/ Artikkeli

Restonomien uratarinat ovat kiehtovia!

Lapland Hotels Oulun hotellipäällikkö Niina Vesa on valmistunut restonomiksi Lahden ammattikorkeakoulusta vuonna 2008, ja Scandic Jyväskylä Stationin & Cityn hotellipäällikkö Antti Viitasalo puolestaan Jyväskylän ammattikorkeakoulusta vuonna 2012.

Matkailu- ja ravintola-alan korkeakoulututkinto on nimeltään restonomi, ja sitä voi nykyään opiskella 12 eri ammattikorkeakoulussa ympäri maata. Korkeakouluihin voi Suomessa hakea joko ammatillisen tutkinnon tai ylioppilastutkinnon suorittamisen jälkeen. Niina valmistui ensin matkailuvirkailijaksi Oulun kauppaoppilaitoksesta. Antti taas suoritti ennen restonomitutkintoa matkailualan ohjelmapalvelujen tuottajan tutkinnon Haapaveden ammattiopistossa. Lisäksi hän kirjoitti ylioppilaaksi Haapaveden lukiosta. Matkailu- ja ravintola-alan ammatteihin johtaakin monta eri polkua – yksilöllisesti.

Niinan ja Antin urapolku on vienyt tässä elämänvaiheessa matkailu- ja ravintola-alalla hotellisektorille ja siellä monipuolisiin hotellipäällikön työtehtäviin.

– Vastaan vastaanoton toiminnoista sekä kiinteistöstä ja hotellihuoneista yhdessä kerroshoidon ja kiinteistöhuollon kanssa, Niina valaisee.

– Vastuullani on molempien hotellien majoitustoimintojen tulosvastuullinen hoitaminen ja asiakaspalvelun laadun varmistaminen, vastaanoton henkilöstöhallinto, kehityskeskustelut sekä rekrytointi. Lisäksi hoidan asiakassuhteita ja reklamaatioita, yhteydet siivousliikkeeseen ja osastojen välillä, työvuorosuunnittelun sekä vastaanoton päivittäisiä työtehtäviä, Antti listaa.

Niina kokee olevansa tällä hetkellä unelmiensa työpaikassa, sillä työnantaja, yksityisessä omistuksessa oleva Lapland Hotels -ketju, kasvaa. Tämä antaa Niinan mukaan henkilöstölle mahdollisuuden sekä kehittää että luoda uusia toimintatapoja ja malleja. Antin tulevaisuuden tavoitteena ovat hotellinjohtajan tehtävät. Lisäksi häntä kiinnostavat revenue management ja alueelliset matkailun kehittämistoimet. Molemmat ovat avoimella mielellä tulevaisuuden suhteen. Matkailu- ja ravintola-alalla suuntia on onneksi monia.

Niina ja Antti kokevat, että restonomiopinnoista valmistuminen on antanut heille oivat valmiudet sekä nykyiseen työhön että jatkomahdollisuuksiin.

– Restonomikoulutus antaa hyvät eväät tulevaisuudelle. Koulutus on hyvin kokonaisvaltainen ja sen avulla on helppoa päästä kiinni työelämään. Restonomikoulutus tarjoaa myös erittäin hyvät kansainvälistymismahdollisuudet. Suoritin opiskelijavaihdon Hollannissa ja työharjoittelun Italiassa viini- ja matkailutilalla, Antti summaa.

– Restonomiopinnot antavat monipuoliset eväät mara-alan esimiestehtäviin. Opinnoissa pureudutaan käytännön asioiden lisäksi niihin toimintoihin, joita tapahtuu taustalla. Näin saa laajan kuvan alasta ja pystyy hyvin hahmottamaan, mikä oma juttu mara-alalla voisikaan olla. Harjoittelut tuovat työelämän lähemmäksi ja näin saadaan opinnoissa opittu teoria käytäntöön. Moni myös työllistyy harjoittelujen kautta, Niina analysoi.

Molemmat hehkuttavat sitä, miten matkailu- ja ravintola-ala tarjoaa monipuolisia työtehtäviä ja hyviä etenemismahdollisuuksia. Hotelleissa töitä on esimerkiksi vastaanotossa, ravintoloissa, myyntipalvelussa ja kokouspuolella. Esimiestehtäviä löytyy vuoropäälliköistä osastopäälliköihin, kuten hotellipäälliköksi tai yksikön kokonaisjohtoon eli hotellinjohtajaksi. Lisäksi tarjolla on erilaisia asiantuntijatehtäviä esimerkiksi markkinoinnin ja myynnin puolella.

– Moni kokee mielenkiintoisena yhtälönä eri työtehtävien yhdistämisen, sen että voi esimerkiksi tehdä työvuoroja sekä hotellissa että ravintolassa. Tekemällä oppii paljon ja vastuuta saa jo monesti varhaisessakin työuran vaiheessa. Meiltä löytyy hotellista esimerkki, jossa harjoittelijasta on edetty vuoropäälliköksi hyvin lyhyessä ajassa. Yleensä kun pääset johonkin taloon esimerkiksi harjoittelun kautta sisään, työpaikka on todella helppo saada, Niina rohkaisee alaa miettiviä.

– Olen jo ehtinyt työskennellä tällä alalla ABC-liikennemyymälässä liikennemyymälätyöntekijänä, ravintoloissa tarjoilijana ja baarityöntekijänä, junissa junatarjoilijana, hotellin vastaanotossa vastaanottovirkailijana ja vuoropäällikkönä sekä hotellin vastaanottopäällikkönä ja nyt hotellipäällikkönä. Yhteen paikkaan ei tarvitse jämähtää, Antti korostaa.

 

Kun haluat restonomiksi, opiskele ensin joko ammatillisessa oppilaitoksessa (esimerkiksi kokiksi, tarjoilijaksi, vastaanottovirkailijaksi, matka-asiantuntijaksi tai matkailupalvelujen tuottajaksi) tai lukiossa. Hae toisen asteen yhteishaussa 23.2.-23.3.2021 opiskelemaan esimerkiksi ravintola- ja catering-alan perustutkintoa tai matkailualan perustutkintoa.

Ammatillisen tutkinnon tai ylioppilastutkinnon jälkeen voit hakea korkeakouluopintoihin, kuten restonomiopintoihin. Kannattaa selvittää, mitä restonomiopintojen erikoistumisaloja (painotuksia tai linjoja) kussakin ammattikorkeakoulussa on tarjolla. Lisätietoa löytyy mm. opintopolku.fi-sivustolta, kunkin oppilaitoksen nettisivuilta ja matkailu- ja ravintola-alan esittelysivustolta. Korkeakouluhaku on 17.3.-31.3.2021.

 

Teksti: Minna Halmetoja, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa

Kuva: Laura Marin

Kuvassa esiintyy vuoropäällikkö Riku Rosendahl ja hotellipäällikkö Niina Vesa. Laatukierrokset ovat osa hotellipäällikön toimenkuvaa.