KESÄTYÖ

Kesätyö on loistava mahdollisuus

Miksi kesätöihin? Syitä on monia: Saat kokemusta työelämästä ja saatat kesätöiden kautta saada osa- tai kokoaikaisen työn myöhemmin. Saat palkkaa ja opit uutta. Kesätyö tukee tulevaisuuden koulutus-ja uravalintoja. Kesätöissä myös tutustuu omiin vahvuuksiin ja kehittämiskohteisiin
Töitä kannattaa etsiä avoimin mielin. Pohdi, millaisista töistä ja mistä alasta olet kiinnostunut tai kokeile sellaista työtä, josta et tiedä vielä mitään. Kesätöiden ei välttämättä tarvitse liittyä tulevaan ammattiisi. Kaikesta työkokemuksesta on hyötyä!

Duunikoutsi

Lataa Duunikoutsi kesätyön haun tueksi

Duunikoutsi-mobiilisovellus on 13–25-vuotiaille nuorille suunnattu maksuton mobiilisovellus. Sovelluksen sisältö soveltuu nuorille, jotka ovat hakemassa TET-paikkaa, kesätöitä, harjoittelupaikkaa tai työpaikkaa.

Duunikoutsi

Tutustu työelämään ja tienaa -kesätyö eli TTT

Tutustu työelämään ja tienaa kesätyö eli TTT on työnantajien käytössä oleva kesätyömalli, jossa tarjotaan nuorelle kahden viikon mittainen kesätyökokemus. Kesätöitä hakiessa, kannattaa kysyä työnantajalta käyttävätkö he TTT-mallia.

Mitä: kahden viikon mittainen (kymmenen työpäivää) kesätyökokemus nuorille.

Kenelle: peruskoululaisille, kymppiluokkalaisille, lukiolaisille ja valmentavassa koulutuksessa oleville. Olennaista on, että et opiskele ammattiin eikä sinulla ole tutkintoa. Jo 13-vuotias voi päästä töihin, mikäli täyttää samana vuonna 14 vuotta.

Miten: Kesätyöharjoittelupaikkaa etsitään kuten mitä tahansa kesätyötä. Eli soita, käy paikan päällä tai lähetä työhakemus ja CV sinua kiinnostavaan työpaikkaan ja kysy, ottavatko he Tutustu työelämään ja tienaa -mallilla kesätyöntekijöitä. Kaikilla aloilla TTT-harjoittelu ei ole mahdollinen ja jos työnantaja ei tiedä aiheesta tarpeeksi, vinkkaa häntä kysymään lisätietoja omasta liitostaan.

Näin haet Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoittelupaikkaa:

  • Mieti, millaisessa paikassa haluaisit olla kesäharjoittelussa.
  • Tee työhakemus
  • Etsi mahdollisia työpaikkoja. Työpaikka on etsittävä oma-aloitteisesti, koska mikään tietty taho ei välitä niitä. Tsekkaa esimerkiksi Oikotien kesätyöpaikat
  • Käy rohkeasti paikan päällä yrityksessä ja kysy: ”Voiko teille tulla Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoitteluun?”  Kehota työnantajaa kysymään asiaa omasta liitostaan, jos hän ei osaa vastata.
  • Älä lannistu, vaikka töiden hakeminen voi joskus viedä paljon aikaa. Sinnikkyys palkitaan ennen pitkää!
  • Kun saat harjoittelupaikan, muista tehdä työnantajan kanssa työsopimus
  • Kahden viikon harjoittelujaksosta maksetaan palkkaa, joka on aiempina vuosina ollut noin 360-375 euroa.
  • Pyydä kesätyöharjoittelun päätyttyä työtodistus.

Se, voiko olla kesän aikana peräkkäin samassa työpaikassa tai alalla TTT-mallin mukaan töissä, vaihtelee toimialoittain ja sovitaan eri alojen tes:ssä eli työehtosopimuksissa.

Mille alalle kesätöihin?

Eri toimialat neuvottelevat ja määrittelevät eri tavoin omat sopimuksensa kesätöihin liittyen. Seuraa aktiivisesti eri kanavia sekä esimerkiksi erilaisten työnantajien sivuja löytääksesi kiinnostavan alan tutustu työelämään ja tienaa -kesätyöpaikan.

Ohjeita ja inspiraatiota kesätyönhakijoille

Työn etsimiseen voi suhtautua avoimin mielin. Pohdi, millaisista töistä ja mistä alasta olet kiinnostunut, mutta ole ennakkoluuloton ja hae rohkeasti monenlaisia töitä! Seitsemänosaisessa Vinkkejä työnhakuun -videosarjassa annetaan neuvoja ja tukea työnhakuun sekä kerrotaan työelämän pelisäännöistä. Olet sitten kesätyötä hakeva tai suuntaamassa koulun jälkeen töihin, ota haltuun nämä neuvot työnhaun tueksi!

Mitä muuta teemme?

Ota yhteyttä

Riikka Ahonvala

Nuorten työelämäasiantuntija

riikka.ahonvala@tat.fi

050 524 2568