/ Blogi

Turbulentissa ajassa talouskasvatus vaatii valppautta ja vastuuta

Kuluttaminen on siirtynyt nettiin, valuuttoihin on tullut kryptot, inflaatiota ei ole juurikaan ollut, vanhemmat eivät ole joutuneet voivottelemaan kotona korkeita korkokustannuksia. On eletty nousukautta ja kulutusjuhlaa. Jopa 2008 finanssikriisi on vain etäinen muisto. Nyt ajat ovat muuttumassa. TATin Nuorten talouden asiantuntija Mari Hannola-Antikainen pohtii blogissaan, kuinka itsenäistyvän nuoren taloustaitoja voi tukea myllerryksen keskellä.

Sinne yksi niistä jälkikasvuista taas menee lentolaukku perässä pomppien. Katson menoa pala kurkussa, pärjääköhän se nyt… viikkojen jälkeen seison taas lentoaseman aulassa. Sieltä se tulee, ryhti on parantunut, ilme on reipas ja virne kasvoilla. Jälleen on todistettu ihme.

Mistä tässä on kyse? Olemme tänä kesänä jo kolmatta kertaa vanhemmuutemme aikana saattaneet jonkun lapsistamme kesätyömatkalle. Ystävämme omistaa ravintolan Täbyssä ja ottaa jälkikasvuamme sinne töihin, kasvamaan ihmisenä ja työntekijänä, oppimaan elämästä, vastuusta ja itsestä huolehtimisesta. Haltuun on otettu tällä mallilla tienaamisen käsite, itsenäistymisen opettelu, työelämätaitojen abc, verokarhun vaikutus, ansiotyön tekeminen, työntekijän vastuut ja velvollisuudet monen ihmisenä kasvamisen opin lisäksi.

Nämä nyt kotoaan itsenäistyvät nuoret ovat tottuneet toimimaan täysin erilaisessa taloudellisessa todellisuudessa kuin vanhempansa. Kuluttaminen on siirtynyt nettiin, valuuttoihin on tullut kryptot, inflaatiota ei ole juurikaan ollut, vanhemmat eivät ole joutuneet voivottelemaan kotona korkeita korkokustannuksia. On eletty nousukautta ja kulutusjuhlaa. Jopa 2008 finanssikriisi on vain etäinen muisto.

On valtavan tärkeää ja arvokasta huolehtia ennen nuoren itsenäistymistä muutamasta talouden perusopin haltuunotosta.

Taloustodellisuus tulee siis iskemään  nuoriin kovin ottein. Inflaatio huitelee karkuteillä, maito tulee kaupassa maksamaan paljon enemmän kuin ennen. Opintolainan korot tulevat olemaan nykyistä korkeammat, lämmityskulut kasvavat. Globaali talous eli tuotantokustannusten nousu, raaka-ainepula sekä globaalit talouden riippuvuussuhteet sekä jatkuvat kriisit sotien ja pandemian muodossa tulevat myös väistämättä vaikuttamaan näihin nuoriin.

Futisvanhemmille tuttu KKK (kustanna, kuljeta, kannusta) muuttuu muotoon VVVV itsenäistyvän nuoren kanssa
  1. Varaudu. On hyvä laittaa säästöön sekä harkita myös sijoittamista, budjetointi kannattaa aina.
  2. Valpastu. Seuraa makrotaloutta: se, mitä maailmassa tapahtuu, tulee vaikuttamaan myös sinuun.
  3. Viisastu. Älä hassaa rahojasi epäselviin asioihin, harjoita lähdekritiikkiä ja osaa kysyä, jos et tiedä.
  4. Vakuuta. Selvitä, miten turvaat arkesi, jos kaikki ei menekään ns. putkeen.

Onkin valtavan tärkeää ja arvokasta huolehtia ennen nuoren itsenäistymistä muutamasta talouden perusopin haltuunotosta. Apuja tähän saa vaikkapa TATin nettisivuilta ja podcasteista.

Ja tietysti tulee muistaa kannustaa ja innostaa. Puhua rahasta ja keskustella laajasti itsenäistymisestä, yhteiskunnasta ja taloudesta. Luottamus nuorten omaan osaamiseen on oltava kaiken pohjalla, työ koululaitoksen sekä vanhempien taholta on tehty, luota nuoreesi.

Eli kun se rakas selkä loittonee sinne kesätyöhön, opiskelupaikkakunnalle, työharjoitteluun… hengitä hetki. Homma hoituu.

Mari Hannola-Antikainen

Asiantuntija, nuorten talousosaaminen

mari.hannola-antikainen@tat.fi

050 4725265