/ Artikkeli

Puhu rahasta -Podcast

Puhu rahasta -podcast on Talous ja nuoret TATin tuottama talouspodcast nuorilta nuorille. Jaksoissa pohditaan rahaa – sen hankintaa, hallintaa ja merkityksiä – elämän ja yhteiskunnan eri osa-alueilla.

Podin juontajana toimii lukio-opiskelija Ella Okko, jonka kanssa vaihtuvat asiantuntijavieraat avaavat talouteen liittyviä teemoja innovaatiosta ympäristöön. Miten viihteellä tehdään rahaa? Ovatko ura- ja opiskeluvalinnat todella omiamme, ja miten valita itselle oikea ammatti? Voiko nuori tehdä keksinnön, joka muuttaa maailmaa?

Kuuntele ja ota selvää!

 

Kausi 2

jakso 7: tasa-arvoinen tulevaisuus: onko sitä? feat. Sinikka Aapola-Kari

Tulevaisuus: avoin ja mahdollisuuksia täynnä – vai onko sittenkään? Podcast-jaksossa eritellään tekijöitä, joista nuori hyötyy matkallaan kohti omannäköistä tulevaisuutta. Onko kaikilla samat mahdollisuudet tavoitella unelmiaan? Vieraana jaksossa on Nuorisotutkimusseuran tutkimusjohtaja Sinikka Aapola-Kari.

 

jakso 6: Verot ja minä: miten verotus koskee meidän jokaisen elämää? feat. Hilkka Pelander

Miksi palkasta otetaan pois, ennen kuin sen saa omalle pankkitilille? Puhu rahasta -podcastin vieraaksi saapuva ylitarkastaja Hilkka Pelander verohallinnosta kertoo moninaisista tavoista, joiden kautta verotus on osa suomalaisten elämää. Ovatko tubettajien saamat tuotelahjat verotettavaa tuloa? Maksetaanko junalipusta veroa yhtä paljon kuin kahvikupillisesta?

jakso 5: Työelämän epäreilu peli

Vaikka Suomea kehutaan tasa-arvon mallimaaksi, monet nuoret kohtaavat työelämässä aloittaessaan epäreilua kohtelua ja suoranaista syrjintää. Mitä syrjintä työelämässä on ja miten se näkyy? Mitä töitä hakevan tai töissä aloittavan nuoren pitäisi siitä tietää? Ja miten siihen voi puuttua? Jaksossa näihin kysymyksiin vastaa aktivisti ja työelämä valmentaja Fatima Verwijnen, jolle työsyrjinnän vastainen toiminta on sekä ura että sydämenasia.

 

Jakso 4: Intohimosta unelmabisnekseksi

Voisiko oma unelmatyö löytyä yrittäjyydestä? Mitä yrittäjyys vaatii ja millaisia mahdollisuuksia se tarjoaa? Näihin kysymyksiin vastaa 24-vuotias yrittäjyysvalmentaja Marianne Lehikoinen, joka saapuu Puhu rahasta -podcastin vieraaksi. Jaksossa käsitellään unelmien tavoittelua ja omannäköisen uran luomista yrittäjyyden myötä.

Jakso 3: Innovaatiosta yrittäjäksi

Voiko nuori tehdä keksinnön, joka parantaa maailmaa? Yrittäjäksi lähtenyt 19-vuotias Ronja Holopainen kehitti lukiossa uudelleenkäytettävän kuukautissuojan kehittyvien maiden naisille. Kuinka kehitystyö onnistui ja aikaa jäi koululle, kavereille ja harrastuksille? Mistä löytyi inspiraatio ja tuki prosessin aikana?

Jakso 2: Oma talous haltuun!

Tällä kertaa Puhu rahasta -podcastin vieraana on toimittaja-bloggaaja ja vuoden sijoittaja 2019 Julia Thurén. 

Julia avaa omaa talouden hallintaansa ja mitä opiskelijan tulee budjetissaan ottaa huomioon. Mitä eroa on lainalla ja pikavipillä? Kannattaako kesälomapalkka käyttää vai säästää? Miten sijoittaminen kannattaa aloittaa?

Jakso 1: Menestyvän Youtube -kanavan salaisuus

Uuden kauden ensimmäisessä jaksossa Puhu rahasta -podcastin vieraana ovat Molybros-kaksikko Iba ja Keinaan.

Miten Youtubessa rahasta puhumalla voi tienata rahaa? Iba ja Keinaan avaavat kanavansa alkuaskeleita ja miten heidän videoistaan on tullut menestys. Nouseeko Youtubesta saatu raha päähän? Mitä tapahtui kun vanhemmat huomasivat poikien tienaavan?

Kausi 1

Jakso 10: Mun elämä, mun rahat

Kymmenennessä jaksossa vieraaksi saapuu Gasellien Hätä-Miikka eli Hätis!

Kauden koontijaksossa kokoamme menneiden jaksojen tärkeimmät opit Hätiksen vilkkailla tarinoilla höystettynä. Räppärin värikäs työhistoria tarjoaa esimerkkejä niin onnistumisista kuin talouden karikoista. Suurin hyve oman talouden pyörittämisessä on kuitenkin aktiivinen tarttuminen eteen tuleviin mahdollisuuksiin.

Jakso 9: Vaurastu viisaasti

Yhdeksännessä jaksossa pohdittiin sijoittamista yhdessä Pörssilähettiläs Jaakko Ihon kanssa.

Onko sijoittaminen eliitin salamyhkäistä riskinottoa? Pitääkö sijoittamisen aloittamiseksi olla tietty määrä pääomaa, ja miten tätä pääomaa saisi kerrytettyä? Millaisia riskejä sijoittamiseen liittyy? Viivin ja Martinin vieraaksi saapunut Jaakko avaa sijoittamisen saloja ja kertoo, miksi hänen mielestään kaikkien tulisi saada opetusta sijoittamisesta

Jakso 8: Kun kaikki ei menekään putkeen raha-asioissa

Kahdeksannessa jaksossa käsitellään raha-asioita yhdessä OSKU ry:n puheenjohtaja Emmi Pentikäisen kanssa.

Emmi on yksi lähes 400 000 maksuhäiriömerkinnän kanssa elävästä suomalaisesta. 18-vuotiaana otetut kytykaupat ja pikavipit sotkivat Emmin elämän ja raha-asiat vuosiksi. Nyt hän kertoo valaisevan tarinan siitä, miten hän selvisi rahahuolistaan, ja miten olisi pitänyt toimia, jotta luottotietojen menettämiseltä olisi vältytty.

 

Jakso 7: TETin kautta kesätöihin

Mitä konkreettista hyötyä työelämään tutustumisesta on kesätyönhaun kannalta? Mitkä ovat tärkeimmät asiat, jotka kannattaa muistaa TET-paikkaa hakiessa ja miten TETistä saa eniten irti?

Viivin ja Martinin vieraaksi saapuu Aleksanterin teatterissa TET-jaksonsa viettänyt 20-vuotias Alen Nsambu, joka valaisee omia kokemuksiaan TETistä ja kertoo, millä keinoilla hän hankki myöhemmin opiskelun oheen vakituisempaa työtä vanhasta TET-paikastaan.

 

Jakso 6: Mitä jokaisen pitäisi tietää taloudesta?

Mitä asioita on erityisen tärkeää tietää, vaikka talous ei olisikaan se oma päälimmäinen kiinnostuksen kohde? Miksi talouden käsitteet ovat niin tärkeitä, että niitä kannattaa opetella vaikka hieman väkisin?

Viime keväänä taloustaitokilpailun huikaisevalla suorituksella voittanut Pinja Nieminen Tampereen Rellun lukiosta saapui Viivin ja Martinin vieraaksi keskustelemaan taloustaidoista ja niiden välttämättömyydestä oman arjen pyörittämisessä.

 

Jakso 5: Tee oma työ ja tienaa

Mitä muuta yrittäjyys tuo tullessaan kuin vapautta ja vastuuta? Hoituuko yrityksen perustaminen muutamalla Google-haulla? Entä miten bisnestä pyöritetään opintojen ohessa?

Viivin ja Martinin vieraaksi studioon keskustelemaan saapuu nokialainen nuori yrittäjä Leevi Lamminsivu, joka on pyörittänyt omaa kiinteistöhuoltoalan yritystään 14-vuotiaasta asti. Nyt hän kertoo 2-vuotisesta yrittäjän taipaleestaan, jonka seuraava etappi on osakeyhtiön perustaminen ja toimitusjohtajan titteli.

Jakso 4: Miten rahalla voi pelastaa maailman?

Millaisia taloudellisia ratkaisuja eri yritykset joutuvat tekemään tulevaisuudessa, jotta ihmisten tuotanto- ja kulutustottumukset saadaan kestävälle pohjalle? Entä miten jokainen meistä voi hyödyntää kiertotalouden keinoja toimiakseen samalla sekä ympäristöystävällisesti että taloudellisesti järkevästi omassa arjessaan?

Näistä asioista Viivin ja Martinin vieraaksi keskustelemaan saapui TATin Kiertotalousguru Iina Koskinen.

Jakso 3: Kesätyö – muutakin kuin taskurahaa?

Mitä muuta kesätyökokemuksesta jää käteen kuin säästöt? Miten ottaa kesätöistä kaikki irti ja miten saat parhaiten hyödynnettyä kesätöissä oppimiasi asioita seuraavassa työnhaussa?

Muun muassa näihin kysymyksiin saatiin vastaus, kun Viivin ja Martinin vieraaksi studioon saapui TATin kesätyöharjoittelija Kasperi. Kasperi jakoi parhaat oivalluksensa työelämästä ja oman osaamisen tunnistamisesta.

Jakso 2: Miten ansaita kesällä rahaa?

Useimmille nuorille pääasiallinen tulonlähde on kesätyöt. Mitä tehdä, jos kesätyönhaku ei olekaan sujunut odotetusti, ja työpaikan saaminen näin lähellä kesää näyttää hankalalta? Miksi kaikenlaiset työt ovat arvokkaita ja miten rahaa voi tienata, vaikka ei ”virallista” kesätyötä saisikaan?

Viivin ja Martinin vieraaksi studioon keskustelemaan saapui Erkka Joukola, joka kertoi muun muassa miten itse pääsi kesätöihin seikkailupuistoon.

Jakso 1: Miksi rahasta pitää puhua?

Miksi tieto on kultaa myös raha-asioissa, ja miksi rahasta pitää puhua? Miten rahaa tulisi käsitellä, jotta sitä riittäisi muuhunkin kuin välttämättömiin menoihin?

Viivin ja Martinin vieraaksi studioon keskustelemaan saapui 18-vuotias Kallion lukion tuleva abi Olga Heikkala.

Katso aiheeseen liittyviä videoita aineistopankista

Aineistopankki