/ Artikkeli

Kiinnostava työ houkutteli eläkkeeltä takaisin töihin

Työura ei välttämättä pääty eläköitymiseen. Eläkkeeltä takaisin töihin palanneen Kalevi Ventelän pitkän uran salaisuus on hyvä fyysinen kunto sekä kokemus siitä, että työssä voi toteuttaa itseään.

Toisin kuin monet työntekijät nykyään, 66-vuotias Kalevi Ventelä on tehnyt leijonanosan kunnioitettavasta työurastaan yhdessä työpaikassa.

– Valmistumisen jälkeen sain pankkilakimiehen paikan Jalasjärven Säästöpankista. Työura jatkui käytännössä samassa pankissa, tosin yritysfuusioiden kautta pankin nimi on muuttunut Nordeaksi, hän kertoo.

Ventelä siirtyi ensin pankkilakimiehestä toimitusjohtajaksi, ja sittemmin hän on toiminut eri tehtävissä, muun muassa konttorinjohtajana ja alueen luottojohtajana. Kaiken kaikkiaan hän on työskennellyt samassa pankissa peräti 34 vuotta.

Yrittäjyys ei katso ikää

Kalevi Ventelä jäi eläkkeelle Nordeasta 65-vuotiaana viime vuoden syyskuussa, kaksi vuotta eläkeiän alarajan saavuttamisen jälkeen.

– Minulla ei ollut mitään tarvetta jäädä eläkkeelle aiemmin. Olin kaikin puolin hyvässä kunnossa ja viihdyin työssäni, eikä työnantajakaan viestittänyt, että olisiko jo aika jäädä eläkkeelle, hän toteaa.

Ventelä kertoo nauttineensa uudesta vapaa-ajasta ja eläkepäivien kiireettömästä tahdista. Toisaalta hän aktiivisena ihmisenä kaipasi päiviinsä tekemistä.

– Vaimoni on edelleen töissä, emmekä sen vuoksi voi matkustella yhdessä maailmalla mielin määrin, joten vietin päiväni edelleen kotipaikkakunnalla Jalasjärvellä, hän kertoo.

Energinen herrasmies järkeili, että hänen yli 30-vuotinen kokemuksensa olisi mukava saada vielä hyötykäyttöön. Niinpä hän päätti ryhtyä yrittäjäksi ja perustaa yksityispraktiikan, jonka kautta jatkoi tuttuja töitä.

– Omassa praktiikassa houkutti vapaus valita itse minkä verran ja mitä töitä teen.

Kiinnostavat työtehtävät houkuttelivat Kalevi Ventelän, 66, takaisin töihin.

Pankkialalla arvostetaan pitkää kokemusta

Noin vuosi eläkkeelle jäämisen jälkeen eli kuluvan vuoden syyskuussa Ventelään otettiin yhteyttä Nordeasta. Entiseltä työpaikalta tiedusteltiin hänen kiinnostustaan palata vielä väliaikaisesti työelämään tuttuun pankkilakimiehen toimeen.

– Mietin asiaa päivän tai pari ja lopulta ilmoitin, että olen käytettävissä. Tutut työtehtävät houkuttelivat, ja teinhän töitä joka tapauksessa oman praktiikan kautta. Lisäksi syksyllä ei ole muuten kovin paljon tekemistä, joten tavallaan otin työn vastaan myös paremman tekemisen puutteessa, Ventelä naurahtaa.

Kyseessä on viiden kuukauden mittainen määräaikainen pesti. Ventelä kertoo viihtyneensä työssä erinomaisesti.

– Koen, että Nordeassa arvostetaan pitkää kokemusta. Pankkialalla ei muutenkaan ole harvinaista nähdä iäkkäämpiä työntekijöitä. Kokemukseni mukaan alalla on ihan merkittäväkin määrä eläkeiän saavuttanutta väkeä töissä.

Työssään viihtyvä jaksaa työelämässä pitkään

Ventelän tulevaisuuden suunnitelmat ovat toistaiseksi auki.

– En vielä osaa sanoa mitä teen, jos Nordeasta pyydetään määräaikaisuuden päättymisen jälkeen jatkamaan. Jos työsuhde päättyy, jatkan joka tapauksessa töitä oman praktiikan kautta. Pidän mielelläni itseni kiireisenä.

Ventelän pitkän työuran salaisuus onkin juuri aktiivinen ote elämään ja hyvä fyysinen kunto. Hän kertoo pysyvänsä terveenä liikkumalla ahkerasti.

– Paikoilleen ei saa jämähtää. Urheilen, seuraan maailman tapahtumia ja matkustelen vaimon kanssa. Kesäisin teemme yhdessä moottoripyöräreissuja.

Luonnollisesti työhön ja työyhteisöön liittyvillä tekijöillä on paljon merkitystä työssä jaksamisen kannalta.

– Oleellista on tietysti, että työtehtävät ovat mielekkäitä ja että työssä voi toteuttaa itseään. Kukaan ei jaksa olla pitkään työssä, joka ei tunnu omalta jutulta.

Hyvän työyhteisön merkkeinä Ventelä pitää avoimuutta, toimivaa yhteistyötä ja toisten tukemista sekä sitä, että mahdolliset ristiriidat selvitetään. Kollegoiden rooli työssä viihtymisessä on niin ikään merkittävä.

– Minulle on jäänyt työuralta useita ystäviä, joiden kanssa olemme yhteyksissä myös työasioiden ulkopuolella, Ventelä kertoo.

Teksti: Emilia Erkinheimo
Kuva: Teemu Granström