/ Artikkeli

Sadat TATin kesäyrittäjät pyöräyttävät kesäkuussa liiketoiminnan käyntiin

Mitä tehdä, jos mielessä on potentiaalinen liikeidea, kesätyöt jäivät saamatta tai yrittäjyys kiinnostaa? Osallistua Kesäyrittäjä-ohjelmaan tietenkin! Tänä vuonna TATin Kesäyrittäjä-ohjelmaan osallistuu yhteensä 275 nuorta kesäyrittäjää ympäri Suomen.

Kesäyrittäjät osallistuvat ohjelmaan mitä erilaisimmilla liikeideoillaan. Tänä vuonna nuoret perustavat esimerkiksi henkilöstövuokraus-, ATK-palvelu-, metsänhoitopalvelu-, käsityö- ja valokuvausyrityksiä. Mahtuupa mukaan myös sukututkimuksen tekoa ja vintage-vaatteiden myyntiä. Mukana on niin yrittämisen ensikertalaisia, kuin jo aiemmin yritystä pyörittäneitä. Jokainen yritys on yrittäjänsä näköinen ja ohjelman liikeideat kattavat lukuisia toimialoja.

Kauniaisista kotoisin oleva Lumi Wilska on laittaa käyntiin taidealan yrityksen.

– Lähdin mukaan ohjelmaan, sillä se tuntui olevan juuri siltä, mitä tarvitsin oman yrityksen perustamiseen.

Kesäyrittäjien tuotteisiin ja palveluihin voi käydä kesän mittaan tutustamassa ohjelman verkkosivuilla, jonne koostetaan kaikkien halukkaiden kesäyrittäjien esittelyt.

Ohjelman osallistujamäärä on kasvanut viime vuodesta ilahduttavasti ja siihen on vaikuttanut ohjelman laajentuminen uusiin kaupunkeihin. Helsingin, Vantaan ja Oulun lisäksi paikallisia ohjelmia on käynnissä ensimmäistä kertaa myös Turussa, Espoossa, Iisalmessa ja Raumalla.

Kesäyrittäjä-ohjelma ylittää ensimmäistä kertaa myös maakuntarajat, sillä ohjelmaa toteutetaan tänä vuonna Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella myös Kesäyrittäjä Digissä versiona, jossa kaikki tapahtuu täysin etänä. Digi-ohjelma mahdollistaa nuorten osallistumisen asuinpaikasta riippumatta, joten yhä useampi nuori pääsee kokeilemaan yrittäjyyttä pienellä kynnyksellä ja oppimaan kuinka itse voi toimia yritteliäänä yhteiskunnan jäsenenä.

Mentorit kesäyrittäjien tukena

Kesäyrittäjien tukena ja turvana ovat ohjelman mentorit, joita on yhteensä viisitoista ympäri Suomen. Mentorit ratkovat yrittäjien kanssa erilaisia ongelmia, osallistuvat ideointiin sekä kannustavat yrittäjiä tavoitteiden saavuttamisessa. Ohjelma sisältää kolme ohjauskertaa, jotka ovat kahdenkeskisiä keskusteluja oman mentorin kanssa. Tähän mennessä yrittäjillä on takana ensimmäinen mentorointikerta, josta on sekä yrittäjille että mentoreille jäänyt inspiroivan toiveikas olo. Seuraavissa mentoroinneissa sukelletaan syvemmälle yrittäjien liiketoimintaan ja pohditaan seuraavia askeleita yritykselle.

Konditoria-alan yritystä käynnistävä Miisa Mäkijärvi Lahdesta oli ensimmäiseen mentorointikertaan tyytyväinen:

– Oli kiva kun sai keskustella omista yrityshommista ja sai kysymyksiin apua ja ohjattiin hyvin eteenpäin.

Yrittäjyyskurssilta eväitä yritystoiminnan käynnistämiseen

Yrittäjyyden maailmaan tutustumisessa auttavat ohjelman yrittäjyyskoulutukset. Toukokuussa ohjelma polkaistiin käyntiin koulutuksilla, joissa kokeneet yrittäjät ja asiantuntijat jakoivat oppejaan kesäyrittäjille erilaisten luentojen muodossa. Kesäyrittäjät ovat päässeet oppimaan tuotteistamisesta, palvelumuotoilusta sekä yrityksen taloudesta, vastuista ja velvollisuuksista. Lisäksi koulutuksia on pidetty myynnistä ja markkinoista sekä itsensä johtamisesta. Luennoilla kesäyrittäjien puhujille esittämät kysymykset osoittavat, että paloa ja innokkuutta oman yrityksen pyörittämiseen löytyy! Koulutukset eivät suinkaan lopu tähän, vaan lisäkoulutuksia on tulossa kesän aikana muun muassa nettisivuista ja verkkokaupasta sekä hyvinvoinnista.

Vaatealan kesäyrittäjät Johanna Siuruainen ja Anniina Tiri kommentoivat koulutuksia innostuneina.

– Koimme, että saimme kurssilta paljon inspiraatiota sekä uutta tietoa yrittäjyydestä. Erityisesti luennoilla vierailevien yrittäjien omat yrittäjyystarinat jäivät mieleen.

Oppimisen tukena kesäyrittäjillä on koko kesän ajan käytössään virtuaalinen oppimisalusta, jossa he voivat kartoittaa omaa osaamistaan erilaisten tietopankkien ja tehtävien parissa. Ensimmäinen tehtävä yrittäjillä olikin tehdä oma liiketoimintasuunnitelma, joka toimii työkaluna oman yrityksen kehittämisessä. Liiketoimintasuunnitelmaa on pohdittu yhdessä mentoreiden kanssa ja moni yrittäjä on työstänyt liiketoimintasuunnitelmaa myös Uusyrityskeskusten asiantuntijoiden kanssa. Uusyrityskeskukset tarjoavat maksutonta yritysneuvontaa ja apua löytyy esimerkiksi yritysmuodon valitsemiseen tai kirjanpitoon liittyviin kysymyksiin. Uusyrityskeskusten asiantuntijat ja ohjelman mentorit luovat nuorille yrittäjille turvallisen ponnahduslaudan yrittämisen maailmaan.

Uusia tuttavuuksia ja taitoja

Kesäyrittäjäohjelman parasta antia on myös verkostoituminen muiden yrittäjien kanssa. Verkostoja on solmittu paikallisissa ohjelmissa saman alueen yrittäjien kanssa, mutta yrittäjät ovat päässeet myös tutustumaan valtakunnallisesti kaikkien ohjelmien yhteisessä verkostoitumistapahtumassa etäyhteyden välityksellä. Muihin yrittäjiin tutustuminen voi olla alku uudelle ja kukoistavalle yhteistyökuviolle tai yrittäjien joukosta voi löytyä uusia ystäviä.

Kesä on vasta alussa ja ohjelman puitteissa tapahtuu vielä paljon. Seuraavaksi kunkoululoppuu.fi/kesayrittaja-ohjelma -verkkosivulla pääsemme tutustumaan eri kaupunkien ja digitoteutuksen ohjelmiin mentoreiden kirjoitusten kautta.  Luvassa on vaihtelevia teemoja ja mielenkiintoisia katsauksia ohjelmien sisältöihin! Julkaisuja odotellessa kannattaa ottaa seurantaan Kesäyrittäjä-ohjelman Instagram: @kesayrittaja.

Johanna Siuruainen ja Anniina Tiri odottavat erityisesti kesän tuomia uusia kokemuksia ja taitoja sekä muiden yrittäjien kanssa verkostoitumista.

– Uskomme, että vaikka varmasti edessä on myös haasteita, tänä kesänä tulee tapahtumaan paljon hienoja asioita ja meillä on mahdollisuus kasvaa niin ihmisinä kuin ammattilaisinakin.

 

Kirjoittaja: kesäyrittäjämentori Sonja Luukkonen