/ Artikkeli

Olet suorassa lähetyksessä: kolme työkalua livestriimaukseen

Suoraan verkkoon jaetut videolähetykset ovat yleistyneet huimasti. Youtuben ohella suosiossa ovat Periscopen ja Facebookin live-työkalut, joiden myötä sosiaalisen median valta kasvaa jatkuvasti: nykyään kuka tahansa voi olla media

Suorana lähetettävä video sopii formaatiksi moneen tarkoitukseen. Yleisöä kiinnostavat esimerkiksi etänä seurattavat tilaisuudet, asiantuntijoiden haastattelut, neuvontapalvelut sekä vierailut erilaisiin kohteisiin lähettäjän juontamina. Halutessaan live-lähetyksestä saa helposti myös vuorovaikutteisen, sillä seuraajat voivat lähettää kysymyksiä ja saada niihin vastauksia reaaliajassa.

Listasimme kolmen ilmaisen striimauspalvelun, Facebookin, Periscopen ja Youtuben ominaisuuksia. Löydät joukosta varmasti itsellesi sopivan!

Facebook Live

Facebook tarjoaa mobiilisovelluksensa käyttäjille mahdollisuuden striimata sisältöä seuraajilleen. Videolähetyksen saa käynnistettyä todella helposti, lähestulkoon yhtä nappia painamalla. Voit aloittaa Facebook-lähetyksen omalla tai hallinnoimasi ryhmän seinällä, josta se on katsottavissa myös jälkeenpäin. Lähetykset näkyvät valintasi mukaan rajatun ryhmän jäsenille tai kaikille seuraajillesi ja heidän jakaessaan lähetystä se leviää tehokkaasti myös muille käyttäjille.

Plussat:

 • Facebookia käyttävät lähes kaikki
 • Striimaajan ei tarvitse opetella uuden sovelluksen käyttöä

Miinukset:

 • Laajan yleisön tavoittaminen vaatii postauksen aktiivista jakamista

Periscope

Periscope on nimenomaan live-lähetyksiin erikoistunut palvelu, jonka omistaa Twitter. Periscopessa voit lähettää sisältöä julkisesti tai valikoimillesi seuraajille. Meneillään olevia Periscope-lähetyksiä voi hakea kartalta sekä hashtag-haulla. Lähetyksillä voi siksi olla paljon seuraajia jopa ympäri maailmaa.

Striimauksen saa jaettua kätevästi Twitteriin heti lähetyksen alussa. Periscopen striimaukset eivät tallennu palveluun ilman erillistä valintaa kuin vuorokaudeksi. Yleisön kirjoittamat kommentit näkyvät lähetyksessä vain muutaman sekunnin ajan, joten ole valppaana ja valmiina vastaamaan heti kun ne ilmestyvät ruudulle.

Plussat:

 • Periscope on nimenomaan striimaamista varten kehitetty
 • Hakutoiminto mahdollistaa suuren seuraajamäärän

Miinukset:

 • Periscope on uusi sovellus, jonka käyttöön pitää hieman perehtyä

Youtube

Youtuben live-lähetys sopii järeäänkin suoratoistoon. Lähetyksen tekemistä varten sinulla on oltava oma Youtube-kanava. Sitä kautta yleisö voi seurata lähetystä kaikilla mahdollisilla laitteilla ja video myös tallentuu myöhempää katselua varten. Lisäksi yleisö voi keskustella videoikkunan vieressä olevan chat-ruudun kautta.

Youtube-lähetyksen onnistumiseksi tarvitset ohjelmiston sekä muutamia oheislaitteita, esimerkiksi HD-laatuisen web-kameran ja tietokoneeseen yhdistettävän USB-mikrofonin. Youtube-lähetykset sopivatkin parhaiten esimerkiksi isompiin yleisötilaisuuksiin, joita on mahdollisuus valmistella huolellisesti etukäteen.

Plussat:

 • Soveltuu minkä tahansa kokoisen tapahtuman järjestämiseen
 • Lähetys ja tallenne ovat katsottavissa kaikilla laitteilla

Miinukset:

 • Vaatii laitteistohankintoja ja teknistä osaamista
 • Striimaus on valmisteltava huolellisesti

 

Teksti: Mari Lehtonen
Kuvitus: Janne Toriseva

Juttu on aiemmin julkaistu TAT talks -asiakaslehdessämme.

Striimaajan muistilista:

 

 • Jos käytät suoratoistoon puhelinta, muista ladata akku ennen lähetystä
 • Testaa laitteiston toiminta ennen tärkeää tapahtumaa
 • Varmista nettiyhteyden toimivuus lähetystilanteessa