/ Artikkeli

Kolme myyttiä sijoittamisesta – onko jokaisella mahdollisuus vaurastua?

Säästäminen on suhteellisen kiinteä osa ihmisten käsitystä taloudenhallinnasta, mutta sijoittaminen aiheuttaa usein hämmennystä. Tietoa sijoittamisesta halutaan levittää laajemmalle, jotta kaikilla ihmisillä olisi tasa-arvoisemmat mahdollisuudet vaurastua. Miksi silti niin harvat sijoittavat?

Yhdistämällä säästämisen sijoittamiseen omia raha-asioita voi hallita suunnitelmallisesti ja pitkäjänteisellä sijoittamisella voi vaurastua tavalla, joka ei muuten olisi mahdollista. Puheet pörssikursseista, koroista ja osakesalkuista saattavat kuitenkin pelottaa sijoittamisesta kiinnostuneita vasta-alkajia. Listasimme kolme  myyttiä sijoittamisesta ja selvitimme, pitävätkö ne paikkaansa:

1. Sijoittaminen on ammattilaisille

Väärin.

Toisin kuin monet luulevat, sijoittaminen ei vaadi ammattitutkintoja tai erityisosaamista. Tärkeintä on perehtyä ennen aloittamista sijoittamisen perustietoon ja selvittää, miten omat varat kannattaa sijoittaa. Tärkeintä on ottaa ensimmäinen askel, jonka jälkeen sijoitustaidot alkavat karttua ja sijoittamisesta tulee luonteva osa omaa taloudenhallintaa. 

2. Vain rikkaiden on järkevää sijoittaa

Väärin taas.

Monet kuvittelevat, että sijoittaminen on vain rikkaille. On totta, että usein kuuluisat miljonäärit ovat tavalla tai toisella myös sijoittajia, mutta kuka tahansa voi ryhtyä sijoittajaksi, vaikka suurta omaisuutta ei olisikaan. Mikä tahansa pienikin säästettävä rahasumma riittää sijoittamisen aloittamiseen, ja tärkeintä on pitää mielessä pitkäjänteisen säästämisen ja sijoittamisen yhtälö. 

Tyypillinen suomalainen pitää säästämiään rahoja säilössä tavallisella pankkitilillä, jolloin rahojen voidaan katsoa olevan muuttumattomassa tilassa. Tämä ei kuitenkaan ole totta, sillä korkotason ollessa matala pankkitilillä olevat rahat eivät kerrytä tuottoa. Kun lisäksi huomioidaan inflaatio, todellisuudessa tilillä olevat rahat hupenevat jatkuvasti inflaation ja matalan koron yhteisvaikutuksen vuoksi. Pankkitilillä laiskottelevan rahasumman muuttumaton tila on siis käytännössä illuusio. 

Pelkän tilillä säilyttämisen sijaan omille säästöille voi hakea tuottoa sijoittamalla. Kun pieniä summia sijoittaa pitkäjänteisesti, omat säästöt tuottavat rahaa osakekurssien määrittämien korkojen mukaan.

3. Vain aikuiset voivat olla sijoittajia

Osittain oikein.

Alle 18-vuotiaan sijoittajat tarvitsevat toimintaansa huoltajan suostumuksen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sijoitustilien avaaminen ja lomakkeiden täyttäminen tulee suorittaa vanhempien kanssa, tapahtuipa sijoitustoiminta pankin tai suoraan verkossa toimivien osakevälitystoimijoiden kautta. Täysi-ikäisenä sijoittamista voi jatkaa itsenäisesti. 

Sijoittaminen perustuu pitkälti korkoa korolle -ilmiöön, jota pääsee hyödyntämään sitä paremmin, mitä pidemmällä aikavälillä sijoittaa. Korkoa korolle -ilmiö voimistuu ajan kuluessa, joten sijoittaminen kannattaa aloittaa mahdollisimman nuorella iällä. 

Testaa korkoa korolle -ilmiötä tällä laskurilla, niin hahmotat ajan merkityksen paremmin. 

Katso video 4 myyttiä sijoittamisesta ja säästämisestä! Videolla Jasmin Hamid vastaa yleisimpiin sijoittamiseen ja säästämiseen liittyviin myytteihin.

Opi lisää sijoittamisesta täältä.