/ Artikkeli

Epävarmuuden sietäminen on tärkein tulevaisuuden työelämätaito

Murroksen keskellä olevat tulevaisuuden tekijät voivat oppia epävarmuuden sietokykyä muun muassa Aalto yliopiston Informaatioverkostot-opinto-ohjelmassa. Millaisia työelämän ja osaamisen kukkasipuleja istutamme nyt, kun tulevaisuus on vielä sumun peitossa?

Risto Sarvas johtaa Aalto yliopiston Informaatioverkostot-opintokokonaisuutta. Kuten Bisneskurssit, ohjelma yhdistää bisnesosaamista laajojen yhteiskunnallisten ilmiöiden ymmärtämiseen. Kolmantena palasena on perinteinen teekkarimainen tietotekniikan osaaminen. Ohjelma erottautuu muista Aallon opintosuunnista rikkomalla tyypillistä insinöörimaailman tekniikkakeskeistä maailmankatsomusta tuomalla vahvasti yhteiskuntaosaamisen opintojen keskiöön.

”Tulevaisuuden työelämä tarvitsee moniosaajia. Tärkeintä on osata yhdistää ja ymmärtää suhteet bisneksen, tietotekniikan ja yhteiskunnan välillä sekä suhteuttaa niitä maailman tuleviin haasteisiin. Vielä muutama vuosikymmen aikaisemmin emme osanneet ennustaa miten suuri merkitys esimerkiksi sosiaalisella medialla tulee olemaan ihmisten elämään. Nytkin tulevaisuus on sumun peitossa – siksi tarvitsemme osaajia, jotka kykenevät toimimaan onnistuneesti epävarmuudessa” Sarvas kertoo. Tällaiseen monialaiseen osaamisen Aallon opinnot Sarvaksen johtamassa opintosuunnassa antavat eväitä.

Opetuksen lähtökohtana on laaja-alainen osaaminen ja epävarmuudessa toimiminen. ”Käytännössä teemme yliopistotasolla sitä, mitä lukionkin uudessa opetussuunnitelmassa on: jatkuvaa oppimista, opetetaan taitoja siihen laaja-alaisen osaamisen kartuttamiseen sekä pidetään henkinen hyvinvointi kaiken keskiössä”.

Työelämään seuraavan kymmenen vuoden sisällä astuvat nuoret saattavat olla rakentamassa erilaisia työuria ja -polkuja seuraavan viidenkymmenen vuoden ajan. Taidot, joita tähän tarvitaan, eivät ole kuitenkaan uusia. Sarvas toteaa, että yrittäjyys on oikeastaan synonyymi tälle kaikelle uudelle osaamiselle. Yrittäjän on aina pitänyt olla moniosaaja, oppia uutta, johtaa itseään ja samanaikaisesti pitää itsestään huolta.

 

Henkisestä hyvinvoinnista tulee pitää huolta

TATin Nuorten tulevaisuusraportti vuodelta 2019 näyttää välivuoden suosion vakiintuneen korkealle tasolle. Isoimpana syynä monilla välivuoden pitämiseen onkin uupumus ja se, että haluaa tauon opiskeluista.

”Kunnia niille, jotka pitävät välivuoden, sillä se oman jaksamisen tunnistaminen ja lepääminen on todella tärkeää. Kun koulitaan huippu-urheilijaa, levon ja taukojen merkitystä korostetaan, mutta usein tällainen ajattelu unohtuu koulumaailmassa”, Sarvas toteaa.

Aallon koulutusohjelmassa on jopa omia kursseja henkisestä hyvinvoinnista huolehtimiseen. ”Kun puhutaan tulevaisuuden tärkeimmistä taidoista, huomataan, että töiden lisäksi tulee keskittyä jatkuvaan oppimiseen ja osaamisen kehittämiseen”. Sarvas jatkaa, että tällainen aina askel edellä oleminen, osaamisen tunnistaminen ja jatkuva itsensä kehittäminen ja johtaminen on aivan eri tavalla kuormittavaa kuin perinteinen työnteko. Silloin henkisestä hyvinvoinnistakin huolehtiminen korostuu, jotta työelämässä ei oltaisi jatkuvan burn-outin partaalla.

”Onneksi nämä ovat taitoja, joita voidaan opettaa”, Sarvas muistuttaa.

 

Bisneskurssit järjestää vuonna 2020 maksuttomia Teemana tulevaisuuden työ -koulutuksia, jotka antavat opettajille eväitä tulevaisuuden työelämään liittyvien teemojen opettamiseen. Lue lisää koulutuksista ja ilmoittaudu mukaan