Julkaisu

Sijoittaminen trendaa ja sillä parannetaan myös maailmaa – 5 ajankohtaista faktaa nuorten sijoittamisesta

Suomessa sijoittaminen on ollut kasvussa jo vuosia, mutta milleniaalien ja z-sukupolven rynniminen arvopaperimarkkinoille on silmiinpistävää. Laadukkaan talouskasvatuksen lisäksi asenneilmapiiriin on vaikuttanut samastuttavat vaikuttajat ja tietotaidon karttuminen. TAT kysyi Nordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppuraiselta, millaisia sijoittajia nuoret ovat.

TATin palvelupolkua vuonna 2020 täydentämään tullut TATin Sijoittajakoulu on ratkaisumme tulevaisuuden taloustaitojen vahvistamiseen. Taloustaitojen lisäksi sijoittaminen vaatii kykyä tulkita ja ennakoida ympäröivää maailmaa, megatrendejä ja tulevaisuuden kysyntää. Laadukas talouskasvatus kouluissa tarjoaa nuorelle jopa mahdollisuuden tukea sijoituksillaan kestävää kehitystä ja yhdenvertaisuutta.

”Nuorten nousu sijoittajissa johtuu esimerkeistä, joita some alkaa olla jo pullollaan. Mimmit Sijoittaa on tehnyt äärettömän ison työn, ja vaikkapa Rahajunnut Akseli Nieminen ja Waltteri Helisalo ovat erinomaisia nuoria roolimalleja. Lisäksi buumia ovat tukeneet aikanaan Nuorten Osakesäästäjien perustaminen ja Pörssisäätiön pörssilähettiläät. Näissä molemmissa ryhmissä on ollut mukana myös paljon nuoria naisia”, Suvi Tuppurainen iloitsee.

Fakta 1 – suurin osa uusista sijoittajista on nuoria

Nordnet Suomessa noin 70 % kaikista uusista sijoittajista on alle 35-vuotiaita. Euroclear Finlandin mukaan nuorten määrä korostuu etenkin osakesäästötileissä, sillä eniten tilejä on avattu 18-29-vuotiaiden ikäryhmässä.

 

Fakta 2 – nuoret ovat kaikkien sijoittajien keskiarvoa vastuullisempia sijoittajia

Hankenin vastuullisen sijoittamisen tutkimushankkeessa (2021) selvisi, että alle 40-vuotiaat sijoittajat noudattavat vastuullista sijoitusstrategiaa useammin kuin vanhemmat sijoittajat sukupuolesta riippumatta. Erityisesti vastuullisuudesta kertovan ESG-leiman saaneet rahastot komeilevat suosikkisijoitusten joukossa.

 

Fakta 3 – nuoret ovat aktiivisia rahastosijoittajia

Sijoittaminen aloitetaan usein rahastojen kautta, mikä onkin Suvi Tuppuraisen mukaan erinomainen ensimmäinen sijoitus monelle. Osakesäästäminen on helpompi aloittaa, kun perusasiat ovat kunnossa ja sijoitettavaa varallisuuttakin enemmän.

 

Fakta 4 – nuorten osakepoiminnat mukailevat vanhempien sijoituksia

Viisi suosituinta osaketta ovat yhteneväiset riippumatta, onko kohderyhmänä 17-25-vuotiaat vai kaikki Nordnet Suomen asiakkaat. Nuorten suosikit ovat järjestyksessä Finnair, Fortum, Sampo, Nordea ja Nokia. Kaikkien asiakkaiden kesken suosikkiosakkeita ovat Nordea, Sampo, Nokia, Fortum ja Finnair.

 

Fakta 5 – sijoitussalkkujen keskimääräinen koko mitataan tuhansissa

Nordnet Suomen 17-25-vuotiaiden sijoitussalkut (osakkeet + rahastot) ovat keskimäärin yli 6 000 euroa. Mediaani, eli keskimmäisen sijoittajan salkku on toki tätä alhaisempi. Sijoittamisen alkuun ei kuitenkaan tarvita suurta summaa – kuukausisäästämisen voi aloittaa vaikkapa 15 eurolla.

 

Mikä Sijoittajakoulu?

TATin Sijoittajakoulu on koko toisen asteen opintojen ajan kestävä kurssi, jossa opiskellaan sijoittamisen ja osakesäästämisen perusteita innostavalla tavalla. Sijoittajakoulun kehitti alun perin historian ja yhteiskuntaopin opettaja Timo Holmström.

Tutustu TATin Sijoittajakouluun tästä.