/ Artikkeli

Kuinka toimia yo-kokeessa?

Kuinka toimia yo-kokeessa? Mitä asioita kannattaa ottaa huomioon edellisenä iltana? Entä koepäivän aamuna? Ota haltuun nämä viime hetken vinkit yo-kokeeseen!

Edellisenä iltana

1. Pieni kertaaminen ei ole pahitteeksi, jos se tuo sinulle varmuutta. Kertaa siis, jos se on sinulle hyödyksi, mutta älä siinä tapauksessa, jos se vain aiheuttaa stressiä. Kuitenkin on suositeltavaa, että kertaat vain tutumpia asioita esimerkiksi sisällysluettelot, otsikot sekä esimerkiksi kuvatekstit voivat olla hyviä viime hetken kertaamiseen. Uusien asioiden opettelu kannattaa jättää kokonaan, jotta et kuormita itseäsi liikaa.

2. Joillekin opiskelijoille viime hetken kertaaminen ei sovi. Tärkeintä on kuitenkin pysyä rauhallisena ja siinä tapauksessa on parempi yrittää rentoutua ja tehdä jotain itselle mieluista.

3. Mene ajoissa nukkumaan, sillä väsyneenä yo-kokeen tekeminen voi olla hankalaa.

4. Varmista, että sinulla on kaikki tarpeellinen mukana, jottei sinun tarvitsisi yo-koepäivän aamuna pakata kiireessä. Muista henkilöllisyystodistus (esim. passi tai ajokortti), sääntöjen mukainen tietokone sekä muut sähköiseen yo-kokeeseen soveltuvat asiat.

5. Huolehdi, että olet ajoissa paikalla. Jos liikut julkisilla, niin katso jo edellisenä iltana aikataulut ja lähde hyvissä ajoin ennen normaalia lähtöaikaa, vaikka sillä aikaisemmalla kulkuvälineellä. Varmista, että herätyksesi toimii.

Koepäivän aamuna

6. Syö päivän tärkein ateria eli aamiainen! Ota siis itsellesi aikaa aamulla, sillä ylppärieväitä ei aina kiireessä ehdi syödä.

7. Valitse evääsi huolella: Vesi, smoothiet, rahkat, leivät, valmiiksi pilkotut hedelmät sekä pähkinät ovat esimerkkejä hyvistä ylppärieväistä. Kannattaa ottaa huomioon se, että eväät ovat helposti syötäviä, eivätkä ne sotke.

8. Pukeudu kerroksittain, näin voit tarpeen vaatissa joko lisätä tai vähentää vaatetusta, sillä koskaan ei tiedä onko koetilassa kylmä vai kuuma.

9. Tarkista vielä ennen lähtöäsi, että sinulle ei ole mitään paperilappuja yms taskuissasi. Saat kaikki tarvittavat paperit esimerkiksi nenäliinat koululta.

Koetilanteessa

10. Kuuntele ja lue ohjeistukset huolella!

11. Lue tehtävänannot rauhassa: Mitä kysytään ja mitä jo tiedetään? Kannattaa vastata ensin niihin tehtäviin, jotka tuntuvat helpoilta. Siirry eteenpäin, jos et osaa jotain tehtävää.

12. Luonnostele vastauksia sille tarkoitetulle paperille.

13. Käy vessassa, vaikka ei olisi hätä, jotta voit jaloitella ja venytellä matkalla. Kuusi tuntia on nimittäin pitkä aika, jos aiot istua sen koko ajan.

14. Muista juoda ja syödä, jotta verensokeri pysyisi riittävän korkealla.

15. Älä jätä kirjoittamatta mitään, vaikka vastauksesi olisikin lyhyt niin se on parempi kuin se, että jätät vastaamatta.

16. Kirjoita tehtävänannon mukaisesti, sillä tehtävän noudattaminen on tärkein arviointikriteeri.

17. Seuraa kelloa.

18.  Jos olet kova jännittämään kokeissa, niin kokeile pitää välillä taukoja, mieti jotain muita asioita ja hengittele syvään. Luota siihen, että osaat! SINÄ PYSTYT SIIHEN!

19. Älä välitä, jos joku palauttaa aikaisessa vaiheessa kokeen ja sinulla on vielä koe kesken. Älä mieti muita, vaan keskity omaan tekemiseen.

20. Lue vastauksesi läpi ennen palauttamista ja tarkista, että olet tehnyt kohdan viisitoista mukaan.

Tsemppiä kaikille yo-kokeisiin!