/ Artikkeli

Liikunnasta ja urheilusta ammattiin

Monet haluavat työskennellä liikunnan ja urheilun parissa. Oletko sinäkin kiinnostunut siitä?

Liikunnan ala käsittää monenlaisia töitä ja niitä on tarjolla lähes jatkuvasti. Varsinkin urheiluseurat tarvitsevat usein lisää ohjaajia ja valmentajia. Et kuitenkaan tarvitse edes seurakokemusta, sillä liikunnan ja urheilun saralta löytyy monia muitakin vaihtoehtoja. Yhteistä liikunnan ja urheilun parissa on, että täytyy olla kiinnostunut terveydestä ja liikunnasta.

Ura liikunnan parissa voi tarkoittaa esimerkiksi valmentajan, liikuntakoordinaattorin, liikuntaneuvojan tai liikunnanohjaajan työtä. Voit miettiä mikä juuri sinua kiinnostaisi. Liikunnan parissa työskentely ei ole pelkästään työntekoa vaan samalla voit kohottaa kuntoasi ja laajentaa tietämystäsi liikunnasta. Työn ohella voit myös saada uusia ystäviä, kokemuksia ja ansiotuloja.

Myös harrastuksesta voi olla ammatiksi. Jos olet jo pienestä pitäen harrastanut jotakin lajia, voit hyvinkin aloittaa ohjaajana toimimisen. Monet seurat tarjoavatkin oman lajin koulutuksia, joten sellainen kannattaa käydä. Jos haluat jatkaa lajissasi ohjaamista voit käydä lajisi lisäkoulutuksia, tuomarikoulutuksia sekä muita liikunnan ohjaamisen koulutuksia. Muista myös, että monet työnantajat arvostavat käytyjä koulutuksia. Vaikka et jatkaisikaan valmentamisen parissa, avaa se tulevaisuudessa työpaikkoja, sillä työkokemus on aina hyvästä. Voit myös tehdä työtä sivutyöksesi jolloin voit tehdä toista työtä päätyöksesi.

Monilla nuorilla ei ole minkäänlaista työkokemusta, joten jos mahdollisuus valmennuksen parissa avautuu, kannattaa se ottaa vastaan. Ota siis selvää ja kysy rohkeasti onko seurallasi tarvetta uusille ohjaajille.

Vaikka et harrastaisikaan tiettyä lajia, se ei rajoita liikunta- tai urheiluammatin valitsemista.  Esimerkiksi jotkut kuntosalit mainostavat personal trainer ja ryhmäliikunnan ohjaaja -koulutuksia. Lisäksi liikuntakoulutukset kattavat kaikki koulutustasot. Töitä voi saada niin urheiluliitoista, urheiluseuroista kuin terveydenhuollosta. Mieti mikä sinua itseäsi kiinnostaa ja minkä ammatin parissa haluat tulevaisuudessa työskennellä.

Kannattaa siis rohkeasti tutustua erilaisiin vaihtoehtoihin, löydät varmasti omasi.

 

Teksti: Nea Korhonen

Kuva: pixabay.com