/ Uutinen

Kesätyöt voivat olla myös yrittämistä

Kesäyrittäjä-kampanja tarjoaa mahdollisuuden nuorille kokeilla yrittäjyyttä kesän ajan. Talous ja nuoret TATin kampanjassa käytetty kesäyrittäjämalli on kehitetty Oulussa ja nyt se on tarjolla Oulun lisäksi Helsingissä ja Vantaalla.

Kesätyöt ovat monelle nuorelle keino kartuttaa työelämäkokemusta ja ansaita rahaa esimerkiksi tulevia opintoja varten. Yli kolmannes toisen asteen opiskelijoista haluaisi perustaa oman yrityksen, kun yläkoululaisista vastaava luku on lähes puolet (Kun koulu loppuu – Nuorten tulevaisuusraportti 2018). Kesäyrittäjä-kampanjassa nuoret pääsevät testaamaan omaa liikeideaansa turvallisesti, kun kampanjasta saa tukea yrittäjyyden eri puoliin.

”Haluamme tarjota nuorille lisää vaihtoehtoja kesätöille ja rohkaista nuoria kokeilemaan yrittäjyyttä. Kampanjamme esittelee erilaisia tapoja toimia yrittäjänä tai yrittäjämäisesti ja auttaa nuoria tunnistamaan mahdollisuuksia itsensä työllistämiseen”, sanoo projektipäällikkö Sanna Ikäläinen TATista.

Kesäyrittäjä-kampanja on suunnattu 17–29-vuotiaille nuorille ja se toteutetaan nuorilta nuorille -periaatteella. Periaate tarkoittaa sitä, että kampanjaan osallistuvia nuoria ohjaavat kaupunkien palkkaamat kesäyrittäjämentorit, jotka ovat itse korkeakouluopiskelijoita. Mentorit sparraavat kesäyrittäjiä ja auttavat etsimään apua oikeista paikoista.

Oulussa Kesäyrittäjä-kampanjaa pyörittivät BusinessOulu ja Oulu Entrepreneurship Society.

”Havaitsimme Oulussa, että nuoret oppivat eniten toisiltaan. Sen vuoksi on tärkeää, että kesäyrittäjämentorit ovat itse nuoria ja että toimintaa koordinoidaan paikallisesti – näin kesäyrittäjistä syntyy toisillensa tärkeä verkosto”, BusinessOulun johtaja Juha Ala-Mursula kommentoi.

Yrittäjyys on myös oppimisympäristö

Kampanja tarjoaa nuorille työkaluja liikeidean jalostamiseen, tietoa eri yritysmuodoista ja yritystoiminnan eri osa-alueista sekä vahvan tukiverkoston liiketoiminnan tueksi koko kesän ajaksi. Lisäksi kampanja tarjoaa nuorten yrityksille näkyvyyttä ja yhteisiä tapahtumia kesän aikana. Oulussa ja Vantaalla nuorten on myös mahdollista hakea kaupunkien myöntämää kesäyrittäjäseteliä.

”Yrittäjyys ja yrittäjämäinen toiminta ovat itsessään jo monipuolinen oppimisympäristö. Nuori kartuttaa tärkeitä tietoja ja taitoja Kesäyrittäjä-kampanjassa, vaikkei oma polku jatkuisikaan yrittäjänä. Haluamme painottaa oppimiskokemuksen tärkeyttä”, Ikäläinen kertoo.

”Käytännön kokeilu on parasta mahdollista yrittäjyyskasvatusta. Kaupungissamme on paljon aktiivisia yrittäjäverkostoja ja yrittäjyyttä tukevia tahoja, jotka ovat varmasti mielellään nuorten kesäyrittäjien tukena. Kaupunki tukee kesäyrittäjiä kampanjakokonaisuuden lisäksi tarjoamalla heille 300 euron arvoisen kesäyrittäjäsetelin”, Vantaan kaupungin apulaiskaupunginjohtaja Riikka Åstrand sanoo.

Kesäyrittäjä pähkinänkuoressa

  • Tarjolla 17–29-vuotiaille nuorille Helsingissä, Oulussa ja Vantaalla
  • Haku kampanjaan on auki 10.2.–15.4.2020
  • Mukaan valitaan 50–70 nuorta joka kaupunkiin
  • Nuori saa tukea yrittäjyyteen, mutta vastaa itse liikeideasta ja toteutuksesta
  • Kesäyrittäjä-kampanja on käynnissä toukokuusta heinäkuun loppuun
  • Kampanjaa koordinoi Talous ja nuoret TAT, Yksityisyrittäjäin Säätiö on päärahoittaja
  • Yhteistyökumppaneina toimivat Helsingin, Oulun ja Vantaan kaupunkien lisäksi mm. OP Kevytyrittäjä ja paikalliset 4H-yhdistykset
  • Lisätietoja kampanjasta ja haku mukaan: kesayrittaja.fi

Lisätietoja:
Sanna Ikäläinen
projektipäällikkö
040 772 9462
sanna.ikalainen(a)tat.fi

Muokattu: kampanjan hakuaika päivitetty 15.4. saakka