/ Artikkeli

Harrastusvinkkaus: Youtubettaminen

Oletko jo katsonut meidän (kesätyöntekijöiden) vlog-sarjaa tai tilannut kunkoululoppuu-youtubekanavaa?

Kiinnostaako sinuakin tehdä videoita? Mietitkö kysymyksiä: osaanko mä editoida? Mitä ohjelmaa käytän? Katsooko mun videoita kukaan? Entä jos mua kiusataan? Uskallanko mä? Nyt saat vastauksia näihin kysymyksiin. Tässä vinkkejä alkuun.

Puhelimella pääsee alkuun

Alkuun et tarvitse paljon. Monet vlogaajat käyttää alussa ihan vain digikameraa tai puhelimen kameraa. Videokameroita ja järkkäreitäkin saat suhkot halvalla, ja mikin ei tarvitse olla ihmeellinen. Jos teet pelivideoita niin ilmaisia softeja näyttökuvaamiseen löytyy netistä, ja lisenssitkään ei maksa paljoa (Esimerkiksi FRAPS). Kameranjalusta kannattaa hankkia vakaan kuvan saamiseksi.

Jos alotat tyhjästä, puhelin riittää. Kun olet saanut enemmän tilaajia ja katsojia, voit päivittää laitteistoasi.

Youtuben muokkausohjelmallakin pääsee alkuun

Monella aloittelijalla menee vähän sormi suuhun, koska tarjolla on monenlaisia ohjelmia ja editointi voi olla aluksi vaikeaa.

Jos sinulla on Windows-käyttöjärjestelmä, voi yksinkertaisiin videoihin kuten vlogiin käyttää ilmaista Movie makeria.

Jos sinulla on Mac, voit käyttää Applen iMovieta, joka on erinomainen editointiohjelma. Käytämme kyseistä ohjelmaa meidän kesätyöntekijöiden vlog-sarjassa.

Muista maksuttomista ohjelmista voi mainita muun muuassa Lightworksin. Myös Youtuben oma videoeditori on nykypäivänä aika hyvä perustekstien, musiikin ja leikkauksien tekemiseen.

Maksullisia ammatti- sekä kovaan tubekäyttöön tarkoitettuja ohjelmia ovat mm. Adoben ja Sony Vegasin editointiohjelmat.

Graafinen ilme ja intro

Kansikuvat ja pikkukuvat voit tehdä vaikka internetin online-kuvankäsittelyohjelmalla. Introt eivät alussa ole välttämättömiä, mutten intron voi tehdä erilailla, esimerkiksi:

  • Kuvaat jonkun pätkän, laitat siihen musiikkia ja efektejä
  • Voit tehdä animaation
  • Tai voit vain tehdä vaikka kuvan ja sitten lisätä musiikkia ja efektejä

Intron voi tehdä esimerkiki videoeditointi- tai animaatio-ohjelmalla. Tee kanavastasi ja videoista itsesi näköisiä.

Löydä oma aiheesi

Tubettaa voi monella lailla. Tässä on muutama esimerkki:

  • Vlogaaminen eli videobloggaaminen
  • Pelivideoiden tekeminen
  • Arvostelujen ja testausten tekeminen

Vlogaaminen ja arvostelujen tekeminen ei paljoa alkuun vaadi. Se tarvii vaan hyvän asenteen ja jonkun kameran ja peruseditoinnin, älä ikinä vlogaa aihepiiristä mistä et pidä (esimerkiksi jos et pidä fitnessblogeista yms). Pelivideoiden tekeminen onkin jo hieman hankalampaa ja vaatii enemmän laitteistoa ja editointia.  Voit myös luoda omia teemoja ja sarjoja (esim, Lakon pyhäpäivä Lakkoillaan vlogsarja). Muista nimetä videot mahdollisimman ytimekkäiksi ja kuvaaviksi, että ne löytää hausta.

Esiintyminen

Esiintyminen voi vaikuttaa helpolta, kun katsoo videoita. Mutta sitten kun kamera käy, saattaa mennä sormet suuhun. Se että oletko hyvä esiintymään ilman käsikirjoitusta tai improlla, riippuu itsestäsi. Mutta jotenkin kannattaa harjoitella kameran edessä esiintymistä.

Omasta itsestä kiinni

Tubettaminen tuo itseluottamusta ja rohkeutta, mutta sen aloittaminen vaatii myös sitä. Lopulta sen aloittaminen on itsestä kiinni. Editoinnin oppii, laitteita saa halvalla. Kritiikkiä siinä tulee mutta sen voi ottaa vastaan ja parantaa. Vihapuheet ja muut sellaset kannattaa vaan jättää huomioimatta.

Tilaajien saaminen on hidas prosessi (ellei sinulla jo ole faneja, jossain muussa somessa.). Älä siis odota räjähdysmäistä suosiota – Nauti ja harjoittele videoiden tekemistä! Katsojat tulevat kyllä, kun jaksat painaa ja pitää hauskaa oman juttusi parissa.

Kirjoittaja: Miro Lyly