/ Artikkeli

Nuorena yrityksen perustaminen: vaihtoehtoja ja tarinoita

Nuori voi työllistää itsensä monilla tavoilla. Tässä on muutamia esimerkkejä, miten nuori voi perustaa oman yrityksen:

NY-yritys

Ehkä yksi tunnetuimmista yritysmuodoista on NY-yrittäminen. Eli nuori yrittäjyys. NY toimii yleensä kurssina koulussa, eli voit valita sen ylä-asteella mikäli koulussasi on mahdollisuus pitkänä valinnaisena, sekä lukiossa. NY-kurssissa perustetaan miniyritys. NY-kurssin aikana samalla on kilpailu suomen parhaasta NY-yrityksestä. NY-yritys kestää aina vain vuoden. Kurssin jälkeen voit perustaa yrityksen esimerkiksi osakeyhtiönä tai 4H-yrityksenä riippuen yrityksen suuruudesta.

Esimerkkejä:

Seinäjoen Outside movies NY järjesti Suomen ensimmäisen ulkoilmaelokuvateatterin. Heidät valittiin suomen parhaaksi NY-yritykseksi.

Minulla ja mun kaverilla oli myös oma NY-yritys Lakeuscon NY. Päästiin Helsinkiin finaaliin, voitettiin Suomen paras liikeidea, graafinen ilme ja internetkokonaisuus. Liikeideana oli järjestää Etelä-Pohjanmaan ensimmäinen con-tapahtuma.

4H-yritys

Toinen tunnettu nuorten yritysmuoto. Yrityksen voi perustaa 4H-yhdistyksen kautta. Tämä on turvallinen tapa perustaa mm. palveluyritys, esimerkiksi siivous- tai kuvauspalvelu. Yrityksen voi perustaa 13–28-vuotiaat.

 

Esimerkkinä:

Uotteri design on ylistarolaisen, nykyään Vaasassa asuvan Valtteri Uotilan yritys, joka valmistaa nettisivuja, tuottaa graafisia ja catering-palveluja sekä myy puhelintarvikkeita. Yritys on valittu vuoden 4H-yritykseksi valtakunnallisella  tasolla (2014) ja Seinäjoen 4H-yrittäjäksi kahteen kertaan
(2012, 2014). Lisäksi Uotteri design sai toisen sijan vuoden yritys -kilpailussa Etelä-pohjanmaan alueella (2012) ja Seinäjoella (2013).

Valtteri  aloitti uransa 10-vuotiaana tekemällä netti-ja fanisivuja isänsä kavereille. 13-vuotiaana hän perusti siitä yrityksen.

Nuorelle aloittelevalle ja kokeilevalle yrittäjänalulle nämä vaihtoehdot ovat turvallisia alkuun. Jos yritys toimii ja on järkevää tehdä siitä isompi konsepti, voi vanhemmalla iällä rekisteröidä yrityksen vaikka osakeyhtiöksi.

Eli jos saat hyvän idean, toteuta se!

Valtteri Uotilan kuva: www.julkaisija.fi

 

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 2016.