/ Uutinen

”Rahataidot edistävät kestävää kehitystä” – Taloussankari-kisalla on hauskanpidon lisäksi vahva yhteiskunnallinen merkitys

TATin, Nordean ja Pörssisäätiön Taloussankari-kilpailu keräsi maaliskuun alkukarsintoihin 750 8.-luokkalaista mittelöimään arjen rahataidoista. Finaaliin päässeet 10 joukkuetta tulevat ympäri Suomea; Rovaniemeltä Riihimäelle ja Joensuusta Loimaalle. Vuonna 2019 ensimmäisen kerran järjestetty kilpailu huipentuu 5.5. Helsingissä Nordea Campuksella järjestettävään finaaliin.

Taloussankari-kilpailu pohjaa järjestäjien kehittämään Taloussankari-peliin, joka muodostaa opetussuunnitelman mukaisen ja monialaisen taloustaitoja kehittävän oppimiskokonaisuuden. Kilpailun tavoitteena on tuoda kahdeksasluokkalaisia yhteen, opettaa yhteistyön merkitystä, tarjota unohtumaton kokemus sekä vahvistaa arjen rahataitojen osaamista yhteiskunnassa.

”Taloussankari on vakiinnuttanut asemansa kouluissa. Pelillä on yhteensä jo yli 120 000 pelaajaa. Koronan jälkeen on hienoa saada kasit taas fyysisesti yhteen, ja tarjota heille perinteisestä kouluarjesta poikkeava elämys”, riemuitsee TATin opettajien talousosaamisen asiantuntija Eija Seppänen.

Rahataidoilla voi vaikuttaa maapallon kestävän kehityksen kulkuun.

Pirjo K Kuusela

Taloustaidot ratkaisevat yhteiskunnan tulevaisuuden

Taloussankari-kisaa järjestetään kolmen eri talousosaamiseen panostavan organisaation voimin. Yhteistyön avulla eri sektoreiden tietotaito tiivistyy yhteiskunnallisesti vaikuttavaksi toiminnaksi.

”Rahataidoilla voi vaikuttaa maapallon kestävän kehityksen kulkuun. Siksi on tärkeää, että jo lapset ja nuoretkin osaavat hallita omia arjen rahataitojaan. Taloussankari-peli on loistava oppimisalusta sille, miten rahan flow kulkee yhteiskunnassa, ja miten voi omilla valinnoilla vaikuttaa esim. säästöjen kertymiseen”, toteaa Nordean yhteiskuntavastuujohtaja Pirjo K Kuusela.

Kouluissa tehtävä talouskasvatus on myös lähtökohtia tasoittavaa ja yhdenvertaisuutta edistävää toimintaa.

”Perinteisesti rahataidot periytyvät kotoa. Kouluilla on siksi tärkeä rooli siinä, että kaikki nuoret saavat mahdollisuuden oppia oman talouden hallintaa, säästämistä ja sijoittamista. Taloussankari-peli ja -kilpailu ovat siihen hyvä keino. Opettajilta tuli kiittävää palautetta siitä, että jo alkukarsintoihin osallistumalla oppi paljon”, Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri sanoo.

Mikä Taloussankari?

Taloussankari on TATin, Pörssisäätiön ja Nordean yhteistyössä kehittämä maksuton mobiilipeli, joka lanseerattiin marraskuussa 2018. Peli on tarkoitettu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita talousasioista ja haluavat oppia säästämisestä, rahan käytöstä, sijoittamisesta ja talouden hallinnasta.

Pelissä nuori tekee erilaisia valintoja ja talouteen liittyviä päätöksiä. Pelin edetessä pelihahmolle kertyy lisää ikää ja peli monimutkaistuu ja mukaan tulee sisältöä sijoittamisesta, lainoista ja luotoista. Rahataitojen lisäksi pelaaja kartuttaa hyvinvointipisteitä, jonka kautta hän oppii tasapainoilemaan talouden hallinnan sekä mielekkään elämäntyylin välillä.

 

Lisätietoja:

Talous ja nuoret TAT
Eija Seppänen, asiantuntija, opettajien talouskoulutus
p. 040 508 3645

Taloussankari-kisan karsintojen 10 parasta joukkuetta:

  1. Jäälin koulu, Oulu
  2. Vuorentaustan koulu, Ylöjärvi
  3. Pielisjoen koulu 8A, Joensuu
  4. Hakkarin koulu, Lempäälä
  5. Anna Tapion koulun 8C, Pälkäne
  6. Etelä-Hervannan koulu, Tampere
  7. Harjurinteen koulu, Riihimäki
  8. Puolalan koulu 8D, Turku
  9. Hirvikosken koulu 8C, Loimaa
  10. Ounasjoen koulu 8B, Rovaniemi