/ Uutinen

Selkokielinen koulutus- ja työelämäopas monikulttuurisille nuorille

Työllistyäkseen tulevaisuudessa nuori tarvitsee peruskoulun jälkeistä koulutusta. Työelämään on monta polkua, mutta miten löytää se itselle sopivin? Opas koulutuksesta ja työelämästä monikulttuurisille nuorille esittelee suomalaista koulutusjärjestelmää ja avaa erityisesti nuoria koskevia työelämäasioita selkokielellä.

Opas on suunnattu tueksi koulutus- ja uravalintoja tekeville yläkoululaisille. Se kertoo konkreettisesti muun muassa miksi peruskoulun jälkeen pitää opiskella ja millaisia mahdollisuuksia Suomessa on koulutukseen.

Nuorisoviestintää selkokielellä

Oppaassa on hyödyllistä luettavaa kaikille nuorille. Opinto-ohjaajat antavat neuvoja yhteishakuun ja työelämän edustajat mm. työhön perehtymiseen, verkostoitumiseen ja asenteeseen työelämässä. Opas kuvaa myös millainen on yhdenvertainen työpaikka ja toimiva monikulttuurinen työyhteisö. Lisäksi tarjolla on ohjeita työhaastatteluun valmistautumiseen sekä faktatietoa alle 18-vuotiaiden työajasta.

Opas koulutuksesta ja työelämästä monikulttuurisille nuorille on mukautettu selkokielelle ja Selkokeskus on myöntänyt sille selkologon käyttöoikeuden. Oppaan painos on 10.000 ja sitä postitetaan valtakunnallisesti mm. opinto-ohjaajille.

Käännökset viidelle kielelle

Myöhemmin keväällä ilmestyvät verkossa englannin-, ruotsin-, somalin-, venäjän- ja vironkieliset oppaat. Tämä helpottaa työelämäasioihin tutustumista myös hiljattain Suomeen muuttaneissa perheissä.

Julkaisu on tuotettu osana Samalle viivalle ESR-hanketta, jota koordinoi Taloudellinen tiedotustoimisto TAT. Hankkeessa on kehitetty muun muassa toimintatapoja ja malleja, jotka tukevat monikulttuuristen yläkouluikäisten nuorten työelämään tutustumista sekä koulutus- ja uravalintaa.

Julkaisu on maksuton ja sen voi ladata verkosta: http://samalleviivalle.fi/opas

Lisätiedot

Taloudellinen tiedotustoimisto TAT
Samalle viivalle ESR-hanke
Evelyn Sõer, projektipäällikkö
evelyn.soer@tat.fi
www.samalleviivalle.fi