/ Artikkeli

Mitä tehdä, jos jää ilman kesätyöpaikkaa?

Vielä kannattaa rohkeasti hakea itseään kiinnostaviin paikkoihin. Kesätyö -osiostamme löytyy neuvoja ja tietoa, mitä kannattaa muistaa töitä hakiessa. Lue neuvot täältä. Kuitenkin valitettavaa on se, ettei kaikille hakijoille ole tarjolla kesätyöpaikkaa. Keräsimme artikkeliin vinkkejä mitä tehdä, jos jää ilman kesätyöpaikkaa. Huomioithan, että koronaviruksen vuoksi monissa paikoissa voi olla tänä kesänä poikkeuksia.

Ole aktiivinen!

Jos työhakemukseesi ei olla vastattu tai työhaastattelun jälkeen myönteistä vastausta ei ole tullut, kannattaa muistaa, että voit myös jatkaa töiden hakemista läpi koko kesän. Työnantajat etsivät uusia työntekijöitä myös kesällä. Seuraa siis aktiivisesti työnhakusivustoja esimerkiksi TE-toimiston tai Oikotien kautta. Työnantajat hakevat myös sosiaalisen median avulla työntekijöitä. Seuraa myös aktiivisesti Vastuullinen kesäduuni -kampanjan työpaikkailmoituksia.

Oletko jo hakenut sinua kiinnostaviin paikkoihin? Kokeile myydä osaamistasi muille ryhtymällä kesäyrittäjäksi. Osaatko esimerkiksi korjata tietokoneita, harrastatko valokuvausta, teetkö käsitöitä? Netti on kätevä paikka mainostaa omaa osaamistasi ja löytää potentiaalisia asiakkaita, jotka ovat valmiita maksamaan suunnittelemistasi koruista tai vaikka palkkaamaan sinut valokuvaajaksi häihin. Omia töitä voi tehdä ilman yrityksen perustamista laskutuspalveluiden, kuten Ukko.fi:n, tai 4h-yhdistyksen kautta.

Onko sinulla kokemusta lastenhoidosta vai kuulostaako koirien ulkoiluttaminen sinun jutultasi? Suosittelemme kokeilemaan keikkatöitä. Työnantajia voi olla yksi tai useampia. Keikkatöitä kannattaa kysellä netistä, tuttuviltasi tai vaikka naapureiltasi. Vähintään 14-vuotias voi tutustua Oikotien tarjontaan keikkatöistä täältä. Yksin ei työtä tarvitse tehdä, kysy kaveri mukaan!

Kesäoppisopimuksella opiskelet itsellesi ammatin kesällä työpaikalla. Tutustu lisää täältä.

Vapaaehtoistyö on hyvä valinta niille, jotka ovat kiinnostuneita esimerkiksi ihmisoikeuksista, eläimistä, luonnosta ja haluavat uutta työkokemusta ansioluetteloonsa. Vapaaehtoistyötä voi tehdä niin Suomessa kuin ulkomailla. Tutustu esimerkiksi Unicefin  ja Punaisen Ristin sekä WWF:n -sivuihin tai vapaaehtoistyö.fi. Erilaisten järjestöjen lisäksi myös monet festivaalit tarjoavat vapaaehtoistöitä. Vapaaehtoistyöstä ei saa palkkaa, mutta siitä saa arvokasta työkokemusta, uusia ystäviä ja verkostoja. Verkostojen kautta tutustut jo työelämässä oleviin ihmisiin ja sitä kautta voit tulevaisuudessa päästä taas eteenpäin. Muista pyytää aina työtodistus, myös vapaaehtoistyöstä!

Ohjaamoista nuori saa apua työnhakuun kesälläkin.

Mun elämä, mun rahat -osiosta löydät vielä vinkit, mitä keinoja on tienata rahaa. Lue lisää täältä.

 

Kehitä itseäsi!

Jos silmissäsi siintää jatko-opiskelu, haluaisit edistää opintojasi kesän aikana tai opetella vaikka uuden kielen, suosittelemme tutustumaan esimerkiksi avoimien yliopistojen kursseihin sekä kesälukioihin. Suoritetut opintopisteet voi usein lukea myöhemmin osaksi tutkintoa.

Kehitä kielitaitoasi kielikurssilla esimerkiksi kansanopistossa tai lähde kielimatkalle ulkomaille. Ulkomailla opiskelu tarjoaa tilaisuuden asua ja opiskella paikallisten keskellä.

Mikäli kesällä aika käy pitkäksi, aloita uusi harrastus. Tarjolla on maksuttomia sekä maksullisia harrastuksia laidasta laitaan koko kesän. Tutustu esimerkiksi kansanopistot.fiharrastushaku.fi sekä nytliikunta.fi.

 

Lomalla viimeinkin voin ottaa iisimmin!

Olet sitten kesätöissä tai et, älä unohda levätä ja nauttia kesästä, jotta olisit syksyllä täynnä uutta energiaa ja intoa. Loma on parasta aikaa viettää perheen ja ystävien kanssa, tai hengailla yksin.

Katso video: Mitä tehdä, jos jää ilman kesätyöpaikkaa?