/ Blogg

Låt oss se till att ungas rädsla inför arbetslivet ändras till iver inför arbetslivet

Ungas förväntningar inför arbetslivet är de samma som de flesta av oss vuxna önskar oss av arbetslivet.

Stabilitet, säkerhet, jämställdhet. God ledarskap och trevliga arbetskamrater. Intressanta arbetsuppgifter. Detta låter inte omöjligt – ungas förväntningar inför arbetslivet är de samma som de flesta av oss vuxna önskar oss av arbetslivet.

Vi på Ekonomi och ungdom TAT tog även detta år reda på ungas förväntningar inför arbetslivet genom frågeundersökningen TAT Ungas framtidsrapport. Undersökningen besvarades av 6400 elever på nionde klassen och på andra stadiet.

Jag kan ändå inte låta bli att fundera ifall de senaste årens händelser, såsom corona och kriget i Ukraina, har ökat på ungas längtan efter stabilitet och säkerhet, samt ökat på rädslan inför arbetslivet. Uppemot 32 procent av de unga är rädda att arbetslivet är för tungt. Under tre år har denna siffra ökat från 19 till 32 procent.

Genom att förstärka ungas färdigheter inom arbetslivet, ekonomi och företagande kan vi öka på ungas säkerhetskänsla om att varje individ hittar sin egna plats i framtidens arbetsliv.

Vad kan vi göra? Genom att erbjuda unga positiva erfarenheter om arbetslivet, ekonomi och företagsamhet så är vi redan på rätt spår. Med Företagsby-erfarenheter, PRAO-perioder och genom att förstärka ungas färdigheter inom arbetslivet, ekonomi och företagande kan vi öka på ungas säkerhetskänsla om att varje individ hittar sin egna plats i framtidens arbetsliv.

 

Tack att ni arbetar med detta tillsammans med oss.

Gott nytt år!

Jenni Järvelä
Verkställande direktör, Ekonomi och ungdom TAT