/ Artikkeli

Opiskeluvinkkejä yo-kirjoituksiin

On taas se aika vuodesta! Nimittäin abien lukuloma on alkanut ylioppilaskirjoituksia varten. Keräsimme opiskeluvinkkejä yo-kirjoituksiin. Lue lisää ja katso video!

1. Tee lukusuunnitelma

Aloita tekemällä itsellesi lukusuunnitelma, jonka voi tehdä niin ensimmäistä luokkaa käyvä kuin ylioppilaskirjoituksiin valmistautuva lukiolainen. Koealue kannattaa jakaa pieniin osiin ja kirjoittaa ylös luettavat sivunumerot sekä kappaleet. Jos sinulla on monta koetta samaan aikaan, niin kirjoita ylös, kuinka monta koetta sinulla on ja päivät milloin aiot niihin lukea. Älä kuitenkaan lue liikaa yhdessä päivässä.  Muista myös kirjata tauot sekä vapaa-aikasi suunnitelmaan.

Kuva: Esimerkki yhden päivän lukusuunnitelmasta.

2. Etsi itsellesi sopiva paikka ja tapa opiskella

Joku opiskelee parhaiten kahvilan hälinässä, toinen yhdessä kavereiden kanssa, kun taas kolmas yksin hiljaisessa tilassa. Kokeile, missä sinä opiskelet parhaiten. Yritä tehdä opiskelustasi mahdollisimman mukavaa ja, että pystyt keskittymään tarpeeksi hyvin. Ota itsellesi tilaa, jotta saat tarvittavat koulukirjat ja muistiinpanot esille.

3. Löydä oikea lukutekniikka

Lukeminen kannattaa aloittaa sisällysluetteloista sekä otsikoista. Näin pystyt luomaan kokonaiskuvan kappaleista ja aiheista.  Seuraavaksi silmäile kappaleet läpi ennen varsinaista lukemista.

4.  Tee muistiinpanoja

Muistiinpanojen kirjoittaminen, käsitekarttojen tekeminen sekä tekstin alleviivaaminen voi auttaa siinä, että asiat jäävät paremmin mieleen. Kokeile, mikä sopii sinulle parhaiten.

5. Etsi tietoa uutisista

Oppikirjojen lisäksi lue uutisia netistä, lehdistä ja televisiosta, jotta tiedät mitä maailmalla tapahtuu.  Ajankohtaiset aiheet ovat keskeisesti esillä ylioppilaskirjoituksissa.

6. Opiskele eri kieliä vapaa-ajalla

Kieliä voi opiskella myös muuten kuin kirjasta pänttäämällä. Kielten opiskelussa kannattaa hyödyntää televisiosarjoja ja podcasteja. Lue myös uutisia eri kielellä.

7. Harjoittele vanhoilla kokeilla

Löydä vanhat Yo-kokeet Ylen abitreenit -sivustolta, josta löytyvät myös oikeat vastaukset.

8. Reaaliaineiden kokeita varten katso dokumentteja tv:stä, YouTubesta ja muualta internetistä.

9.  Muistatko mitä eroa on mm. Referaatilla, tiivistelmällä ja esseellä?

Kertaa äidinkielen kokeita varten, mitä eroa on eri tekstityypeillä ja tekstilajeilla. Lisäksi on hyvä muistella, miten aineistoon viitataan.

10. Ole itsellesi armollinen

Kova stressi voi viedä voimia, joten on tärkeää, että muistat levätä ja nauttia niistä asioista, joista pidät.  NUKU, ILOITSE JA RENTOUDU!

 

ONNEA KAIKILLE ABEILLE LUKULOMALLE JA KIRJOITUKSIIN!

Lue lisää vinkkejä opiskeluun

Katso muut videot opiskeluun ja opintoihin aineistopankistamme

Aineistopankkiin