/ Artikkeli

Kevään toinen yhteishaku on päällä! Muista nämä asiat!

Korkeakoulujen yhteishaussa voit hakea sekä ammattikorkeakouluihin että yliopistoihin. Yhteishaku järjestetään kolme kertaa vuodessa, kaksi kertaa keväällä sekä kerran syksyllä. Valtaosaan koulutuksista voit hakea vain kevään yhteishauissa. Syksyn haussa koulutuksia on tarjolla huomattavasti vähemmän.

Yhteishaku on päällä! Muista nämä asiat, kun haet yhteishaussa! 

Hae yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen suomen- ja ruotsinkielisiin koulutuksiin Opintopolku-palvelun kautta. Hakulomake on täytettävä viimeistään keskiviikkona 31.3. klo 15. 

Etkö tiedä mihin hakea kevään yhteishaussa? 

Ammatinvalintatesti Duunikoneesta voit löytää uusia näkökulmia tulevaisuuden suunnitteluun. Duunikone ehdottaa vastaustesi perusteella sinulle mahdollisesti sopivia ammatteja tai aloja. 

Alavalintaan löydät apua Mille alalle? -osiosta. Yliopistojen ja korkeakoulujen tarjontaan sekä opiskelijoiden kertomuksiin pääset tutustumaan Minne opiskelemaan?-osiossa. 

Hakeminen?

Voit hakea kussakin yhteishaussa korkeintaan kuuteen eri koulutukseen. Nämä koulutukset voivat olla sekä ammattikorkeakoulujen että yliopistojen koulutuksia. Muista, että hakukohteiden järjestyksellä on merkitystä: sinulle tarjotaan paikkaa, johon valintamenestyksesi riittää ja joka on korkeimmalla tärkeysjärjestyksessä. Voit vastaanottaa vain yhden paikan. Korkeakouluilla on velvollisuus varata osa yhteishaun aloituspaikoista ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville.

Kun olet lähettänyt hakulomakkeesi, saat siitä vahvistusviestin sähköpostiin. Varmista, että saat vahvistusviestin 24 tunnin kuluessa hakemuksen lähettämisestä. 

Näin täytät yhteishaun hakulomakkeen

Opiskelijavalinnat?

Ota selvää, kuuluuko koulutuksen hakuprosessiin ennakkotehtäviä tai pääsykokeita. Yleensä pääsykokeisiin ei lähetetä erillistä kutsua. Tarkista valintakokeen aika ja paikka Opintopolun koulutuksen kuvauksesta tai korkeakoulusta. Tutustu myös ensikertalaiskiintiöön, yhden paikan säännökseen sekä opiskelijaksi ottamisen rajoituksiin.

Lue lisää:

Ensikertalaiskiintiö

Yhden paikan säännös

Opiskelijaksi ottamisen rajoitukset

Valintojen tulokset ja opiskelupaikan vastaanotto?

Valinnan tulokset ovat nähtävissä Oma Opintopolku -palvelussa yksilöllisesti. Korkeakoulut tekevät valintoja omaan tahtiinsa, mutta yhteishauissa on käytössä yhteinen takaraja valintojen tulosten julkaisulle.

Kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun näet hakemukset ja opiskelupaikan vastaanotto -osiossa valintojen tulokset ja voit ottaa paikan vastaan. Valintojen julkistamisen jälkeen voit ottaa paikan vastaan. Muista, että paikan vastaanottamisen lisäksi sinun tulee ilmoittautua myös korkeakouluun.

Lue lisää:

Yhteishaun valintojen tulokset

Näin otat paikan vastaan korkeakoulujen yhteishaussa

Näin otat paikan vastaan korkeakoulujen erillishaussa

Jäitkö ilman korkeakoulupaikkaa

Kysyttävää hakemisesta

Jos sinulla on kysyttävää hakemisesta, ota yhteyttä hakijapalveluihin:

Ammattikorkeakoulujen hakijapalvelut

Yliopistojen hakijapalvelut

Usein kysyttyä korkeakoulujen yhteishausta

 

Jos et saa paikkaa kevään yhteishaussa? 

 Ei hätää, voi hakea aina uudestaan seuraavassa yhteishaussa. Tärkeintä on, ettet luovuta.  

Korkeakouluihin voidaan valita hakijoita myös varasijoilta. Jos olet varasijalla, sinulle ilmoitetaan siitä viestissä, jonka saat valinnan tulosten yhteydessä. Ammattikorkeakoulut järjestävät myöhemmin lisähakuja, joiden kautta voit päästä opiskelemaan. 

Välivuosi kannattaa käyttää hyödyllisesti. Avoimessa korkeakoulussa voit opiskella monenlaisia aineita. Koulutusta tarjoavat myös esimerkiksi kansanopistotaikuislukiot ja kesäyliopistotOmia taitoja voit kehittää myös ammattikoulussa. Lue lisää ammatillisesta koulutuksesta täältä. 

 Lue artikkeli: Mitä tehdä, jos jäit ilman opiskelupaikkaa! 

 

Yhteishaun aikataulu

17.3. klo 8.00−31.3. klo 15.00
Hakuaika
Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen suomen- ja ruotsinkieliset koulutukset

7.4. klo 15.00
Hakemuksen liitteet tallennettava Opintopolkuun tai toimitettava korkeakouluun

31.5.
Todistusvalinnan tulokset ilmoitetaan hakijoille viimeistään.

Valintakokeet: Tarkista hakemasi kohteen valintakoepäivä ja mahdollinen valintakoekirjallisuus oppilaitoksen nettisivuilta.

AMK-valintakoe järjestetään 31.5.–9.6.2021.

9.7.
Muiden kuin todistusvalintojen tulokset ilmoitetaan hakijoille viimeistään.

16.7. klo 15.00
Hakijan on ilmoitettava viimeistään opiskelupaikan vastaanottamisesta.

2.8. klo 15.00
Varasijoilta hyväksyminen päättyy.

Opinnot alkavat elo-syyskuussa 2021

Kevään lisähaut

Yhteishakujen lisähakuja voidaan järjestää 2.8.-25.8.2021.

 

Lisätietoa hakemisesta:

Ohjeita ammattikorkeakouluun hakijoille

Yliopistojen valintakokeiden turvallisuusohjeet