/ Artikkeli

Lukio

Kiinnostaako opiskelu lukiossa?

Lukio on hyvä valinta, sillä sieltä saat hyvät valmiudet ja eväät tulevaisuutta varten. Lukio on myös väylä korkea-asteelle eli yliopistoihin sekä ammattikorkeakouluun ja ammatillisiin opintoihin.

Oletko kiinnostunut esimerkiksi musiikista tai jostain urheilulajista? Erikoislukiossa voit sovittaa oman harrastuksesi ja kiinnostuksen kohteesi lukio-opintoihin.

Lukiossa pääset tanssimaan vanhojen tanssit sekä osallistumaan abivuotenasi penkinpainajaisiin eli penkkareihin.

Tutustu lukiokoulutukseen sivuiltamme!

 

Yleistietoa lukiokoulutuksesta

 

Lukio on vapaaehtoinen ja yleissivistävä toisen asteen oppilaitos, jonne voit hakea oppivelvollisuuden suorittamisen jälkeen. Lukiossa lukuvuosi jaetaan noin kuuden viikon mittaisiin jaksoihin, joissa suoritetaan yleensä viiden tai kuuden eri oppiaineen kursseja. Lukio on laajuudeltaan kolmivuotinen, mutta voit kuitenkin halutessasi mahdollisesti lyhentää tai pidentää opiskeluaikaa.  Oppimäärä tulee kuitenkin suorittaa enintään neljässä vuodessa, mutta poikkeustilanteissa opiskeluaikaa voidaan pidentää.

Lukio opintojen aikana voit lähteä myös vaihto-opiskelijaksi. Vaihto-oppilaana tutustut eri maan elämään, kulttuuriin ja kieleen asumalla isäntäperheessä käymällä paikallisessa koulussa, yleensä yhden lukuvuoden ajan. Lisätietoja täällä.

 

 

Lukio-opinnot ovat kurssimuotoisia. Lukiokoulutus koostuu yllä olevassa taulukossa olevista kursseista.

Lukion opintosuunnitelma tulee muuttumaan vuonna 2021. Lue uudesta opintosuunnitelmasta Opetushallituksen(OPH)-sivuilta ja laaja-alaisesta osaamisesta täältä.

 

Lukion päättötodistus ja ylioppilaskirjoitukset 

 

Lukion oppimäärän suoritettuasi saat automaattisesti lukion päättötodistuksen. Olet suorittanut lukion oppimäärän silloin, kun oppiaineiden oppimäärät ovat suoritettu hyväksytysti ja lukion vähimmäiskurssimäärä 75 kurssia täyttyy.

Jos suoritat hyväksytysti myös ylioppilastutkintoon kuuluvat kokeet, eli ylioppilaskirjoitukset, tulee sinusta ylioppilas. Ylioppilaaksi ei voi valmistua pelkällä lukion oppimäärän suorittamisella vaan siihen tarvitaan ylioppilaskirjoitukset. Ylioppilastutkintoon kuuluu vähintään neljä koetta, joista äidinkielen koe on kaikille pakollinen. Lukiosta voi myös valmistua pelkällä päättötodistuksella. Lue lisää ylppäreistä täältä.

Lukio-opintojen jälkeen voit hakea opiskelemaan korkea-asteelle eli yliopistoon tai ammattikorkeakouluun mikäli on ylioppilas. Tutustu eri korkeakouluihin täältä. Ammattikorkeakouluun ja ammatillisten perustutkintoihin voit hakea myös pelkällä lukion päättötodistuksella.

 

Lukio-opintojen suorittaminen:

 

Aikuislukiossa

Aikuislukio on oppilaitos, joka on tarkoitettu peruskoulun, lukion oppimäärän, ylioppilastutkinnon tai yksittäisten oppiaineiden oppimäärien suorittamiseen. Aikuislukiossa voit myös korottaa aikaisemmin saatuja arvosanoja sekä parantaa mahdollisuuksiasi päästä korkea-asteelle ja ammatillisiin oppilaitoksiin, parantaa yleissivistystäsi tai suorittaa loppuun aiemmin aloitettuja opintoja.

Lukion oppimäärä sisältää aikuislukiossa vähintään 44 kurssia. Alle 18-vuotiaana lukion aloittaneen on suoritettava 48 kurssia. Tavallisessa lukiossa kursseja vaaditaan vähintään 75. Lue lisää Aikuislukiot.fi-sivuilta.

Kansanopistossa

Kansanopisto on oppilaitos, jossa voit opiskella sekä pitkäkestoisilla opintolinjoilla että lyhytkursseilla. Kansanopistot tarjoavat monipuolisesti erilaisia kursseja liittyen erilaisiin harrastuksiin, työhön ja arkielämään. Lukiokoulutusta annetaan myös joissakin kansanopistoissa, joissa opetus toteutetaan lukiolinjoilla. Opistossa voit suorittaa lukion päättötodistuksen tai osia siitä sekä osallistua ylioppilaskirjoituksiin. Lue lisää täältä.

Erikoislukiossa

Erikoislukio on erityisen koulutustehtävän saanut lukio, jossa on yksi tai useampi koulutuslinja, jonka oppilaat noudattavat valtakunnallisesta opetussuunnitelmasta poikkeavaa omaa opetussuunnitelmaa ja niihin haetaan yhteishaussa, mutta lukiot saattavat vaatia erillisen hakulomakkeen tai joissain lukiossa voidaan myös järjestää pääsykokeet. Joissakin erikoistehtävän saaneissa lukioissa on myös normaaleja lukioluokkia, joten lukiossa voi olla vain yksi erikoisluokka. Erikoislukioita on Suomessa n. 70.

Erityislukioita ovat:

  • luonnontieteiden, kielten ja taideaineiden erityislukiot
  • kristillinen lukio
  • urheilulukiot
  • kansainväliseen ylioppilastutkintoon johtava koulutus (International Baccalaureate -tutkinto) (IB-linjat) Lue lisää IB-lukioista IB-opiskelijoiden FIBS ry:n sivuilta tai Ibo.org-sivustolta.
  • Reifeprüfung-tutkintoon johtava koulutus
  • steinerkoulut
  • kansainväliset koulut

Jotkin lukiot voivat painottaa opetuksessaan tiettyjä erityisaloja tai aineita. Nämä eivät kuitenkaan ole erikoislukioita vaan ne noudattavat kokonaan valtakunnallista tuntijakoa, ja erityisaineet ovat lukion omia syventäviä tai soveltavia kursseja. Lue lisää Erikoislukiot.fi-sivustolta.

Etälukiossa

Etälukio on oppilaitoksesta riippuen yksittäisien kurssien tai koko lukion oppimäärän suorittamista verkossa. Voit suorittaa kaikki kurssit verkko-opiskeluna, mutta voit myös osallistua lähiopetukseen ja -ohjaukseen. Etäopiskelussa hyödynnetään oppikirjoja ja kirjallista materiaalia sekä verkko-oppimateriaalia. Kysy mahdollisuutta etäopetukseen kurssin opettajaltasi tai opinto-ohjaajaltasi. Kiinnostaako opiskelu etänä? Lue lisää täältä.

Kesälukiossa

Kesälukio on kesällä järjestettävää lähiopetusta. Kesälukiot järjestetään ympäri Suomea tai ulkomailla kurssikeskuksissa, kansanopistoissa ja joissain lukioissa. Kesälukioissa voit suorittaa 1-3 lukiokurssia, jotka voivat olla pakollisia, syventäviä tai soveltavia kursseja, 1-2 viikon aikana.

Kesälukio on hyvä valinta, jos sinulta on jäänyt kursseja suorittamatta tai haluat kerrata vaikka ylioppilaskirjoituksiin haluamatta kurssimerkintää. Kesälukiossa opiskelu voi olla maksullista. Tutustu kurssivalikoimaan täältä tai kysele opinto-ohjaajaltasi, missä on lähin lukio, joka tarjoaa lukio-opetusta myös kesällä.

 

Tutustu myös ammatilliseen koulutukseen amis-osiosta!

Lue lisää lukiosta: opintopolku.fi

Tee testi: lukioon vai amikseen?  

täältä!