot. Yksilöiden resilienssiä vahvistetaan koulun kautta parhaiten harjoittelemalla todellisia tulevaisuuden elämäntilanteita. Koulussa on paras mahdollisuus tasata yhteiskunnallisia eroja.

Satsaaminen elämänhallintataitoihin, oman itsensä johtamiseen sekä työhyvinvointiin tulee olemaan merkityksellistä yhteiskunnan haasteiden ratkaisemisessa. Koulumaailma ja työelämä tarvitsevat välilleen vahvaa siltaa, joka tulkkaa tarpeita ja vaatimuksia toisilleen ajankohtaisella otteella.

Talous ja nuoret TAT ja tulevaisuudessa Nuorten yrittäjyys ja talous NYT tarjoaa näkökulmia nuorille oman elämän suunnitteluun ja kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Paras tapa turvata talouden kasvu ja kansakunnan hyvinvointi on tarjota lapsille ja nuorille tulevaisuususkoa – uskoa omiin kykyihin onnistua ja löytää oma paikkansa elämässä.

 

Jussi Ylitalo

Yhteiskuntasuhteiden päällikkö, Talous ja nuoret TAT