/ Artikkeli

Harhaileeko ajatus? – Aivotutkijan kolme vinkkiä parempaan keskittymiseen

Aivotutkijat ovat jo pitkään selvittäneet, miten ihminen voi edesauttaa omaa oppimistaan. Tutkimuksissa nousevat toistuvasti esiin vanhat tutut oppimisen peruspilarit: liikunta, musiikki ja uni. Miten näitä keinoja voi käytännössä hyödyntää läksyjen ja kokeiden painaessa päälle? Aivotutkija Minna Huotilainen Helsingin yliopistosta antaa kolme vinkkiä parempaan keskittymiseen.

1. Liiku samalla kun opiskelet

Älä istu tuntikausia samassa asennossa, vaan pidä kehosi aktiivisena opiskellessasi. Vireystila pysyy yllä paremmin, kun keho on liikkeessä. Tee taukojumppaa tai liiku samalla kun opiskelet. Esimerkiksi podcastit ja äänikirjat soveltuvat aktiiviseen opiskeluun mainiosti.

2. Hyödynnä musiikkia

Musiikiharrastus parantaa yleisesti oppimiskykyä ja tukee koulussa tapahtuvan oppimisen prosesseja. Musiikin hyötyjä voi yhdistää myös opiskeluhetkiin. Esimerkiksi miellyttävällä musiikilla voi psyykata omaa opiskeluintoa ja vireystilaa, jolloin opiskelun aloittaminen tuntuu helpommalta.

3. Huomioi unen tarve

Oppimiskuorman määrä vaihtelee päivittäin, minkä vuoksi myös unen tarvetta tulee arvioida itseään kuunnellen. Opiskelevan nuoren on tärkeää nukkua tarpeeksi, sillä oppi valuu hukkaan, jos aivot eivät saa levätä ja prosessoida päivällä opittuja uusia tietoja ja taitoja yöllä.

Huotilaisen mukaan jokaisen tulee kuitenkin itse tunnistaa itselle sopivat oppimisen edistämisen keinot. Joitakin opiskelun aikana kuunneltava musiikki auttaa keskittymään, toisia se ainoastaan häiritsee. Myös lyhyet päiväunet virkistävät osaa ihmisistä, kun toisilla se aiheuttaa vain unirytmin sekaannusta.

Tärkeintä on etsiä itselle sopivimmat tavat tukea opiskelua ja sen jälkeen ottaa nämä tavat osaksi arkea. Oppimista edesauttavia keinoja pitäisi muistaa käyttää etenkin juuri silloin, kun oppiminen tuntuu haasteelliselta.

 

Lue lisää Mieli ja hyvinvointi-osiosta.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 2018