/ Uutinen

Itä-Suomen yliopisto on ainoa yliopisto, jossa voi lukea yhteiskuntamaantiedettä

Niklas Pappinen, yhteiskuntamaantiede, Itä-Suomen yliopisto

Lukion jälkeen huomasin maantiedon kiinnostavan minua. Ajattelin, että sen parista voisin löytää oman tulevan alani.

Hain monelle eri paikkakunnalle lukemaan maantiedettä. Piti tehdä päätös, mihin haluan mennä ja valitsin Joensuun. Tämä on Suomen ainoa yliopisto, jossa voi lukea yhteiskuntamaantiedettä.

Pääsykoe oli esseevastaustyylinen. Laajoilla kysymyksillä testattiin päättely- ja havainnointikykyä yhteiskunnallisiin asioihin liittyen. Yhteiskuntaopin ja maantiedon osaamisesta on rakentunut hyvä pohja opiskeluille.

Opinnoissa parasta on ollut huomata tulleensa sellaiseen yliopistoon, jossa opetetaan nykyaikaisesti juuri niitä oikeita asioita.

Itä-Suomen yliopistossa on vapaa sivuaineoikeus. Se tarkoittaa, että voi valita itseä eniten kiinnostavimmat opintokokonaisuudet laajan tarjonnan joukosta. Se tarjoaa hyvät eväät työelämää varten.

Yhteiskuntamaantieteiden opiskelusta saa valmiuksia niin tutkijan kuin opettajankin tehtäviin. Työllistyä voi myös esimerkiksi suunnittelijaksi tai eritysasiantuntijaksi.

Suosittelen yhteiskuntamaantieteen opiskelua sellaisille henkilöille, jotka ovat kiinnostuneita yhteiskunnallisista ilmiöistä ja siitä, mitä heidän ympärillään päivittäin tapahtuu.

Alavalintaansa pohtivalle nuorelle lähettäisin terveisiä, ettei kannata jäädä paikoilleen miettimään, mikä minusta mahtaa tulla isona. Kannattaa ottaa rohkeasti ensimmäinen askel. Jos jää paikoilleen, ei saa selville, mikä se oma juttu on. Joskus välivuosikin voi olla paikallaan, sillä myös  työelämän kautta voi etsiä omia vahvuuksiaan.


Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunta

Kolmella kampuksella (Joensuu, Kuopio, Savonlinna) toimiva tiedekuntamme tarjoaa koulutusta historiassa, kauppatieteissä, oikeustieteessä, maantieteessä, terveystieteissä ja yhteiskuntatieteissä. Tiedekunnassamme on noin 4 000 kandidaatti- ja maisteriopiskelijaa.

Yhteishaussa haettavana olevat koulutukset ovat:

  • Historia
  • Julkisoikeus
  • Kauppatieteet
  • Maantiede ja ympäristöpolitiikka
  • Oikeustieteellinen ala
  • Sosiaalitieteet
  • Sosiaalityö
  • Yhteiskuntatieteet

Lue lisää Itä-Suomen yliopistosta!

Kuva: Teemu Granström
Teksti: Nina Pihlas