/ Uutinen

Oppisopimus antaa paljon sekä nuorelle että työnantajalle

Oppisopimus sopii nuorelle ja ansaitsee enemmän huomiota. Näin todettiin TATin järjestämässä oppisopimus-tilaisuudessa Helsingissä.

Tulee kestämään vuosia, ennen kuin löydät kutsumuksesi. Nämä sanat toimittaja Maria Veitola sai kuulla yläasteen opinto-ohjaajaltaan. Häntä kiinnostivat kirjoittaminen, puhuminen ja ihmiset, mutta niillä ehdoilla ei opon materiaaleista tuntunut löytyvän imatralaisnuorelle sopivaa ammattia tai alaa.

– Toimittaja ei tullut missään ammatinohjauksessa vastaan, Veitola kertoi.

Omaa kutsumusta etsimässä

Veitola haki moniin korkeakouluihin tuloksetta. Hän pääsi Helsingin yliopistoon lukemaan kotimaista kirjallisuutta, joka ei kuitenkaan tuntunut omalta jutulta. Veitola turhautui luennoilla ja aloitti työt tarjoilijana.

Eräänä päivänä Veitola sai puhelun ystävättäreltään, joka kertoi bonganneensa työpaikkailmoituksen, joka sopisi Veitolalle. Radio City haki toimittajaa. Ystävätär oli vakuuttunut ehdotuksensa nerokkuudesta, joten Veitola päätti yrittää. Hän lähetti C-kasetille äänitetyn demonauhan toimitukseen ja sai pian puhelun radiokanavan päätoimittajalta. ”Teit minuun vaikutuksen”, hän sanoi.

Kävi kuitenkin ilmi, että Veitolalle kaavailtua toimittajan paikkaa ei voitukaan täyttää. Työpaikasta vinkannut ystävätär ei lannistunut, vaan kehotti Veitolaa opiskelemaan toimittajaksi oppisopimuksella.

– Hän näki minussa jotakin, mitä itse en nähnyt, Veitola toteaa.

Ei pelkästään luusereille ja suutareille

Veitola pääsi kuin pääsikin Radio Cityn oppisopimusopiskelijaksi. Lepakko, jossa paikallisradioasema tuolloin sijaitsi, tuli parikymppiselle Veitolalle tutuksi pölyisine käytävineen. Hän osoittautui kuin luoduksi toimittajan ammattiin. Myös ennakkoluulot oppisopimuksen soveltuvuudesta vakavastiotettavaksi opintomuodoksi karisivat. Nykyään Veitola työskentelee Radio Cityn päätoimittajana.

– Olen onnellinen, että löysin oman alani niin nuorena. Ehkä en ole sellainen hahmo, joka voisi menestyä korkeakoulujen pääsykokeissa, Veitola kertoo.

Joskus täyttäessään lomakkeita, joissa kysytään koulutusta, Veitolaa harmittaa, ettei hänellä ole korkeakoulututkintoa. Hän toivoisikin oppisopimukselle suurempaa arvostusta:

– Olisi mahtavaa, jos voisi sanoa, että olen maailman ylpein tästä oppisopimustodistuksesta.

Oppisopimus on kahden kauppa

Vähittäiskauppaketju Lidlin henkilöstöpäällikkö Maria Hekkala uskoo, että oppisopimus on toimiva vaihtoehto, jos sekä työnantaja että työntekijä ovat täysillä mukana.

Lidl kouluttaa oppisopimuksella vuodessa noin sata henkilöä. Suunnitelmat tulevista koulutuksista tehdään usealle vuodelle kerrallaan. Lidl myös seuraa koulutusten vaikuttavuutta eli sitä, kuinka moni koulutetuista pysyy talossa ja miten heidän uransa etenee.

Hekkala kehottaa nuoria rohkeasti kaupan alalle.

– Oppisopimuksesta on mahdollista rakentaa kokonaiset oppimisen portaat tulevaa urakehitystä ajatellen.

Oppisopimuksella opiskellut Iiro Svanbäck (kesk.) ja Lidlin henkilöstöpäällikkö Maria Hekkala (oik.) kertoivat yleisölle omista kokemuksistaan.


 

Kaikki työnantajat eivät ole yhtä valmistautuneita oppisopimuskoulutukseen kuin Lidl. Tämän huomasi 19-vuotias Iiro Svanbäck, joka aikoinaan haki 18:aa oppisopimuspaikkaa. Näistä hän sai kaksi haastattelukutsua, joista toinen tärppäsi. Svanbäck suoritti 2+1-mallisella oppisopimuksella audiovisuaalisen viestinnän ammattitutkinnon.

Svanbäck kertoo oppineensa oppisopimuksen kautta vastuuta. Hän perustikin heti opintojen loputtua oman yrityksen, tuotantoyhtiö Scream Helsingin.

Vaihtoehto aktiivisille ja lahjakkaille

Stadin oppisopimuskeskuksen asiantuntija Tuija Peussa kuvailee oppisopimusta työssä oppimiseksi ja opiskeluksi töiden ohessa. Tutkinnon myötä opiskelija saa kokemusta, palkkaa ja ammatillisen tutkinnon.

Oppisopimuskeskuksissa tiedetään, että yrityksissä ollaan kiinnostuneita työllistämään nuoria, mutta oppisopimuksen käytäntöjä ei tunneta. Moni yrittäjä ei tiedä, miten nuoren voi oppisopimuksella työllistää, saati miten löytää sopiva nuori.

Peussa kehottaakin oppisopimuksesta kiinnostuneita työnantajia olemaan yhteydessä oman alueen oppisopimuskeskukseen. Myös Elinkeinoelämän keskusliitto EK tiedottaa jäsenistöään oppisopimuksesta aktiivisesti. Oppisopimus on esimerkiksi yksi pääteemoista alueellisissa EK Foorumeissa, joita järjestetään yhdessä kauppakamarien kanssa ympäri Suomea.

 

TATin oppisopimus-tilaisuus kokosi kuulolle lähes 200 opinto-ohjaajaa ja JOPO-opettajaa ympäri Suomen. Tilaisuus lähetettiin webinaarina Helsingistä 12 eri paikkakunnalle. Oppisopimus-tilaisuuksien yhteydessä julkaistiin hyödyllinen infomateriaali oppisopimuksesta sekä valmista materiaalia oppitunneilla käytettäväksi. Toiveena on, että opot ja jopo-opet ympäri Suomen varaisivat syksylle yhden kokonaisen tunnin oppisopimuksen käsittelyyn. 

Oppisopimuksesta järjestetään chatkeskustelu Opetin.fi-sivulla perjantaina 6. marraskuuta klo 10-12.

 

Teksti: Mari Lehtonen, kuvat: Teemu Granström