/ Artikkeli

Etäetiketti: 5 vinkkiä etäkokoukseen osallistujalle

Etäopiskelun myötä myös opetuksessa etäkokoukset ovat lisääntyneet. Etäkokoukset aiheuttavat monesti erilaisia haasteita: välillä netti pätkii tai puheesta ei kuule mitään. Olet sitten itse etäkokouksen järjestäjä tai yksi kokouksen osallistujista, ota haltuun nämä 5 vinkkiä.

1. Valitse rauhallinen ympäristö.

Taustamelu voi häiritä muita osallistujia, joten valitse rauhallinen ympäristö etäkokousta varten. Valitse kodistasi sellainen tila, jossa on rauhallista työskennellä. Mikäli joudut pitämään kameraa päällä, huomioi siinä tapauksessa hyvä valaistus sekä, mitä taustalla näkyy.  

Lue vinkit kotona opiskeluun täältä. 

 

2. Varmista, että tekniikka toimii.

Etäkokouksia varten tarvitset laitteen, jolla työskentelet. Laite voi olla esimerkiksi tietokone, tabletti tai älypuhelin.  

Lisäksi hyvä nettiyhteys on etäkokouksissa kaiken A ja O. Huolehdi ajoissa, että yhteys ja jaettava materiaali toimivat niin kuin pitää. Järjestäjänä kannattaa avata hyvissä ajoin etäyhteys ja kutsua muut osallistujat testaamaan verkkoyhteyttä. Joihinkin asioihin ei voi kuitenkaan vaikuttaa itse. Mikäli laitteesi nettiyhteys ei toimi tai verkko on hidas, kokeile toimisiko se jakamalla kännykkäsi nettiyhteys laitteeseesi. Ohjeet täältä. Myös se, että kaikilla osallistujilla on samaan aikaan kamerat päällä, voi kuormittaa yhteyttä.  

Ulkoinen mikrofoni parantavaa huomattavasti äänenlaatua, mutta kaikilla ei ole tähän mahdollisuutta. Tärkeintä on siis, että pysyt tarpeeksi lähellä laitettasi ja, että liikkuisit mahdollisimman vähän paikallasi.  

Eikö ääni kuulu tarpeeksi? Kokeile kuunnella kokousta kuulokkeilla.  

 

3. Pyydä kokouksen järjestäjää tallentamaan kokous.

Jos nettiyhteys pätkii, eteen tulee muita ongelmia tai joku ei pääse kokoukseen, pyydä, että kokouksen järjestäjä tallentaa kokouksen, jotta sen voi katsoa ja kuunnella myöhemmin.  

 

4. Pidä mikrofoni ja kamera suljettuna, ellei ole oma puheenvuorosi.

Mikrofoni on hyvä pitää suljettuna, jotta taustalta kuuluva melu ei häiritse muita. Voit aina avata mikin, kun on sinun vuorosi puhua. Joissakin etäohjelmissa on mahdollisuus käyttää chattia, jos mikrofoni ei toimi. 

Etäkokouksen yhteiset pelisäännöt on hyvä käydä läpi ennen sen alkamista: pidetäänkö kamerayhteys koko ajan päällä vai oman puheenvuoron aikana? Entä miten puheenvuoron saa? 

 

5. Kuuntele ja kunnioita muita.

Muista, että etäkokoukseen osallistuu muita ihmisiä, joten kunnioita muita. Tule siis ajoissa paikalle. Varmista myös, että sinulla on koulukirjat ja muistiinpanovälineet lähelläsi, jotta aikaa ei mene tavaroiden etsimiseen. Älä puhu muiden päälle, kuuntele ja keskity. Tunti menee huomattavasti nopeammin, kun kaikki keskittyvät opetukseen, eivätkä hoida muita asioita kännykällä tai tietokoneella palaverin aikana.