/ Nyheter

Välgörenhetsportföljen hjälper att djupdyka i aktiernas värld – på vilket sätt kan Investerarskolan svara på studerandes växande ekonomiintresse?

Investeringsboomen har förstärkts år för år, och speciellt gällande unga kan man se hur sociala medier har påverkat deras intresse att investera. Sparande och investerande diskuteras allt oftare bland unga, dessutom vill man börja spara och investera i allt yngre ålder. TATs Investerarskola svarar på ungas ökade intresse. Investerarskolan ger grundläggande information om olika investeringar med hjälp av aktuella material och välgörenhetsportföljer.

Det ökade pengapratet speciellt i sociala medier samt möjligheten att spara på aktiesparkonto har fått fler unga att bli intresserade av investeringar och aktiesparande. Unga pratar mer än förr om sin privatekonomi och vill även förbättra den. Utvecklingen kan ses även helt konkret genom att se på statistik.

”År 2022 har 17-25 åriga investerare varit aktiva netto-köpare, det vill säga de har månatligen placerat mera pengar på marknaden. Det betyder att unga har köpt mera än sålt. Största delen väljer en indexfond som första investeringsmål” berättar Suvi Tuppurainen, Nordnet Finlands landschef.

 

Ett svar på intresset

TAT Investerarskolan är en kurs som pågår under hela andra stadiets utbildning. Kursen innehåller grunderna i investeringar och aktiesparande. Den ansvariga läraren handleder studerande inom placeringar och ekonomi med hjälp av kvalitativa undervisningsmaterial. Investerarskolans samarbetspartner erbjuder den nyaste kunskapen, allt från diversifiering till aktieplock. Som nyheter i kursen får studerande bekanta sig med bostads- och skogsinvesteringar.

”Från den ungas synvinkel svarar helheten på ett tydligt behov: i den grundläggande utbildningen hinner man sällan bekanta sig så djupt med sparande och investerande, precis de ämnen som unga har haft ett växande intresse för. Vi svarar alltså på ungas intressen”, säger Mari Hannola-Antikainen, TATs sakkunnig inom ungas ekonomikunnande.

Investerarskolans popularitet baserar sig på det välplanerade konceptet.

Mari Hannola-Antikainen, TATs sakkunnig inom ungas ekonomikunnande

Välgörenhetsportföljen introducerar aktiesparande

År 2022 hade Investerarskolan studerande från över 90 skolor runt om i Finland.

”Investerarskolans popularitet baserar sig på det välplanerade konceptet. Lektionerna följer samma mönster, så man behöver inte som lärare vara en investeringsexpert för att dra kursen”, säger Hannola-Antikainen.

Speciellt i de skolor som har välgörenhetsportföljen i bruk får eleverna testa på investering på ett verkligt plan. I konceptet investerar man i två år ett kapital som delas ut av en företagssponsor, varefter den möjliga vinsten skänks till välgörenhet.

”Välgörenhetsportföljen konkretiserar investeringar för de unga och ger en bild av varför långsiktighet är viktigt. Studerande får på ett konkret sätt se hur investeringar går till”, säger läraren Simo Karvinen från Lauttasaaren yhteiskoulu.

”Jag har lärt mig om olika sätt att investera och olika investeringsmål”, kommenterar en studerande som deltagit i Investerarskolan ledd av Karvinen.

Investerarskolans samarbetspartner är Nordnet Finland, Suomen Osakesäästäjät, Osuuspankki, Inderes, Suomen Vuokranantajat och Nasdaq. Lär mer om Investerarskolan.

Mera information fås av

Mari Hannola-Antikainen

Sakkunnig, ungas ekonomikunnande

mari.hannola-antikainen@tat.fi

050 4725265