/ Artikkeli

Onko taloutesi tiukilla koronan takia? – helpot säästövinkit nuorelle!

Koronakriisi on aiheuttanut monelle nuorelle huolta omasta taloudesta. Mikäli rahasi ovat lopussa, älä panikoi. Hae apua ajoissa, ennen kuin rahahuolet kasvavat suuriksi. Neuvoja taloushuoliin ja raha-asioiden hoitamiseen kannattaa kysyä läheisiltä, opettajilta ja opoilta. Netistä löytyy myös monia nuorta auttavia tahoja, katso lista täältä. Jos taloutesi on tiukilla koronan takia, ota haltuun nämä helpot säästövinkit!

Tee budjetti.

Budjetin tekeminen auttaa sinua hahmottamaan omaa rahatilannettasi. Tutustu esimerkiksi Pennon ja Nuorisoasuntoliiton budjettilaskureihin. Säilytä kuittisi ja kirjaa budjettiin jokainen euro, jonka tienaat tai kulutat. Varaudu etukäteen ja suunnittele tulevat menot, tekemällä budjetti aina vähintään tulevalle kuukaudelle.

Mene ostoslistan kanssa kauppaan.

Jo ostat helposti jotain hetken mielijohteesta, sen kummemmin pohtimatta, kurkista jääkaappiin ennen kauppaan lähtöä ja tee ostoslista. Heräteostoksien lisäksi myös ruokahävikki pienenee. Vertaile hintoja, suosi tarjoustuotteita ja sesonkikasviksia.

Tarkista oletko oikeutettu samaan tukia.

Olet sitten opiskelija, pienituloinen tai jäänyt työttömäksi, sinulla saattaa olla oikeus saada tukea. Asumisen tuista vastaa Kela. Asumistukea kannattaa hakea tarvittaessa. Asumistukea haetaan Kelasta sähköisellä lomakkeella tai paperilomakkeella. Työttömyysturvaa haetaan heti sen jälkeen, kun on ilmoittauduttu työnhakijaksi TE-toimistoon. Jos et kuulu kassaan, hae työttömyysetuutta Kelasta. Selvitä, mihin tukeen olet työttömänä oikeutettu.

Hanki tarvittavat opiskelijakortit.

Erilaisten tukien lisäksi omillaan asuvan opiskelijan kannattaa tutustua erilaisiin opiskelija-alennuksiin. Alennuksista ei aina tiedoteta erikseen, joten tarjousta kannattaa rohkeasti kysyä kassalla asioidessa. Esimerkiksi VR:llä ja Matkahuollolla on opiskelijakortti, jotta matkustaminen ei olisi niin kallista opiskelijalle. Lisäksi jollain opiskelijakorteilla saa esimerkiksi erilaisista nettikaupoista alennusta.

Suosi käytettyä. 

Kauppakeskuksissa käyntiä suositaan välttämään ja sen takia moni eksyy helposti selailemaan nettikauppoja. Shoppailu-himon iskiessä osta vaatteita ja tavaroita käytettyinä esimerkiksi nettikirpputoreilta. Tienaa extrarahaa myymällä eteenpäin tarpeettomaksi jäänyttä tavaraa.

Säästä sähköä.

Muista sammuttaa valot huoneista, missä et vietä aikaa ja sulje laitteiden virta kokonaan, kun et käytä niitä. Niin yksinkertainen asia, mutta niin helppo unohtaa!

Peruuta turhat suoratoistopalvelutilaukset.

Jos olet käyttänyt suoratoistopalveluiden ilmaiskatselu ajan, on hyvä käydä tarkistamassa maksaako jostain palvelusta vaikka ei sitä käyttäisikään. Suoratoistopalvelujen tilaus voi helposti unohtua, ja jatkuvat tilaukset voivat tulla kalliiksi.

Lue myös artikkelimme: vinkit omaan kotiin muuttavalle. 

Lisää tietoa oman talouden hallinnasta ja säästämisestä voit lukea täältä.

Epävarmuus omasta taloudellisesta tilanteesta voi aiheuttaa ahdistuksen ja turvattomuuden tunnetta, älä jää yksin! Mieli ja hyvinvointi -osiosta löydät vinkkejä hyvinvoinnin ylläpitämiseen.