/ Artikkeli

Kuinka saat välivuodesta kaiken irti?

Oli välivuosi sitten saamatta jääneen opiskelupaikan tuoma pakko tai tietoinen valinta, olet sen alkaessa uuden äärellä. Välivuosi saattaa olla ensimmäinen kerta, jolloin ympärillä ei ole luokka- ja kouluyhteisön ja sitovien aikataulujen tuomaa selkeyttä. Muutos on monille vapauttava. Se on varmasti myös jännittävä, ehkä jopa pelottava.

Kokosimme alle 3 vinkkiä siitä, millaisella asenteella välivuosi kannattaa aloittaa. Joka kohdassa olemme keränneet myös resursseja, joiden avulla se onnistuu helpommin.

Ole aktiivinen

On ok, jos vastavalmistunut ei vielä tiedä, mitä tulevaisuudeltaan tai työelämältä haluaa. Yli puolelle välivuotelaisista lisäaika opiskelupaikan valinnalle on syy ottaa välivuosi (Nuorten tulevaisuusraportti 2019).

Jos et tiedä varmasti, missä haluaisit tulevaisuudessa opiskella, on hyvä idea kokeilla mielenkiintoista alaa tekemällä opintoja avoimessa yliopistossa tai kansanopistossa. Kokemusta voi saada myös työelämästä. Voit esimerkiksi etsiä avoimen tehtävän projektista, joka toimii sinulle tärkeiden asioiden edistämiseksi tai jossa pääset kokeilemaan sinua kiinnostavaa alaa.

Tutustu kansanopistojen koulutustarjontaan täällä.

Tekemisen ja kokemisen kautta oppii parhaiten. Välivuoden aikana sinulla on aikaa selvittää, mikä olisi oma juttusi. Älä siis aikaile kotisohvalla vaan ole aktiivinen. Tutustu pelotta alaan tai aihepiiriin, joka sinua kiinnostaa.

Lue Avoimessa yliopistossa opiskelusta Opintopolun sivuilta. Suomen eri kansanopistoista löydät tietoa täältä

Mahdollisuuksia vapaaehtoistöihin voi etsiä esimerkiksi täältä. jos sinulla on jo mielessä taho, jonka toimintaa haluaisit tukea omalla työpanoksellasi, älä tyydy surffailemaan somessa vaan ota toimijaan suora yhteys ja kysy, kuinka voisit olla hyödyksi.

Jos tuntuu, että järjestöjen ja oppilaitosten ”viralliset” tarjoilut välivuoden käyttötavalle eivät innosta, kannattaa lähestymistapaa muuttaa. Löytyisikö lähipiiristäsi, somen yhteisöistä tai muista medioista tyyppiä, jonka kanssa voisit henkilökohtaisesti keskustella eri valintojen haasteista ja hyödyistä?

YLE on helpottanut samaistuttavien kokemusten löytämistä julkistamalla välivuosikoneen, jonka tekemällä välivuodelle jäävä löytää samankaltaisia toiveita ja suunnitelmia omanneita vanhoja välivuotelaisia. Tee se täällä.

Ole vastuullinen

Välivuoden aikana on helpompi keskittyä tärkeisiin ja mielekkäisiin juttuihin, kun raha-asiat eivät tuota ongelmia. Mitä tahansa tavoitteletkin välivuodeltasi, suunnittele ja seuraa rahankäyttöäsi. Luo itsellesi budjetti eli arvio tuloista ja menoista. Pidä se tasapainossa.

Kannattaa myös määrittää omat taloudelliset tavoitteet välivuodelle ja seurata, kuinka hyvin olet edistynyt niiden saavuttamisessa. Jos tarkoituksesi on säästää rahaa opiskeluaikaa tai matkustamista varten, vaatii se selkeää suunnittelua

Työnteko on monen välivuotelaisen suunnitelma. Se ei välttämättä ole avain tasapainoiseen taloustilanteeseen. Jos menosi ovat esimerkiksi omilleen muuttamisen myötä kasvavat, saattavat suunnitelmat säästämisestä opiskeluaikaa varten olla heikolla pohjalla. Lue vinkkejä menojen pienentämiseen täältä.

Työnteon ohella saatat olla oikeutettu joihinkin tukiin tai avustuksiin. Lue Improbaturin artikkelista, miten toimeentulo järjestyy erilaisten välivuoden viettotapojen yhteydessä.

Kevytyrittäminen on helppo tapa muuttaa harrastus tulonlähteeksi. Jos et halua tehdä töitä muille, voit hankkia lisätuloja laskuttamalla työstäsi kevytyrittämisalustojen, kuten Ukko.fi:n kautta. Lue lisää kevytyrittämisestä täältä.

Ole avoin

Vaikka välivuosi etenisi ulkopuolisin mittarein hyvin, on syytä puhua ja hakea apua, jos elämä tuntuu vaikealta ja yksinäiseltä. Jos tiiviistä koulufrendien jengistä hyppääkin yhtäkkiä työelämään, löyhästä työyhteisöstä ei välttämättä saa samaa tukea kuin vanhoista koulukavereista. Sosiaalisten suhteiden hoitamiseen voi välivuodella joutua käyttämään aiempaa enemmän aikaa ja voimavaroja.

On syytä tiedostaa, että välivuoden alkaessa elämäntilanne on muuttunut. Yksinäisyyden tunnetta ei tule hävetä. Yksinäisyyteen saa ja kannattaa hakea apua niin julkisilta tahoilta kuin lähipiirin ihmisiltä.

Älä pelkää kysyä apua ja tukea toisilta, tai ottaa yhteyttä ihmiseen, jonka tiedät olleen kanssasi samassa tilanteessa. Moni välivuodella ollut tuntee sen mahdolliset karikot. He antavat mielellään apua, jos itseäsi huolestuttaa tai pelottaa, mitä tulevaisuus pitää sisällään.

TAT toivottaa tuleville välivuotelaisille hauskaa ja kokemusrikasta välivuotta!

Välivuosi edessä? Katso videolta kahden välivuotta viettävän nuoren ajatuksia välivuodesta.