/ Artikkeli

Liikennealan insinööri ohjaa ja ennustaa liikenteen käyttäytymistä

Kimi Känkänen, liikenneala

Lukion jälkeen menin suoraan töihin, koska en heti tiennyt, minne hakisin opiskelemaan. Koulussa olen aina nauttinut eniten käsillä tekemisestä, esimerkiksi kuvaamataidosta ja puutöistä. Kahdeksan työvuoden jälkeen päätin hakea opiskelemaan ja löysin liikennealan opinnot Hämeen ammattikorkeakoulusta. Liikenne on aina kiinnostanut minua ja lapsena haaveilin liikennepoliisin ammatista. Enää en halua poliisiksi, joten liikennealan koulutus sopii minulle mainiosti.

Opinnoissa on yllättänyt käytännönläheisyys, eli ei istuta pelkästään luennoilla, vaan tehdään paljon ryhmätöitä ja käytännön harjoitteita. Tällä hetkellä meillä on Hyvinkään esteettömyyskartoitus sekä Hämeenlinnan terveyskeskuksen viitoitus käynnissä. Verkostoitumaan pääsemme juuri näiden ulkopuolisten projektien kautta ja alan tapahtumissa. Opintoihin kuuluu myös työharjoittelu, josta itse suoritin osan viime kesänä liikennevakuutuskeskuksella. Myös vapaaehtoisia yrittäjyyskursseja on tarjolla.

Hämeen ammattikorkeakoulussa opintojen edistymistä tuetaan ja opinto-ohjaaja antaa vinkkejä opiskelun tueksi. Liikennealan opiskelijalta ei vaadita mitään erityisominaisuuksia, matemaattista lahjakkuuttakaan ei tarvitse. Tämä on tavallaan vähemmän matemaattinen insinööriaine.

Koulutus valmistaa erilaisiin asiantuntija- ja suunnittelutehtäviin liikenteen eri sektoreille väyläsuunnittelusta liikenneturvallisuusasioihin. Itseäni kiinnostaa muun muassa viitoitus- ja opastussuunnittelu, erityisesti poikkeusjärjestelyt työmailla.


Mietitkö miten liikenne toimii – kuinka sitä ohja​taan ja miten sen käyttäytymistä ennustetaan? Kuinka henkilöautot, tavarakuljetukset, joukkoliikenne, pyöräilijät ja kävelijät sovitetaan yhteen? Opiskelemalla liikennealan insinööriksi (AMK) löydät vastaukset näihin kysymyksiin ja valmistut liikennealan asiantuntijaksi.

Lue lisää Hämeen ammattikorkeakoulusta!

Lisätiedot: www.hamk.fi/liikenneala

Teksti ja kuvat: Niko Jekkonen

Artikkeli ja video on toteutettu yhteistyössä HAMKin kanssa.