/ Artikkeli

Opiskelija, kenelle maksat vuokrasi?

Vuoden vimmaisimman asunnonhakupiikin kynnyksellä monet opiskelupaikan saaneet nuoret kartuttavat omia asumisen vaihtoehtojaan. Asuntoja haetaan usein kireällä 1–2 kuukauden aikataululla ja vaihtelevilla kriteereillä. Allekirjoittaessasi vuokrasopimuksen sitoudut maksamaan kuukausittain tietyn summan asumisestasi. Mutta mihin maksettu vuokra menee?

Opiskelija on tyypillisesti vuokralainen

Vuokralaisuus tuo opiskelijan muutosalttiiseen elämään tarpeellista joustavuutta, minkä vuoksi useimmat opiskelijat asuvat vuokra-asunnoissa. Vuokralla asumisen tuoma liikkumavapaus tulee tarpeeseen esimerkiksi kesätöiden löytyessä toiselta paikkakunnalta tai elämäntilanteen muuttuessa niin, että muuto toiseen asuntoon on pakollinen.

Tarpeen tullen vuokrasuhde on purettavissa sopimuksen ehdoilla ja päävastuu asunnosta on tiettyjä vuokralaisen velvollisuuksia lukuunottamatta asunnon omistajalla, eli vuokranantajalla.

Vuokrasuhteita ja -sopimuksia on erilaisia, joten vuokrasopimus kannattaa tarkastaa huolellisesti aina ennen allekirjoittamista. Yleisimpiä vuokralaisen ja vuokranantajan välisiä kompastuskiviä ovat ketjutetut määräaikaiset vuokrasopimukset, vuokralaisen vastuu asunnon kunnosta sekä jälleenvuokraamisoikeuteen liittyvät epäselvyydet.

Sopimuksessa ilmenevät epäselvyydet voit selvittää esimerkiksi Vuokralaiset ry:n verkkosivuilta. Samalta sivustolta löydät myös tietoa vuokralainsäädännöstä.

Lähtökohtaisesti kaikki vuokranantajan kanssa sovitut asiat kannattaa pyytää kirjallisena vuokrasopimukseen. Näin molemmat osapuolet säästyvät väärinymmärryksiltä ja oma oikeusturvasi on taattu.

Kenen asunto, kenen rahat?

Monet eri tahot välittävät vuokra-asuntoja. Asunnon omistustausta vaikuttaa omalta osaltaan muun muassa vuokran hintaan, vuokrasopimukseen ja jopa vuokralaiselle asetettuihin kriteereihin. Lisäksi maksamasi vuokra käytetään omistustaustasta riippuen eri muodoissa asunnon ylläpitämiseen ja sitä vuokraavan tahon toimintaan.

Opiskelijoille asuntoja vuokraavat tahot voidaan jakaa karkeasti kolmeen ryhmään:

  • Opiskelija-asuntosäätiöt
  • Yksityiset vuokranantajat
  • Asuntosijoitusyhtiöt

Kenelle vuokra maksetaan?

Pelkistettynä vuokralaisuus on vuokralaisen ja vuokranantajan välinen sopimus, jossa raha ja asumisoikeus vaihtavat omistajaa. Kuukausittainen vuokranmaksu antaa sinulle oikeuden käyttää asuntoa kuin omaasi, kunhan pidät sen kunnosta huolta. Vuokrasuhteeseen voi kuitenkin sisältyä vuokranantajasta riippuen erilaisia etuja ja haittoja. Yleisimmät erot eri vuokranantajien välillä liittyvät vuokrasopimuksiin, asunnon mukana tuleviin mukavuuksiin ja siihen, mihin vuokralaisen maksama vuokra käytetään.

Opiskelija-asuntosäätiö

Opiskelija-asuntosäätiöiden tarkoituksena on toimia luotettavana ja mahdollisimman kätevänä vuokranantajana opiskelijoille. Säätiöiden vuokraustoiminta on voittoa tavoittelematonta, ja sen tarkoitus on tuottaa tuloja vuokraustoiminnan ylläpitämiseksi.

Opiskelija-asuntosäätiöiden asuntoja haetaan paikkakuntakohtaisilla yhteishakemuksilla, jotka täytetään nykyään useimmiten suoraan säätiöiden verkkosivuilla. Jotta hakemus voidaan hyväksyä, hakijalla tulee olla voimassa oleva opiskelijastatus, joka pitää jatkossa todentaa jokaisena asumisvuotena.

Useimmissa opiskelija-asuntosäätiöiden omistamissa rakennuksissa on myös esimerkiksi asukastoimintaan tarkoitettuja kerhohuoneita ja yhteisiä pyykinpesu- ja saunatiloja, joiden kustannukset sisällytetään vuokraan. Usein vuokraan kuuluu myös vesi-, sähkö- ja nettimaksut, mikä säästää vuokralaista erillisiltä sopimuksilta. Asunnot ovat hintatasoltaan usein huomattavasti yksityisiä vuokra-asuntoja halvempia, ja siksi kovin suosittuja.

+ / –

+ Halvempi hintataso
+ Asukastoiminta ja yhteiset tilat
+ Sähkö, vesi ja netti sisältyvät useimmiten vuokraan
+ Luotettava taho

– Suosittu vuokranantaja, asuntoja ei välttämättä riitä
– Ei valinnanvaraa, tarjottu asunto tulee ottaa vastaan
– Asuntoa ei saa muokata oman näköiseksi

Yksityinen vuokranantaja

Yksityisasuntojen suurin etu on valinnanvapaus ja joustavuus. Yksityisasuntoja löytyy monenlaiseen makuun ja tarpeeseen erilaisilta alueilta, joten valinnanvaraa on enemmän kuin esimerkiksi säätiöiden asunnoissa. Yksityisasuntojen hinnat kuitenkin määrittyvät asuntomarkkinoiden mukaan: suosituilla alueilla vuokrat ovat korkeampia, koska kilpailu asunnoista on kovempaa.

Yksityisten asuntomarkkinoiden puolella asunnonhakemisessa korostuu nopeus ja kyky tehdä vaikutus yksittäisiin vuokranantajiin. Kaikki erilliset yhteydenotot ja esittelyt vievät asunnonhakijan aikaa, mutta vaivannäkö saatetaan palkita juuri oikeanlaisella asunnolla ja pitkäkestoisella vuokrasuhteella, joka voi jatkua myös opintojen päätyttyä.

Sopivan asunnon ja vuokranantajan löytyessä on mahdollista myös neuvotella esimerkiksi asunnon pintaremontoinnista, mikä ei yleensä ole mahdollista säännellymmissä vuokraratkaisuissa.

+ / –

+ Valinnanvapaus
+ Joustavuus ja mahdollisuus neuvotella vuokranantajan kanssa asuntoa koskevista asioista
+ Ei asumisen rajoitteita (esimerkiksi. opiskelijastatus)

– Markkinoiden määrittelemä hintataso, joka on kalliimpi kuin säätiöillä
– Vuokranantaja on aina yksityishenkilö, joten sopimukset on käytävä läpi tarkasti

Asuntosijoitusyhtiö

Asuntosijoitusyhtiöt ovat osakeyhtiöitä, jotka omistavat asuinrakennuksia ja vuokraavat niitä eteen päin ihmisille. Yhtiöt omistavat usein eri laajasti erilaisia asuinrakennuksia, joten tarjolla on asuntoja luksuskodeista yksiöihin ja kimppa-asumiseen soveltuviin huoneistoihin. Asuntoja haetaan säätiöiden tapaan usein hakemuksilla, mutta asuntosijoitusyhtiö tähtää toiminnallaan liikevoittoon. Yhtiön tuloja käytetään toiminnan ylläpitämiseen ja osa niistä jaetaan osinkoina yhtiön osakkeenomistajille.

+ / –

+ Valinnanvapaus
+ Luotettava taho

– Säätiöitä kalliimpi hintataso

Vinkit asuntoa hakevalle opiskelijalle

  1. Ole valppaana. Asunnonhakijan ensimmäinen hyve on valppaus. Yleensä vuokranantaja tekee sopimuksen ensimmäisen sopivan vuokralaisen löytyessä, joten nopeus on valttia.
  2. Älä ole nirso. Toisinaan asunnoista on niin kova kilpailu, että joistain asunnolle annetuista kriteereistä on pakko luopua. Mitkä ominaisuudet ovat pakollisia, jotta tunnet olosi kodikkaaksi? Jos asunnon vuokraaminen keskustasta vaikuttaa mahdottomalta, mieti voisitko asua kauempana hyvien kulkuyhteyksien varrella? Entä ympäristö – haluatko lähistöllesi mieluummin urbaania maisemaa vai kenties hyvät lenkkimaastot?
  3. Käännä kaikki kivet. Jos omaa asumusta ei tunnu löytyvän heti, ei saa luovuttaa! Vain harvoin käy niin, että opiskelija jää opintojen alettua tyystin ilman asuntoa. Kannattaa tutkailla eri vuokratahojen sivustoja, sosiaalisen median vuokra-asuntoryhmiä, soitella opiskelija-asuntosäätiöihin ja kysyä myös tuttavilta apua.
  4. Muista asumismuotojen moninaisuus. Rauhallinen yksiö on houkutteleva, mutta myös asumismuodoista hintavin. Pidä mielessä solu- ja kimppa-asuminen, jotta et rajaa asunnonhakuasi liiaksi. Voit myös tarpeen tullen vuokrata esimerkiksi vaihto-oppilaaksi lähtevän opiskelijan asunnon väliaikaiseksi asunnoksi, jotta saat hieman lisäaikaa oman pitkäaikaisen asunnon löytämiseen.
  5. Muista vuokralaisen oikeudet ja velvollisuudet. Takaa oma oikeusturvasi lainmukaisella vuokrasopimuksella ja pidä mielessä myös vuokralaisen velvollisuudet.

Kurkkaa myös viisi vinkkiä omaan kotiin muuttavalle täältä.

Teksti: Veera Sinervo

Kuva: TATin Kompassin kesäharjoittelijat 2018