OpeTAT

Tulevaisuustaitojen opettaminen 2030-luvulla

OpeTAT-opettajankoulutus 11.11.2022

OpeTAT on Talous ja nuoret TATin valtakunnallinen maksuton teemakoulutus opettajille, jossa asiantuntijamme sekä vierailevat huippupuhujat jakavat uusinta tietoa ja näkemystä talous-, työelämä- ja yrittäjyystaitojen opettamiseen kouluissa. Koulutus on maksutonta ja siihen pystyy osallistumaan joko livenä Technopoliksen tiloissa Helsingin Ruoholahdessa tai etänä striimin välityksellä.

OpeTAT -koulutuksia tullaan järjestämään kaksi kertaa vuodessa. Ensimmäinen koulutus jakautuu kahtia perusasteen opettajille suunnattuun Taloustaitojen opettaminen 2030 -luvulla -kokonaisuuteen sekä toisen asteen opettajille tarkoitettuun Työelämä- ja yrittäjyysvalmiuksien opettaminen 2030-luvulla -kokonaisuuteen.

Kiitos osallistumisesta OpeTAT-koulutukseen!

Syksyn koulutukseen osallistui yli 300 peruskoulun ja toisen asteen opettajaa. Seuraava OpeTAT-koulutus järjestetään keväällä 2023.

Ohjelma 11.11.2022

Peruskoulun opettajat

Taloustaitojen opettaminen 2030-luvulla

 • 9:30-10:00 Aamukahvit ja pientä purtavaa
 • 10:00-10:10 Tervetuloa, TATin talousosaamisen oppimistavoitteet 
 • 10:10-10:30 10 megatrendiä ja niiden vaikutus tulevaisuuden talouteen
  Elina Hiltunen, tulevaisuudentutkija, tietokirjailija ja yrittäjä
 • 10:30-10:50 Kolme näkökulmaa Taloudelliseen todellisuuteen vuonna 2030,Joona Widgrén, ekonomisti, Osuuspankki
 • 10:50-11:10 Nuorten talousosaaminen ja TAT Nuorten tulevaisuusraportti 2022, Lauri Vaara, erityisasiantuntija, TAT  sekä nuorten kommenttipuheenvuoro: Tuulia Saloranta ja Niilo Lahti, Lauttasaaren yhteiskoulun kansainvälisen liiketoiminnan lukio
 • 11:10-11:30 Opettajapaneeli ja tilaisuuden päätös

Toisen asteen opettajat

Työelämä- ja yrittäjyysvalmiuksien opettaminen 2030-luvulla

 • 13:00-13:30 Iltapäiväkahvit ja pientä purtavaa
 • 13:30-13:40 Tervetuloa, TATin työelämä- ja yrittäjyysosaamisen oppimistavoitteet 
 • 13:40-14:00 Työelämä ja hyvinvointi , Jaakko Heinimäki, pappi ja tietokirjailija
 • 14:00-14:20 Z-sukupolvi työelämässä nyt ja lähitulevaisuudessa​,
  Camilla Kylander, perustaja/Reiss-motivaatiovalmentaja, Minjon
 • 14:20-14:40 Tulevaisuuden työelämään valmistautuminen Valiolla
  Helena Karhujoki, viestintäjohtaja, Valio
 • 14:40-15:00 Opettajapaneeli ja tilaisuuden päätös

Osallistuminen

OpeTATtiin voit osallistua joko livenä tai etänä.

Live-koulutus järjestetään Technopoliksen Mill -tapahtumatilassa Helsingin Ruoholahdessa osoitteessa Hiilikatu 3. Saapumisohjeet.

Myös etänä osallistuville varmistetaan mahdollisuus osallistua keskusteluun.

Ilmoittautuminen, peruskoulun opettajat

Osallistu livenä Helsingin Ruoholahdessa

Osallistu etänä

Ilmoittautuminen, toisen asteen opettajat

Osallistu livenä Helsingin Ruoholahdessa

Osallistu etänä

Puhujat

Elina Hiltunen: Kymmenen megatrendiä ja niiden vaikutus tulevaisuuden talouteen

Futuristi Elina Hiltunen on koulutukseltaan kauppatieteiden tohtori ja diplomi-insinööri. Hän tekee parhaillaan toista väitöskirjaansa Maanpuolustuskorkeakouluun. Hiltunen on yrittäjä, puhuja, kolumnisti ja 14 kirjaa julkaissut kirjailija. Forbes-lehti on listannut hänet maailman 50 johtavan naisfuturistin joukkoon.

Elina on arvostettu luennoitsija ja kouluttaja. Uransa aikana hän on pitänyt satoja tulevaisuusaiheisia luentoja sekä Suomessa että ulkomailla

Joona Widgren: Kolme näkökulmaa Taloudelliseen todellisuuteen vuonna 2030

 

Joona Widgrén työskentelee ekonomistina OP Ryhmässä. Yleisen makrotalouden seurannan lisäksi hän on keskittynyt etenkin asuntomarkkinoiden seuraamiseen.

Lauri Vaara: Nuorten talousosaaminen – TAT Nuorten tulevaisuusraportti 2022

 

Lauri Vaara on Talous ja nuoret TATin pedagoginen erityisasiantuntija. Puheessaan Lauri käsittelee nuorten talousosaamista keväällä julkaistun TAT Nuorten tulevaisuusraportti -tutkimuksen tulosten pohjalta. Tutkimuksen tuloksia kommentoivat opiskelijat Tuulia Saloranta ja Oliver Korpinen, Lauttasaaren yhteiskoulun kansainvälisen liiketoiminnan lukiosta.

Lue lisää Nuorten tulevaisuusraportti-tutkimuksesta.

Jaakko Heinimäki: Työelämä ja hyvinvointi

Pappi ja tietokirjailija, Jaakko Heinimäellä on pitkä työnohjaajan ja coachin koulutus. Hän on erikoistunut erityisesti luovien alojen työnohjaukseen, ja sitä kokemustaan hän soveltaa taitavasti myös muilla aloilla. Tai, kuten hän itse sanoo: ”Kaikissa töissä tarvitaan luovuutta.”

Jaakkoa pidetään terävänä sanankäyttäjänä, joka osaa yhdistää syvällisen ja pinnallisen. Hänen luentonsa antavat ajattelemisen aihetta ja ovat samalla hauskoja.

Camilla Kylander: Z-sukupolvi työelämässä nyt ja lähitulevaisuudessa

Camilla Kylander on rekrytointialalla toimivan Minjonin perustaja ja Reiss-motivaatiovalmentaja. Camilla on auttanut tuhansia yksilöitä ymmärtämään omia motivaatiotarpeitaan, sanoittamaan omia motivaatiolähteitään ja tekemään oman uran kannalta tärkeitä päätöksiä yksilöllistä motivaatiota kuunnellen. Hän on myös auttanut lukuisia esihenkilöitä ymmärtämään, miten yksilöllistä motivaatiota johdetaan ja miten motivaatio huomioidaan systemaattisesti ja luotettavasti jo rekrytointivaiheessa.

Helena Karhujoki: Tulevaisuuden työelämään valmistautuminen Valiolla

Valio on ruokatalo, joka työllistää Suomessa 12 paikkakunnalla noin 3 500 eri alojen ammattilaista ja vie tuotteita 60 maahan ympäri maailman. Tuotannon, logistiikan, tutkimuksen ja myynnin parissa riittää töitä myös tulevaisuudessa, sillä syödä täytyy aina. Viestintäjohtaja Helena Karhujoki kertoo puheenvuorossaan, miten Valiolla valmistaudutaan tuleviin työelämän muutoksiin.

 

Opettajapaneeli

Opettajien näkökulman OpeTATin teemoihin tuo opettajapaneeli, jossa opettajat keskustelevat puheenvuoroissa esiin nousseista kysymyksistä.

Peruskoulu opettajien koulutuksessa panelisteina toimivat Kaisa Aalto, Juhani ahon koulu Iisalmi, Eija Niskanen, Tampereen normaalikoulu ja Esa saarelainen, Käpylän peruskoulu, Helsinki.

Toisen asteen opettajien koulutuksen panelisteina Pauliina Tokola, opettaja, Stadin ammatti- ja aikuisopisto, Isabella Toivonen, opiskelija, Etu-Töölön lukio. Oskar Orko, opiskelija, Etu-Töölön lukio, Lauri Vaara, erityisasiantuntija, opettaja, TAT

 

 

Kysyttävää?

Ota yhteyttä

Lauri Vaara

Erityisasiantuntija, pedagogiikka ja opettajankoulutus

lauri.vaara@tat.fi

044 077 2373