/ Artikkeli

Kansainvälisyyttä ja tiimihenkeä

Kesätyö tarjoaa hyvän mahdollisuuden tutustua erilaisiin toimialoihin. Kuljetus- ja logistiikkapalveluita tarjoava DB Schenker työllistää noin 100 kesätyöntekijää vuosittain. Tänä kesänä DB Schenkerillä ovat työskennelleet muun muassa Anna Lindfors, Niina Putkonen ja Roni Raunola.

Kansainvälisiä tehtäviä

Vaasan kauppakorkeakoulussa neljättä vuotta opiskeleva Anna on nyt toista kesää DB Schenkerillä kesätöissä. Tänä kesänä Anna on työskennellyt Euroopan tuonnin kuljetustilaustiimin asiakaspalvelussa. Hänen tehtäviinsä kuuluu aktiivinen kommunikointi asiakkaiden ja edustajien kanssa. Edustajat, asiakkaat ja lähettäjät tarvitsevat tukea eri kuljetusprosessiin liittyvissä asioissa. Anna käyttää työssään useita järjestelmiä, joiden avulla hän lähettää tilauksia eteenpäin ja seuraa niiden kulkua.

Alun perin Anna löysi DB Schenkerin etsiessään suurta yritystä, joka tarjoaisi kansain

välistä näkökulmaa ja mahdollisuutta työskennellä asiakasrajapinnassa. Kansainvälisyys toteutuukin työssä päivittäin Annan ollessa yhteydessä ulkomaiden edustajien kanssa. Anna pitää kielitaitoa, erityisesti englannin kielen taitoa, tärkeänä työtehtävissä onnistumisen kannalta. Hän kuitenkin muistuttaa, että töissä kannattaa rohkeasti käyttää vieraita kieliä, sillä tekemällä oppii.

Oma-aloitteisuudesta on myös hyötyä, sillä työ on itsenäistä ja työntekijä saa itse määrittää millä tahdilla työtehtävänsä tekee. Vaikka työtehtävät ovat itsenäisiä, töitä ei tarvitse tehdä yksin vaan löytyy myös mukava ja avulias työporukka, jonka kanssa jutella. ”Mielestäni täällä on hyvä ilmapiiri, oli kiva tulla takaisin”, Anna sanoo.

Hyvä työilmapiiri

Myös terminaalitoimistossa kesätöissä oleva toisen vuoden kauppakorkeakouluopiskelija Niina kehuu ilmapiiriä työpaikalla. Hänen mukaansa työkaverit ovat yksi työn parhaista puolista. ”Tiimissä on ollut hyvä tunnelma ja aina saanut apua, kun sitä on tarvinnut”, Niina toteaa.

Niina työtehtäviin kuuluu terminaalitoimiston tehtävät, kuten inventaariot, tuonnin rahtikirjojen tulostaminen ja viennin avustavat tehtävät. Osaaminen ja kokemus on karttunut kesän aikana nopeasti. Yhtenä kohokohtana kesästä Niinalle on jäänyt oman osaamisen konkretisoituminen, kun hänen perehdyttäjänsä lähti kesälomille. ”Huomasin, että pärjään ihan tosi hyvin itsekin. Varmasti pärjäsin jo ennenkin, mutta nyt se konkretisoitui”, Niina kertoo.

Parantunut kunto ja kaupunkituntemus

Haaga-Heliassa kolmatta vuotta journalismia opiskeleva Roni päätyi Schenker-fillaristiksi selailtuaan työpaikkailmoituksia. ”Oli sen verran mielenkiintoinen tehtävänkuvaus, että se tarttui silmään”, Roni kertoo. Schenker-fillaristit jakavat paketteja ja muita pieniä lähetyksiä yrityksiin ja DB Schenkerin noutopisteisiin Helsingissä ja Turussa sähköavusteisella polkupyörällä.

Parantuneen kunnon lisäksi Roni kertoo kaupunkituntemuksensa parantuneen tänä kesänä huomattavasti. Schenker-fillaristina hän on päässyt sellaisiin paikkoihin, joissa ei ole ennen käynyt. Lisäksi erilaisia kohtaamisia on tullut kesän aikana runsaasti, sillä fillaristin työ herättää katukuvassa ihmisten kiinnostuksen. Esimerkiksi liikennevaloissa odotellessa ihmiset saattavat alkaa jutella ja kysellä työstä.

Myös Schenker-fillaristien työ on itsenäistä ja vastuullista. He sopivat asiakkaiden kanssa toimitusajat ja suunnittelevat reittinsä itse. Asiakkailta on tullut erityisesti kiitosta, kun Roni on saanut suunniteltua päivän aikataulun juuri asiakkaiden tarpeisiin sopivaksi.

Haastava ja opettavainen kesä

Anna, Niina ja Roni kertovat päässeensä tekemään monipuolisia työtehtäviä ja saaneet lisävastuuta vaihtelevilla työtehtävillä. Työpäivien sisältö on vaihdellut toisistaan eikä yhtään samanlaista päivää ole tullut vastaan. Kaikki kolme kokevat, että kesätyö logistiikka-alalla on ollut opettavainen kokemus ja voisivat jatkossakin työskennellä alalla. Onnistumiset ja uuden oppiminen on vahvistanut itsetuntoa työelämässä.  ”On huomannut, että kaiken oppii, kun rohkeasti lähtee tekemään”, Niina sanoo.

Haluatko tutustua huolintaan ja logistiikkaan paremmin? Käy katsomassa Suomen Huolinta- ja Logistiikkaliiton video Me liikutamme maailmaa!