/ Artikkeli

Nuori, hallitse työelämän pelisäännöt!

Oletpa sitten aloittamassa kesätyötä tai TET-harjoittelua, ota haltuun työelämän pelisäännöt eli ohjeet työntekosi tueksi. Ensimmäinen työpäivä ja sen aikana saadut mielikuvat vaikuttavat koko työjaksosi ajan.

Tiedä omat oikeutesi!

1. Työsopimus pitää aina tehdä kirjallisena.

Tee aina kirjallinen työsopimus työnantajasi kanssa, sillä suullisen sopimuksen sisältöä on vaikea todistaa.  Lisäksi työsopimus kannattaa tehdä kahtena kappaleena, joista toinen jää sinulle ja toinen työnantajallesi. Sopimuksessa sovitte työn tekemisestä, työstä maksettavasta palkasta, muista eduista ja ehdoista. Muista lukea sopimus tarkkaan, ennen kuin allekirjoitat sen.

2. Liity liittoon.

Ammattiliittoon kannattaa liittyä, jotta sinua voidaan auttaa työelämässä kohtaamissasi ongelmissa. Lisäksi liitto tarjoaa sinulle esimerkiksi työttömyysturvaa, alennuksia ja etuja sekä koulutusta.  Liittoon voi  kuulua, jos on täyttänyt 14-vuotta.

3.  Perehdytys työhön.

Työnantajalla on velvollisuus huolehtia siitä, että saat tarvittavan perehdytyksen työhön. Perehdyttämisellä on tärkeä vaikutus siihen ettei nuori aiheuta vaaraa itselleen eikä muille. Kun saat riittävän perehdytyksen se auttaa sinua oppimaan työtehtäväsi nopeammin ja tiedät mitä sinulta työntekijänä odotetaan.

4.  Toimita verokortti hyvissä ajoin työnantajalle.

Verokortti on kortti, jonka verohallinto lähettää kaikille yli 15-vuotiaille postissa, mutta voit myös tilata ja tulostaa uuden verokortin vero.fi -sivustolta  .Pyydä apua vanhemmiltasi tietojesi täytössä. Verokortin toimittaminen on tärkeää, sillä muuten palkastasi menee 60 prosenttia veroa.

5. Pyydä työtodistus.

Muista pyytää lopuksi työtodistus. Näin sinulla on taas yksi paperi lisää omaan osaamisesi portfolioon ja sitä kautta työnhaku taas seuraavalla kerralla helpottuu.

 

Tee ensivaikutelma!

6.  Ole ajoissa.

Selvitä aina mihin aikaan työsi alkaa, jotta et myöhästy. Kännykän kalenteriin on helppo kirjata mihin aikaan ja kenen luona sinun pitää olla. Muista ilmoittaa heti työpaikalle, jos myöhästyt tai olet sairastunut.

7. Muista hyvät käytöstavat.

Töissä tapaat jatkuvasti uusia ihmisiä ja parhaiten teet hyvän ensivaikutelman itsestäsi, kun muistat hyvät käytöstavat. Katso siis ihmisiä silmiin ja hymyile, kättele tapaamasi henkilö ja ole kaikille ystävällinen.

8. Ole oma-aloitteinen.

Oma-aloitteisuus tekee vaikutuksen työnantajaan.  Jos suinkin on mahdollista, niin pyri selvittämään ongelmat itse ennen kuin käännyt varmasti kiireisen työnantajasi puoleen.

 

Ole osa työyhteisöä!

9. Ole mukana.

Juttele rohkeasti työkavereillesi ja kuuntele kun sinulle puhutaan. Hyvä tapa tutustua työkavereihin on mennä heidän kanssaan lounaalle.

10. Tutustu työpaikkasi taustoihin ja kulttuuriin.

11. Toimi avoimesti ja rehellisesti.

12. Älä kerro työpaikkasi sisäisistä asioista ulkopuolisille.

13. Kysy rohkeasti apua.

Jos sinulle tulee tilanne, jota et pysty itse selvittämään, niin kysy rohkeasti apua työkavereiltasi. Kysyminen ei ole heikkouden merkki.