/ Artikkeli

Opiskelutekniikat

Opiskelutekniikat -sivulta löydät opiskelusi tueksi erilaisia ohjeita ja neuvoja. Jotta voisit löytää itsellesi sopivan tavan lukea ja opiskella, sinun kokeiltava erilaisia tekniikoita. Tärkeämpää on kuitenkin oppia hahmottamaan suurempia kokonaisuuksia kuin keskittyä pienempiin yksityiskohtiin.

Tunneilla käyminen, kuunteleminen ja muistiinpanojen tekeminen kannattaa, sillä se voi helpottaa sinua siinä vaiheessa, kun aloitat läksyjen tekemisen tai kokeisiin lukemisen. Lukusuunnitelman teko helpottaa aikatauluttamaan kokeisiin lukemisen, jos kokeita on monta. Lukiossa koealue sisältää yleensä kaikki oppikirjan kappaleet, joten viimeisenä iltana voi olla vaikea ryhtyä lukemaan. Aloita siis lukeminen ajoissa!

Aloita läksyjen tekeminen sekä kokeisiin lukeminen tutustumalla oppikirjojen sisällysluetteloihin. Niiden avulla voit hahmottaa paremmin, mitä kappaleessa kerrotaan ja, mitkä ovat ne keskeisimmät asiat ja suurimmat kokonaisuudet. Mikäli oppikirjoista löytyy osa-alueita, jotka ovat sinulle tutumpia, keskity siinä tapauksessa sinulle uuteen ja tuntemattomaan aiheeseen.

Sisällysluettelosta kannattaa siirtyä koko kirjan ja tekstien silmäilyyn, näin saat yleiskuvan sisällöstä. Silmäilevä lukeminen jäsentää tekstiä ja auttaa muistamaan eri osa-alueita paremmin, kun kokonaiskuva tekstistä on muodostunut. Silmäile läpi myös otsikot, kuvat ja kuvatekstit.

Syventävä lukeminen eli varsinainen lukeminen voi alkaa seuraavaksi ja tässä vaiheessa on myös suositeltavaa tehdä alleviivauksia sekä muistiinpanoja kappaleista. Kannattaa kokeilla myös käsitekartan tekoa. Lisäksi asioiden kertaamisesta voi olla hyötyä. Pyydä kavereitasi tai vanhempiasi kyselemään opiskelemistasi aiheista.

 

Lue lisää opiskelutekniikoista: